GO FOR IT: Øystein Vestgården prøver å bevege go-brikkene kun ved hjelp av tankens kraft. Eller kanskje han bare konsentrerer seg veldig.

Snilt spill med damepunkter

Publisert Sist oppdatert

– Hva i all verden?! Han prøver å drepe midten!

Kristian Forselv, Michael A. Plikk og de andre i Oslo Goklubb er godt i gang. Hver onsdag klokka fem møtes de i kantina på Institutt for informatikk for å spille et japansk urgammelt brettspill.

– Hva er greia med go? Går man mye rundt mens man spiller?

– Nei, vi er ikke så mye på joggetur. Sitter vel egentlig mest stille. Greia med go er at det er lett å lære, men vanskelig å mestre. Poenget er å opparbeide seg nye territorium og ta motstanderens brikker. Den som har flest poeng til slutt, vinner. Det kan nevnes at ingen pc kan slå en dreven go-spiller, til det er spillet for strategisk. Man skifter taktikk hele tida, og PC-en får problemer med å følge.

– Du verden. Så dere bruker huet, altså?

– Opptil flere ganger.

– Kan man kalle go for en avansert versjon av 5 på rad?

– Tja, det er vel litt mer komplisert enn som så.

Go-miljøet i Norge er ikke spesielt stort. Oslo Goklubb er faktisk den eneste klubben, og per i dag finnes det rundt 35 aktive spillere i landet. Men globalt er det over 35 millioner som spiller go. Gutta kaller det Asias ekvivalens til sjakk.

– Men si meg, finnes det en link til Oslo gogo-klubb?

– Foreløpig ikke. Et samarbeid har vært på plakaten opptil flere ganger, men det er alltid noen som setter ned foten.

– Men det hadde vel trukket flere folk?

– Ja, kanskje vi bør vurdere det. Ha-ha!

Etter spillkveldene blir det gjerne et par øl på puben, hvor lett berusede go-spillere ofte steiner hverandre med brikkene.

– Fy fader! Han tar alle damepunktene mine!

Til informasjon: damepunkter er ikke erogene soner, men er japansk og betyr noe sånt som ingenmannsland, et område på brettet som verken er sort eller hvitt.

Hvis du vil bli med å spille go, skal du vite at du har alt å vinne. Steinene på bordet blir justert etter hvor god motstanderen er, så man skal være sikret å vinne og tape like mye.

– Et snilt spill, med andre ord?

– Tja. Samtidig regnes go for å være et av de mest frustrerende spillene i verden. Mens sjakk er et enkelt slag, er go en hel krig!

Kake: 35% sosialt

35% strategisk

20% konsentrasjon

10% kakling

Powered by Labrador CMS