Annonse

Når kommer barnetimen?

Studietida kunne vært en naturlig tid å få barn i. Det er den ikke. Trange økonomiske kår, og en usikker livssituasjon, gjør at mange venter med å formere seg til de er godt etablert i sin første, andre eller tredje jobb. Likevel kan det å få barn i studietiden være karrierefremmende, som vi skriver denne uken.
Den etablerte sannheten i Norge er at du bør vente med å få barn til etter at du er ferdig med å studere. Men virkeligheten er en annen. Mange arbeidsgivere foretrekker forståelig nok å ansette kvinner som allerede har fått barn, fordi fødselspermisjoner og sykefravær på grunn av barnefødsler koster penger, og tar ressurser fra bedriftene.
Det bør ikke være slik, som diskriminerings- og likestillingsombud Sunniva Ørstavik sier til Universitas denne uken. Diskriminering av kvinner fordi de kan få barn i fremtiden er ikke lovlig, og skal heller ikke være det. Men for staten kan det likevel lønne seg å oppmuntre kvinner til å få barn tidligere.
Unge mennesker i Norge studerer lengre, og er stadig eldre ved inngangen til arbeidslivet. Fødselspermisjoner og fravær fra jobb koster staten mye. En økning i støtten for studenter med barn vil være småpenger i forhold, og kunne gjort det lettere for mange å bli foreldre i ung alder.
Slik kunne penger vært spart på å gjøre det lettere for unge kvinner å velge å få barn, i stedet for å velge det bort, slik mange gjør. Det er få ting rødgrønne politikere er så glade i å snakke om som at det er folk som er nasjonalformuen i dette landet. Da burde det ikke være noen ting i veien for å nettopp investere i at det blir flere barn i Norge.

Revidert distriktsbudsjett

Åslaug Haga presset i sin tid fram flyttingen av veterinærhøgskolen fra Oslo til Ås. I revidert statsbudsjett, lagt fram denne uken, viser det seg at flyttingen blir langt dyrere enn ventet. Det er vanskeligere å flytte høgskoler enn stabbur.

Annonse

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i leiar

Leder:

Eksamenssensurr

Karakterer skal ikke deles ut etter lotteri-prinsippet, men etter en god faglig gjennomgang.

Leder:

Akademisk tøv

Vi blir ikke best av å presse stadig flere studenter inn i en utdanning de ikke trenger, og som de heller ikke har noe sterkt ønske om å ta. Snarere er dette oppskriften på akademisk middelmådighet.

Kvaliteten kom med til slutt

At lanseringen av kvalitetsmeldingen fremstilles som om den har vært planlagt hele tiden, er uelegant, og preget av et ønske om ikke å tape ansikt.

Leder:

Kunnskapsbløffen

Vi har allerede lærerne vi fortjener, og de vet selv best hva de behøver. Det er ikke en lite gjennomtenkt reform hvert fjerde år, men stabilitet og en faglig sterk utdanning.

Leder:

Hovmod står for fall

Å levere eksamen på penn og papir i 2015 er en totalt unødvendig og arkaisk øvelse.

Leder:

Komiske rentesvar

Mye tyder på at mer penger i kassa er regjeringens eneste motiv for å heve studielånsrenta.

Leder:

Forbrytelse og manglende straff

Hvis veilederen ved Idrettshøgskolen bevisst har plagiert to av sine egne studenter, er det et grovt tillitsbrudd som burde straffes hardere. Hvis veilederen ikke visste bedre, er personen uansett ikke skikket til å jobbe som forsker.

Leder:

Det enkle er ikke det beste

Det som er lov i et samfunn for øvrig bør også være lov ved en studieinstitusjon. Det er Studentparlamentet som i størst grad har tatt dette innover seg.


Flere saker fra leiar »