Foreninger:

Hvem: Akademisk sjakklubb

Hva: Spiller sjakk

Hvor: Vilhelm Bjerknes\' hus, rom C107 og C109

Når: Hver tirsdag og torsdag klokka 18:15

Gutteklubben som ikke ville være gutteklubb

Svart mot hvitt. Strategi og kompleksitet. Akademisk Sjakklubb har 60 medlemmer. Alle er menn.

– Da Norges sjakkforbund i sommer vedtok gratis medlemskap for kvinner, ble vedtaket klaget inn for Likestillingsombudet og stanset. Nå vet vi ikke helt hva vi skal gjøre for å få med flere kvinner, sier Øystein Hole, formann i Akademisk Sjakklubb.

Han folder ut brettet og setter åtte hvite bønder ved siden av hverandre. Ved siden av sitter kasserer Åsmund Floten med beina på bordet.

– Det er egentlig litt rart at så få jenter spiller sjakk, sier han.

– De har etter min erfaring en bedre utviklet estetisk sans, og det som har fanget meg mest med sjakk er spillets estetikk. Det er helt fritt for tilfeldigheter, det er samspillet mellom brikkene som er viktig.

Akademisk sjakklubbs føstedivisjonslag ligger i skrivende stund på tredjeplass i Østlandsseriens førstedivisjon i sjakk. På dette laget spiller Hole.

– Fire av de fem beste lagene i Norge kommer fra Østlandsserien, sier han.

– Vi har også en europamester i juniorklassen og internasjonal stormester på førstelaget. Rune Djuurhus heter han, men han er ikke her i dag, sier Floten.

Det er rett før kveldens runde i det årlige klubbmesterskapet begynner. Spillerne er nesten ferdige med å vimse nervøst omkring.

– Blir verden et bedre sted av at dere spiller sjakk?

– Når man setter seg ned og konsentrerer seg om et godt parti sjakk, rekker man ikke å gjøre ugagn. Men det er jo i utgangspunktet et krigersk spill, og man kan jo risikere å gå herfra med undertrykt aggresjon, sier Hole.

– Men det er jo sunt å lære seg å tape, sier Floten

– Og det burde jenter lære seg?

– Ikke minst.

Powered by Labrador CMS