Boligbaron eller fri fugl

I en by stappfull av visningskilt og boligannonser, er det mange som drømmer om å eie egen bolig. Andre sverger til å leie seg et krypinn. Hva passer best for deg?

Publisert

Noen tips i boligprosessen

  • Sett deg inn i markedet: Les annonser og gå på visning.
  • Bestem deg for området du vil bo i: Ulike bydeler og områder har ulike kvaliteter.
  • Få en ordentlig skriftlig kontrakt ved leie: Huseiernes Landsforbund har en standardkontrakt som er et godt utgangspunkt.
  • Sørg for å ha alle avtaler på papir, enten det er en avtale med foreldre eller en internt i et kollektiv. Få konflikter blir nemlig så bitre og opprivende som de om penger.
  • Ved kjøp av bolig kan det være lurt å få litt hjelp fra noen med en viss juridisk kompetanse. Slik er du sikker på at du ikke gjør noen uheldige feil med pengene dine.
  • Sett deg inn i eieformene. Å eie er nemlig ikke bare å eie. Det finnes ulike eieformer, med ulike fordeler og ulemper.
  • Sykle til visning. Det er en fantastisk måte å gjøre seg skikkelig kjent i Oslo.
  • ……

Fordeler ved å eie

#Penger å tjene:Å kjøpe bolig er en investering. Med stor sannsynlighet vil du ha gevinst når du selger.

# Gjør hva du vil: Lyst på et freshere kjøkken? Siden du eier, kan du gjøre de fleste forrandringer som det passer deg.

# Stabilitet: Du bygger ditt eget rede, og får det som du vil. Det betyr at du kommer til å bli boende ganske lenge på samme sted. Det gir en helt egen kontakt og tilknytning til nærmiljøet.

Ulemper ved å eie

# Søvnløse netter:Renta går opp, radiatoren lekker og badet trenger nye rør. Det er ditt problem, og du vil bli stressa.

# Papirarbeid: Det er mye du må holde styr på av papirer fra forsikringsselskap, advokater og bank. Det dreier seg gjerne om mye penger, så du må holde tunga rett i munnen.

# Komplisert økonomi: Du må forholde deg til forsikringer, rentesvinger, nervøse boligpriser og en stort boliglån for å nevne noe. Og så må du bruke noen tusen på en rørlegger. Økonomien kan derfor oppleves litt uoversiktlig.

Fordeler ved å leie

# Fleksibilitet: Siden du leier, kan du flytte hvis du blir lei av stedet. Det eneste du må forholde deg til er oppsigelsestiden.

# Få forpliktelser: Når du betaler husleie, strøm, telefon og internett, er alle dine boligbekymringer ute.

# Oversiktelig økonomi: Du har et sett av relativt faste utgifter å forholde deg til. Så sant du ikke ramponerer leiligheten, så kommer det knapt uforutsette utgifter.

Ulemper ved å leie

#Penger ut vinduet: Alle pengene du bruker på å leie, får du aldri igjen.

#Ustabilitet: Det er fort gjort å flytte, derfor gjør en det gjerne ofte i jakten på noe stadig bedre. Dette gjør at en kanskje aldri helt kommer i kontakt med nærmiljøet.

#Fastlåste løsninger: Du må forholde deg til det som utleieren har satt inn i leiligheten, og de innredningsløsninger han eller hun har valgt.

Powered by Labrador CMS