6 Ikke glemme: –Vi ber for ikke å glemme Allah, og for at han skal lede oss til gode gjerninger. Når du vet at om et par timer skal du be igjen, er det lettere å motstå fristelse, sier Mahmood.
6 Ikke glemme: –Vi ber for ikke å glemme Allah, og for at han skal lede oss til gode gjerninger. Når du vet at om et par timer skal du be igjen, er det lettere å motstå fristelse, sier Mahmood.

Bønnetid

Mahmood Ahmed vasker beina i vasken på toalettet i Fredrikkebygningen. Det er bønnetid igjen.

– Salaam Aleikum!

En mann kommer inn og hilser «Guds fred» på islamsk vis. Han trer inn på teppet med bare, nyvaskede føtter og er klar til Zohr, den andre av muslimenes fem daglige bønnestunder. Muslimenes bønnerom ligger litt bortgjemt under trappa opp til gymsalen i Fredrikkebygningen. Det lille rommet virker fullt, selv om det bare er en håndfull mennesker til stede. Mahmood Ahmed sitter på gulvet og prater med Abdullah Hadji om eksamen. En står ved døra og tar av seg på beina, og en fjerde ytrer diskret:

– Nå skal vi vel begynne?

– Men hva gjør du om det bare ikke passer å be til fastsatt tid?

– Du finner alltid en tid. Det er et visst slingringsmonn, og det lar seg alltid gjøre, sier Mahmood.

Han sier at Allah ser intensjonenene bak en handling, og dersom det ikke er mulig å komme seg til en moské, blir det en fullverdig bønn om du sitter på trikken også.

– Hender det at de slurver for å bli fort ferdige?

Mahmood og Arshad ler.

– Nei, det er ikke mulig, sier de samstemt.

Jeg føler at spørsmålet ikke ble ordentlig oppfattet, og prøver igjen, men slurv i bønnesammenheng er visst bare helt utenkelig. Mahmood forklarer at hensikten med bønnene er nettopp fred og ro. Og mosallaen under trappa er et stille og rolig sted.

Mot Mekka

De som er kommet til bønnerommet stiller seg opp på rekke. Det ser ut som en ikke skal melde seg frivillig til å lede bønnen. Men alle fire er enige om at det skal Abdullah Hadji gjøre. Han blir vennskapelig skubbet frem til mosallaen, det lille Mekkavendte bønneteppet. En kvinne kommer umerkelig inn i rommet og forsvinner bak forhenget som skiller menn og kvinner fra hverandre under bønnen. Når det felles bønneritualet er over fortsetter noen å be for seg selv, mens de som ikke kom tidsnok til å være med på fellesbønnen gjør denne alene. Men rommet er snart tomt igjen, studentene har bedt sine bønner og er tilbake over bøkene. Det er jo bare et par timer til neste bønn.

Bønnetidene

Tiden for de fem bønnene i Islam styres ikke av klokken, men av sola. Det gjør at de fire første bønnene kommer tett når det er vinter på den nordlige halvkule:

Fajar: Rett før soloppgang

Zohr: Rett etter senit

Asr: Midt mellom senit og solnedgang

Maghrib: Rett etter soloppgang

Isha: En eller annen gang etter at det har blitt helt mørkt

– Det hender at noen stirrer litt når de ser oss her, men jeg synes ikke det er flaut, sier Mahmood.

@bt.2Allahu Akbar: Abdullah Hadji leder den obligatoriske bønnen, som er en resitasjon av Koranens første kapittel, eller sura.