– Det er unormalt å være sekulær. Tormod Engelsviken, Professor i misjonsvitenskap.

Religionenes århundre

– Verdens fremtidscenario er bestemt av religion. Det 21.århundre vil bli religionenes århundre dominert av kristendom og islam, sier professor i misjonsvitenskap ved Menighetfakultetet, Tormod Engelsviken.

Publisert Sist oppdatert

– Den voksende konservative kristendommen i sør vil spre seg til Vesten, bli en overordnet kilde til lojalitet og enhet, og få enorme politiske og sosiale konsekvenser for vestlige stater.

Engelsviken viser til studier utført av den amerikanske religionsprofessoren Philip Jenkins som forutsier at religioner kommer til å erstatte ideologiske retninger innenfor filosofi og politikk.

– I kolonitiden skulle den hvite mann sivilisere og kristne verden. Nå kommer den tredje verden tilbake som misjonærer, sier han.

Engelsviken har selv vært misjonær. Det smale kontoret i tredje etasje på Menighetfakultetet (MF) er fylt fra golv til tak med permer og mapper. Etiopia, Bolivia, Korea, hovedoppgaver om misjon fra ulike deler av verden skrevet av studenter han har veiledet. Et maleri av Jesus ligger på toppen av en kasse bøker. En afrikansk stammeskulptur troner i vinduskarmen.

Den største veksten i kristen misjon har skjedd i etterkant av kolonitiden, fra 1960 og utover. I 1900 var det ti millioner kristne i Afrika. Det tilsvarte ti prosent av befolkningen. I 2000 var det 360 millioner eller omtrent 46 prosent. Kirkene i den tredje verden er ikke lenger underlagt vestlig styring. I dag står de bak halvparten av verdens tverrkulturelle misjonærer.

I 2002 var 722 norske misjonærer sendt ut for misjonsorganisasjoner medlem av Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME). Aldri har tallene vært lavere. Vi vet ikke hvor mange utenlandske misjonærer det er i Norge i dag, men antagelig er tallet under hundre.

– Både i fortid og vår tid er de fleste mennesker religiøse. Det er unormalt å være sekulær. Samtidig har kristen teologi som hevder at verden ikke er Gud, men skapt av Gud og underlagt menneskers forvaltning, ført til sekularisering.

At verden frigjør seg fra kirken slik Europa gjør i dag, er ifølge Engelsviken et unntak i historien.

– I Vesten ga kristendommen impulser til en utvikling som førte folk bort fra kristendom og skapte autonome mennesker som forfølger egen lykke uavhengig av Gud.

Engelsviken forteller at en i mesteparten av det 20. århundre trodde at en modernisering av samfunnet med nødvendighet førte til sekularisering. Men den gryende postmodernismen førte med seg en skepsis til den rådende utviklingsoptimismen og fremtidstroen.

– Mennesker ser at det ikke klarer å løse alle problemer selv. Det vi ser i dag, er en resakralisering av samfunnet. Mennesker søker religiøse svar. Religiøsitet og sekularisering kan eksistere samtidig, men fører ofte til at det religiøse henvises til privatlivet, bort fra det offentlige rom.

I de fleste kulturer tror man på en usynlig verden av gode og onde ånder. Den åndelige og den synlige virkeligheten går over i hverandre i et holistisk verdensbilde. Det dualistiske verdensbildet i Vesten vil ifølge Engelsviken erstattes av et mer holistisk syn.

Bjørn Bladstein og Anne Lise Søvde er studenter ved MF. For dem er karriereløpet klart. De vil bli misjonærer.

– Det handler om å få et kall. Jesus sier: gå ut og gjør verden til dine disipler. Det er spennende å reise, men å formidle et kristent budskap er det beste av alt, sier Bladstein.

– Det er mye alkoholisme og psykiske problemer i Europa. Folk trenger bistand på det emosjonelle plan. Jeg er privilegert som kan reise ut med et budskap som betyr noe for meg selv og dem jeg møter, sier Søvde.

Ifølge de to handler misjon om å sette mennesker fri fra fattigdom, sykdom, undertrykkelse og avmakt.

– Jeg tror det er mye i den kristne etikken som løfter mennesker og gir dem et verdig liv. Når folk blir kristne, slutter de for eksempel å drikke og økonomien blir bedre, sier Bladstein.

– Som kristne er vi kalt til å følge Jesus ved å vise omsorg og nestekjærlighet. Han gikk til de utstøtte i samfunnet og gav dem verdi. Ved å konvertere til kristendom vil en få et mer positivt og helt liv. Det blir slutt på polygami og utroskap som i andre omgang forebygger spredning av HIV og kjønnsykdommer, sier han videre.

Søvde nikker. Hun er ikke i tvil. Misjon tilbyr mennesker et alternativ.

Meg er gitt all makt i himmel og på jord. 19 Gå derfor ut og gjør alle folkeslag til disipler, idet dere døper dem til Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn 20 og lærer dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.

Powered by Labrador CMS