Mitt forbilde

Er det noen som har betydd mye i livet ditt? Noen du beundrer? Eller noen du rett og slett skulle vært? Magasinet avslører akademikernes forbilder.

Førstemann ut er rektor ved Universitetet Arild Underdal.

– Jeg har ikke ett bestemt menneske som jeg går og ser opp til i betydningen at jeg har forsøkt å bli lik denne personen. I min tid på Universitetet vil jeg kanskje si min gamle veileder Knut Midgaard har vært et forbilde i det å stille krav til seriøs saklig samtale. Han har vært en inspirasjon og har påvirket hvordan jeg håndterer rollen min som rektor, ettersom både universitetet og jeg må fremstå i pakt med idealene for en seriøs og saklig argumentasjon.

Hvis du tenker stort på det, så har jeg som statsviter beundret store politikere, og i nyere tid vil jeg holde frem Nelson Mandela. En person som i det meste av sitt liv ble til de grader undertrykket i fangenskap, og som så når han blir leder for sitt land ikke benytter friheten til å ta et oppgjør med sine fiender men som heller bygger en fremtid for landet. Og som faktisk greier å få landet med på forandringene. Det er en betydelig politisk prestasjon. Men spør du om jeg prøver å etterligne dette, så er svaret nei, jeg er i en helt annen situasjon enn det ham.

– Er det viktig å ha forbilder?

– Ja, det tror jeg. Men det er vanskelig i alle henseende å ha bare ett forbilde. Dessuten tror det er viktig å la seg inspirere av noe du virkelig kjenner at du vil prestere.

Hvem utfordrer du til å fortelle om forbildene sine i neste magasin?

– Det må bli Lucy Smith.

Powered by Labrador CMS