Gjetord

Døde sauer, en filmstjernesau og sauer så feite at de tipper over. Halfdan Brandtzægs gjeterjobb var ikke som andre sommerjobber.

– Det har vel forsvunnet en tre-fire sauer i sommer.

Gjeter Halfdan Brandtzæg ser inn i et sauekranie 1000 meter over Førdefjorden.

– Jeg vet ikke om det har gjort noe fra eller til at jeg har gjetet sauene. Men jeg fant en sau som hadde blitt så feit at den tippet over på ryggen. Hadde den ligget slik to timer til, ville den nok strøket med.

I syv ensomme uker har Brandtzæg befunnet seg på en støl en time inn i fjellet fra nærmeste bilvei.

– Det er utrolig deilig å vandre fire til åtte timer hver dag. Jeg er i kanonform. Og dessuten har jeg ikke vært helt ensom.

– Å?

– Det har i perioder bodd noen tyske altos her. De er en slags tyske alternativer eller punkere. De kom hit uten penger og skulle leve av bær.

Bær?

– En av jentene kom opp hit og ville prøve å ikke spise i seks dager. Jeg tror hun klarte det. Men jeg har vel laget litt mat til dem.

Khmer enn lønn. Bonden Magnar Falkenstein er den eneste av saueholderne i området som bruker gjeter. Det gjør ham upopulær blant sauebøndene.

– Avløsertilskuddet fra staten får bøndene uansett. Magnar tar på en måte penger fra egen lomme ved å ansette meg, sier Brandtzæg.

Rik har han ikke blitt. Men 400 kroner sju dager i uken blir ikke så rent lite når du ikke har noe å bruke lønnen på. Og sommeren har betalt seg på flere måter.

– Magnar er en utrolig bra mann. De andre bøndene holder Nationen, men Magnar holder på Klassekampen. Han ble forresten aldri cand. polit. på Blindern. Oppgaven hans var for positivt innstilt til Røde Khmer, forteller Brandtzæg.

Men hva har du egentlig gjort som gjeter?

– Sovet ekstremt mye, gått ned ti kilo og flørtet med to tyske altos. Stort sett besto dagene ellers i å se etter sau i kikkerten. Noen dager så jeg ikke en eneste sau.

– Hva med ulv?

– Nei, men gaupe og ørn. Det er flått som dreper sauen, ikke ulv.

– Har du drept noen sauer?

– Jeg håper ikke det. Men jeg har lovet Magnar å komme tilbake i høst hvis ikke alle sauene kommer ned fra fjellet etter sommeren.

Men du, den filmstjernesauen du skrøt av?

– Jesus ja. Han ble trent opp til å ligge i fanget til Dina på filmsettet. Jesus han er ... død.

Powered by Labrador CMS