Kong Midas-grepet

Retro klesstil har ikke noe å gjøre med personlig smak. Derimot kan det ha betydning om bestefaren din var prest.

Publisert Sist oppdatert

Her kan du shoppe retro i Oslo

Her kan du shoppe retro på nett:

www.ebay.com klær og accessories

www.vintagetrends.com klær

www.vintageclothingcompany.com klær

www.daddyos.com klær

www.freshvintage.biz klær

www.euklides.no møbler

www.secondtimearoundwatchco.com vintage klokker

Studenter ved universiteter og høyskoler kommer fra alle steder og sosiale sjikt. Den sosiale bakgrunnen er avgjørende for om man behersker retro klesstil eller ikke, mener forbrukeranalytiker og samfunnsgeograf Karl Fredrik Tangen.

– De som har prester og embetsmenn i generasjoner bakover sitter inne med mye kulturell kapital. De behersker derfor retrostilen og kjøper gjerne klærne sine på loppemarked. De er alltid i forkant av retromoten og har definisjonsmakt over hvordan andre ønsker å kle seg, sier han.

Retro definerer Tangen som en stil som har vært moderne før og som kommer tilbake.

Tereza Vilhelmova (28), innehaver av Trabant Clothing i Markveien, mener den alternative delen av samfunnet alltid har vært opptatt av second hand og retro/vintage. Retro-stilen er følge henne en naturlig del av en levemåte og et syn på verden.

– Å kle seg retro har å gjøre med om du er miljøbevisst og om du ønsker å kle deg annerledes. Second hand og Vintage har i hvertfall tradisjonelt vært knyttet til det å være alternativ, sier hun.

Moteslaver

Du som kommer fra en familie med kulturell kapital, eller eliten som Tangen uttrykker det, har altså definisjonsmakt.

– Kommer du fra middelklassen og kjøper retroklærne dine på HM ligger du alltid på etterskudd av moten. Selv om du drar på loppemarked kan du ikke skape en trend ved å kjøpe noe ingen fra før har definert som kult, sier han skråsikkert.

Studenter fra middelklassen kan altså bare prøve å herme etter dem med kulturell kapital og vil aldri lære seg å beherske kodene som gir definisjonsmakt.

– Bare de med kulturell kapital, har kong Midas grepet, sier Tangen som selv har lærerforeldre.

Hva med oss som bare synes retro er kult men som ikke har en eneste professor i familien? Tereza Vilhelmova mener ønsket om en individuell stil er god nok grunn til å kle seg retro. Da slipper du å møte hundre andre på byen i samme jakka.

– Studenter som prøver å finne seg selv, kler seg ofte i second hand. Det er også et faktum at brukte klær er billigere, sier hun.

– Om du lever ut stilen og føler du deg komfortabel i klærne ser du mer naturlig ut enn om du bare prøver å følge moten i siste ELLE, sier Vilhelmova.

Powered by Labrador CMS