Dagens ildprøve

Le plat du jour flambé

Publisert Sist oppdatert

Dagens kan være så mangt. Men uansett om det er thaikarbonader i sursøt saus eller makrellbiff med råstekte poteter trenger alltid den umiskjennelige, men udefinerbare og udelikate Dagens-smaken seg gjennom. Du kan krydre og sause så mye du vil, du får den ikke bort. Her trengs skarpere skyts. Gratinering og baking kan kanskje fungere, men er vel neppe noe en har utstyr til på campus. Flambering derimot, lar seg meget enkelt og lett gjøre.

Dynk dagens i brun og gjerne billig sprit. Når spriten er brent ut er den nå grillede og flamberte Dagens klar til servering.

Mange tror flamberingen stammer fra Frankrike. Dette stemmer for så vidt, men det var en nordmann som oppfant det. Da Ganger-Rolv inntok Normandie på 800-tallet bosatte mange nordmenn seg i området. De beholdt selvsagt sine egne skikker. Skikken med å blande mjød i maten var derimot vanskelig å opprettholde, da tilgangen på mjød var heller dårlig. Men eksilnordboerne visste råd, og brukte det franske eplebrennevinet Calvados. Calvados er betraktelig sterkere enn mjød, og førte til at nordmennene etter hvert ble ganske alkoholiserte. Ved et tidspunkt hadde en familie besøk av den franske presten Hyasint le Frauduleux. Han kjente til calvadosskikken, og mens nordmennene var opptatt med å skåle Odins skål, så han sitt snitt til å tenne på retten sin, og dermed fordampet alkoholen. Presten, som var en hobbygourmet, likte det han smakte og eksperimenterte videre med flambering. Denne skikken ble holdt temmelig lokal inntil det 19. århundre da den ble tatt opp av det franske kjøkkenet.

Powered by Labrador CMS