ANVENDBAR: Bent Johan Mosfjell og Thomas Gramstad er ikke spesielt glad i sosialpornografi.

Studentaktiviteter i randsonen

Neste deltager i Universitas' nye serie om studentforeninger er Randiansk forum. De analyserer ikke bare nyhetene gjennom filosofen Ayn Rand, men også sporten og værmeldinga.

Publisert Sist oppdatert

Den fremste testen på om en filosofi duger til noe, er å sjekke om den er anvendbar i dagliglivet. Derfor blir Universitas med Randiansk forum på ekstraordinært profileringsmøte hvor vi ser Dagsrevyen gjennom randianske øyne. Rands filosofi ble først og fremst formulert gjennom romanene «Atlas Shrugged» og «The Fountainhead». Objektivismen, bevegelsen som Rand grunnla, er preget av rasjonell egennytte, er politisk kapitalistisk og hevder at virkeligheten kan beskrives objektivt.

Vi ser en nyhetsreportasje om norsk deltagelse i krigen i Afghanistan.

– Enhver skattebetaler bør få bestemme hva skattepengene hans går til. Hvis man synes krig er viktig, støtter man det. Hvis man synes sykehus er viktig, støtter man det, sier Bent Johan Mosfjell i Randiansk Forum.

Deretter kommer sporten med et innslag om en norsk skiløper.

– Idrett er uttrykk for fredelig konkurranse. Det er bedre med idrett enn krig, sier Bent Johan.

– Fra et estetisk perspektiv er jo en veltrent kropp et ideal. Dessuten kan kvinneidrett gi kvinner større tro på sin egen individualitet, sier Thomas Gramstad.

– Man burde delta i mesterskaper som VM og OL på individuelt, og ikke nasjonalt grunnlag. Slik som det er nå, blir mange gode østerrikske alpinister og norske skiløpere diskriminert, sier Bent Johan Mosfjell.

– Og et randiansk perspektiv på værmeldinga?

– Været er et eksempel på et komplekst system som ikke lar seg planlegge. Det burde politikerne lære av; planøkonomi er umulig, sier Bent Johan.

Thomas bryter inn.

– Sju måneder med vinter er undertrykkende!

Normalt sett arrangerer Randiansk forum debatter, foredrag og studiegrupper om Ayn Rands verker og objektivismen. Så langt dette semesteret har de ikke arrangert noen ting.

– Vi har en mailingliste med 200 abonnenter, og planlegger å arrangere temakveld hvor vi sammenligner Rand og Nietzsche, sier Thomas.

Mer informasjon finner du på www.aynrand.no

Powered by Labrador CMS