Boligbaron eller fri fugl

I en by stappfull av visningskilt og boligannonser, er det mange som drømmer om å eie egen bolig. Andre sverger til å leie seg et krypinn. Hva passer best for deg?

Fordeler ved å eie

#Penger å tjene:Å kjøpe bolig er en investering. Med stor sannsynlighet vil du ha gevinst når du selger.

# Gjør hva du vil: Lyst på et freshere kjøkken? Siden du eier, kan du gjøre de fleste forrandringer som det passer deg.

# Stabilitet: Du bygger ditt eget rede, og får det som du vil. Det betyr at du kommer til å bli boende ganske lenge på samme sted. Det gir en helt egen kontakt og tilknytning til nærmiljøet.

Ulemper ved å eie

# Søvnløse netter:Renta går opp, radiatoren lekker og badet trenger nye rør. Det er ditt problem, og du vil bli stressa.

# Papirarbeid: Det er mye du må holde styr på av papirer fra forsikringsselskap, advokater og bank. Det dreier seg gjerne om mye penger, så du må holde tunga rett i munnen.

# Komplisert økonomi: Du må forholde deg til forsikringer, rentesvinger, nervøse boligpriser og en stort boliglån for å nevne noe. Og så må du bruke noen tusen på en rørlegger. Økonomien kan derfor oppleves litt uoversiktlig.

Fordeler ved å leie

# Fleksibilitet: Siden du leier, kan du flytte hvis du blir lei av stedet. Det eneste du må forholde deg til er oppsigelsestiden.

# Få forpliktelser: Når du betaler husleie, strøm, telefon og internett, er alle dine boligbekymringer ute.

# Oversiktelig økonomi: Du har et sett av relativt faste utgifter å forholde deg til. Så sant du ikke ramponerer leiligheten, så kommer det knapt uforutsette utgifter.

Ulemper ved å leie

#Penger ut vinduet: Alle pengene du bruker på å leie, får du aldri igjen.

#Ustabilitet: Det er fort gjort å flytte, derfor gjør en det gjerne ofte i jakten på noe stadig bedre. Dette gjør at en kanskje aldri helt kommer i kontakt med nærmiljøet.

#Fastlåste løsninger: Du må forholde deg til det som utleieren har satt inn i leiligheten, og de innredningsløsninger han eller hun har valgt.