Nattmat fyller eteren

– Det er lettere å bli full og sulten enn å bli kokk, sier radiokokk Eirik Bø.

Publisert

Bø vet ikke opp ned på et kjøkken, ifølge ham selv. Likevel trakterer han Radio Novas matspalte Hungry tonight i programmet

Pravda på fredager. Magasinet vil sjekke om det finnes et snev av kokkekunskaper bak matprat på eteren.

– Vi får se. Dere må jo smake alle sammen, sier Bø mens han kakker det første egget.

På menyen står Tunisisk nattmat. Eller: Omelett med krydder i et pitabrød med tunfisk, fetaost og litt persille.

– Jeg tror det heter Chapati, og jeg har sett hvordan man lager det en gang, sier Bø, idet han blander egget med hakket bladpersille og litt salt i en bolle.

Filosofien er enkel.

– Nattmat skal lages uten bruk av livsfarlige redskaper som kniv og komfyr. Det skal gå raskt, og den må være fet, salt og sterk for å nå igjennom laget på tunga etter 40 sigaretter en tung kveld ute, sier Bø, og inrømmer at Chapati nok er i vanskeligste laget til dette bruket.

– Denne retten er for de som gikk hjem litt tidlig, sier han.

Men det er ingen sak å improvisere over oppskriften:

– Ett egg og alt du har i kjøleskapet er resepten.

Matspalten på Radio Nova tar utgangspunkt i den Elvis inspirerte kokeboken Are you hungry tonight?.

– En spalte for alle som er analfabeter når det gjelder kokebøker, men likevel får lyst på noe godt en sen kveld. Det er umulig å realisere det som står beskrevet i disse bøkene, sier Bø.

– Hva er sammenhengen mellom mat fra Tunisia og Elvis?

– Man kan synge mens man lager mat, men det fungerer nok bedre på radio. Poenget er: Dette er så lett at både rockestjerner og studenter kan gjøre det, selv i fylla.

Fyr og flamme

Vanligvis er Bø for lat til å lage noe annet enn brødmat, men etter en bytur...

– Det verste du kan finne på er å legge en grandis i ovnen og sovne. Jeg er blitt vekket av brannvesenet, sier radiokokken, som håper ideen fra spalten kan erstatte de lusne kebabene man får på byen.

– I så fall er det litt av et dannelsesprosjekt, sier han.

Egg og persille er blitt en liten omelett. Den putter Bø i et pitabrød med fetaost, tunfisk og harissa-pasté. Et sterkt tunisisk krydder.

– Værsågod, sier han.

Magasinets utsendte er fornøyd.

– Denne når igjennom lag etter lag på tunga. Jeg må ha et glass vann.

Chapati ala Tunisien

Ett egg

Tunfisk

Fetaost

Pitabrød

Bladpersille

Harissa (eller annet sterkt krydder)

Salt

Putt ett pitabrød i brødristeren. Bland egg, salt og hakket persille. Stek i litt olje på sterk varme. Legg omeletten i pitabrødet sammen med tunfisk, fetaost og litt harissa-pasté. Har man ikke harissa bruk annet sterkt krydder og stek sammen med egget. Pynt med persille og vips: en fiks ferdig Chapati ala Tunisien.

Powered by Labrador CMS