Kjenn din foreleser

Navn: Trond Nordby

Alder: 58

Stilling: Professor ved Institutt for statsvitenskap

- Kaffe? Te?

– Begge deler. Men jeg prøver å begrense kaffedrikkingen, så nå har jeg vært og kjøpt meg farris. Da jeg drakk farris på en forelesning, var det en student som kom bort og gjorde oppmerksom på at farrisen blir tappet fra kong Olav Vs kilde, slik at det kanskje ikke var en passende drikk for en republikaner.

- Når begynte du å drikke kaffe og te?

– Det var først i studietida.

- Hva skjedde i livet ditt da?

– Jeg malte masse, og ville egentlig bli kunstmaler. Hver sommer jobbet jeg som søppelkjører, det var studielånet og søppelkjøringen jeg levde av. Etterhvert ga jeg opp kunstmaler-drømmen, for smaken på Universitetet ble sterkere. Jeg fryktet nok også at jeg ikke var god nok til å bli maler.

- Når fikk du ditt første kyss?

– Det fikk jeg på panna av moren min. Jeg kan ikke huske det første kysset jeg fikk av en jente. Men sånn i 16-17-årsalderen ble det ganske mange av dem. Men one-night-stays er det ikke noe særlig ved. Dette ble moral-prat. Om jeg selv overholdt moralen? Både og. Teori og praksis går ikke alltid hånd i hånd.

- Sivilstand?

– Jeg er gift og har tre barn. Nei, fire barn! Jeg har vært gift to ganger. Sønnen min fra det første ekteskapet går på kunstskole i London; han torde å gjøre det jeg ikke torde.

- Hvordan ser det ut hjemme hos deg?

– Omtrent som her på kontoret, veldig rotete. Det er i hvert fall veldig rotete i de rommene jeg har ansvaret for. De andre rommene har kona og jeg ansvaret for annenhver uke, og de er rotete de ukene det er jeg som har ansvaret.

- Hvordan kommer du deg til Universitetet?

– Det blir mest bil dessverre. Det tar så lang tid med buss, jeg må skifte og sånn. Men jeg har egentlig aldri vært så fortrolig med bilisme, jeg tok ikke førerkort før jeg var 45 år. Jeg har dårlig samvittighet for at jeg kjører bil, motorveier er noe av det styggeste jeg vet.

- Hva gjør du rett før forelesning?

– Jeg kommer minst en time før den starter, for å lese gjennom den og merke av i teksten når jeg skal vise overheader. Det har blitt et rituale for meg. Akkurat som Kjetil Rekdal må gå sist ut av garderoben før fotballkamp, må jeg gjøre mine bestemte ting.

- Hvem i hele verden ville du helst forelest for?

– Studentene jeg har nå, ikke noen andre.

- Øl eller vin?

– Vin, helst rødvin.

Powered by Labrador CMS