Studier i terror

4.september drar seks arkitektstudenter på studietur til Pakistan. En tur helt utenom det vanlige blir nå utstilling ved Arkitekthøgskolen.

– Det er klart jeg var redd. Det var en overveldende følelse å sitte som vestlig i et land som plutselig har supermakten USA mot seg, sier Ulrika Staugaard (26).

Det er 12. september, dagen etter terrorangrepet mot New York. USA retter hele sin krigsberedskap mot Pakistan og Afghanistan. På et hotellrom i den pakistanske millionbyen Islamabad sitter seks arkitektstudenter fra Norge som sjokkerte vitner til dramaet som utspiller seg på tv-skjermen Det hadde begynt så mye fredeligere bare noen dager før.

Ingen arbeidsro

– For oss var det veldig viktig å komme til akkurat Pakistan. Vi hadde gledet oss veldig til å komme til en liten landsby i fjellene der vi kunne jobbe i fred og ro, forteller Marte Loen (25).

På flyplassen i hovedstaden Lahore blir de møtt av rektoren ved Den Pakistanske Kunsthøgskolen, og den første uken går med til en rekke forelesninger og et luksuriøst opphold på eiendommen til en av arkitektene de besøker i hovedstaden.

– Det var så synd at det skulle bli som det ble. I Islamabad brukte vi opp en uke av turen bare på å holde kontakt med ambassadene, som heller ikke visste så mye, sier Jenny Andersson (33).

Den svenske utvekslingsstudenten får som de andre ingen arbeidsro i Islamabad. Gruppen er i tvil om hva de skal gjøre med situasjonen. Hjemme sitter bekymrede slektninger og venner.

– Jeg hadde veldig lyst til å reise nordover i landet, men vi ble rådet til ikke å gjøre dette. Noen sa at flyplassen var stengt, og plutselig ble Islamabad fylt opp av vestlige journalister og turister som mente at det var trygt å oppholde seg i en stor by, sier Loen.

Over grensen

Løsningen på det hele blir å forlate Pakistan. Det er ikke lenger mulig å oppholde seg i et land fullt av rykter og opprør. Turen går til Nepal og til Katmandu.

– En hel uke i starten gikk med til å komme seg etter opplevelsene i Pakistan. Vi måtte endre på målene våre for hele turen. Borte var utformingen av skoler for pakistanere i fjellområdet Kashmir. Nå ble vi i stedet sendt ut til slumområdene for å se hva slags arkitektoniske grep en kunne gjøre for å bedre situasjonen der, sier Staugaard.

Det er dette studentene vil formidle i utstillingen de nå skal ha ved Arkitekthøgskolen. Med tekst, bilder og modeller vil de presentere en helt spesiell studietur.

– Vi vil formidle det vi så, og fortelle om hvordan det var å måtte tenke helt nytt, veldig fort. Vi har også videoopptak for på den måten å forsøke å bringe frem et tverrsnitt av turen. Selv om vi ikke opplevde demonstrasjoner og hat mot vestlige, så er nok reisebeskrivelsene litt utenom det vanlige, mener Andersson.

Utstillingen vises i Elevgalleriet, Arkitekthøgskolen. Maridalsveien 29, fra 11. februar i skolens åpningstid.

UTSTILLINGEN: Reiseskildringer er hoveddelen av utstillingen, men de arkitekturinteresserte skal også få sitt. Modeller av nepalske gjestehus og av topografien i området er noen av smakebitene. Studentene jobbet også med et såkalt INFIL-prosjekt, som går ut på å tegne hus som skal tilpasses mellom to andre hus som allerede står der fra før.

http://universitas.uio.no/kontakt.shtmlAv Pål Hovengen Plassen og Fredrik Arff (foto)

Powered by Labrador CMS