En gjennomsnittlig student kan overleve på sju deciliter kremfløte om dagen. Men det finnes heldigvis alternativer.

Publisert

«Du kan leve på pizza og øl alene». Mange tror at disse to kostholdspilarene hos norske studenter inneholder nok næring til at det fint går an å leve bare av det. Men for et liv.

– Problemet med frossen kjøpepizza er høy fettprosent og lite grønnsaker, forteller Christine Henriksen som er klinisk ernæringsfysiolog ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo.

– Hvis du spiser en hel pizza, for eksempel en Grandiosa , så har du dekket store deler av dagsbehovet for energi, og det er ikke bra. Pizza Grandiosa inneholder ca. 1300 kcal (kalorier) og en moderat aktiv voksen mann på 75 kg trenger bare 2500 kalorier per dag.

«Hvis du bare ligger helt stille i sengen og leser hele dagen trenger du færre kalorier»

– På sykehusene bruker de nivået 29 kcal per kilo per dag som det absolutte minimum energiinntak. Da har du krefter nok til å ligge i sengen. Hvis du går under dette kalorinivået, er du bare i stand til å «vegetere slapt». Det vil si å ligge og motta mat. Hvis du sulter over lang tid vender kroppen seg til det og klarer seg med mindre. Men for å ha det bra med deg selv, bør du få minst 33 kcal per kilo per dag. Mer hvis du er fysisk aktiv, sier Henriksen.

– Den enkleste måten å dekke energibehovet?

– Å spise mye fett. Cirka syv dl kremfløte dekker energibehovet for en middels stor (75 kg) student. Dette er den mest usunne måten å dekke energibehovet på. Den dyreste måten er spise kjøtt. Da må du opp i over en kilo daglig, sier ernæringsfysiologen.

«Den usunne maten er også den billigste.»

– Feil. Den rimeligste og beste måten å dekke sitt energibehov på er å spise mest karbohydrater og vegetabilsk protein. Det finner du i brød, poteter, ris, pasta og grønnsaker. Dette er også det sunneste fordi det gir lite fett og mye vitaminer og mineraler. Med andre ord kan fattige studenter også spise sunt, spesielt hvis de handler i innvandrerbutikker.

«Du kan leve på bare poteter i en uke.»

– Det vil jeg ikke gå god for. Dessuten trenger man ikke å ha dårlig samvittighet for å spise ris og pasta i stedet for poteter, for alt inneholder karbohydrater, sier Christine Henriksen.

Powered by Labrador CMS