Jakten på hysteriet

Generell Myte: Studentene forfaller både mentalt og fysisk fordi de neglisjerer sine verdslige behov i eksamenstiden. Kaffe, ferdigmat, søvnmangel og eksamenshysteri dominerer livene deres.

Publisert Sist oppdatert

1.Myte: Stressa koffeinslaver

– Faen ta deg hvis du rører bøndene mine!

I U1, kjellerkafeen ved Samfunnsvitenskapelig Fakultet, sitter Robin Sande og Eirik Sødal og spiller sjakk. De har eksamen i statsvitenskap om en uke, men de ser ikke akkurat paniske ut av den grunn.

– Jeg får kanskje litt kribling i magen på t-banen den dagen jeg skal ha eksamen, sier Robin. Kafeen er full av mennesker med kaffekopper, brettspill og medbrakt lunsj. De ser foruroligende bedagelige ut alle sammen. Har de ikke nerver for eksamen?

– Jeg sover litt mindre for tiden. Kanskje det er nerver? lurer Eirik.

– Eller kanskje det bare er kaffen.

Kaféansvarlige ved U1, Sandro Melgalvis og Alf Børre Kanten forteller at omsetningen har doblet seg fra forrige semester. Det blir alltid mer kaffe rundt eksamen, det er det i alle fall enighet om. Sandro drikker kanskje fem kopper om dagen. Verken han eller Alf Børre er spesielt stressa for eksamen.

– Jeg bruker utrolig mye tid her nede, forteller Sandro.

– Men jeg leser 6 timer hver dag og. Eller kanskje ikke så mye. Jeg er i alle fall lenge på Blindern.

De skjenker i et par kopper kaffe til andre lunsjspisere. Musikken summer lavt i bakgrunnen, stearinlys gir rommet en dempet belysning. Eksamenshysteriet har ikke nådd kafeen.

2.Myte:I ferdigmatens klør

Det selges 300 000 middager ala Dagens på Blindern hvert år. En hel del tallerkener, men det tilsier faktisk at den gjennomsnittlige student bare velger dagens 10 ganger i året. Så hva spiser vi ellers? Sosialøkonomi-student Gard Setsaas nyter et måltid med ris og kylling på U1. På bordet ligger både yoghurt og banan. Hvor er burgerne? Nudlene?

– Jeg har begynt å ta med god mat hjemmefra, forklarer Gard, men medgir at eksamen krever økt inntak av sjokolade og kaffe. Om han er stressa? Nei. Om han har kontroll?

– Overhodet ikke, ler Gard, lett ironisk.

– Jenter stresser mye mer enn gutter. De blir helt krakilske!

Men får ikke jentene også bedre resultater?

– Jo... De gjør jo det.

3.Myte:Rotehoder

Feng shui-konsulent Tone Rafter advarer studentene mot rotete hybler.

– Med rot synker energien, og det har en negativ effekt på studenten. Tar man seg tid til å koble ut og holde orden vil man yte bedre på eksamen, forklarer Rafter.

Feng Shui handler om hvordan omgivelsene påvirker mennesker, og hvordan vi kan lære å påvirke omgivelsene våre. Avskaff gjenstander med spisse hjørner, gi plantene vann, og kvitt deg med alt rot du ikke trenger, så ligger du bedre an for eksamen.

– Robin blir renslig av eksamen, ler Eirik. Spillet er i ferd med å avsluttes.

– Jeg lager ting jeg må gjøre så jeg slipper å lese. Rydde og vaske og sånn, forsvarer Robin seg med.

Men hvor er eksamenshysteriet? De paniske stakkerne som ligger på gulvet mellom hurtigmatemballasje og bøker og vrir seg i spasmer?

– For de som er her, er kanskje hysteriet en myte, medgir Alf Børre.

– Jeg tror studenter som er engasjert i sosialt liv er veldig ressurssterke, de har stor kapasitet.

Alf Børre ser bort på Sandro, som står og flirer over sjakkbrettet.

– Det mener jeg faktisk, avslutter han.

Powered by Labrador CMS