U-hjelp til høgskolene

Det er fusjonstid. Sammenslåingen mellom Norsk studentunion og Studentenes landsforbund går etter alle solemerker i boks, mens Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad håper på det samme. Det er imidlertid skjær i sjøen for de to sistnevnte, på tross av hva partene forteller oss. SiO, med Velferdstinget på toppen, er velfungerende og har reell innflytelse over hvordan studentenes velferdstilbud forvaltes. Så å si alle lærestedene tilknyttet SiO er også overmåte fornøyd med samskipnaden, etter høringsuttalelsene om sammenslåingen å dømme.

Det er også derfor mange av lærestedene frykter for at velferdstilbudet skal raseres når en får 16 høgskoler som knapt snakker sammen i løpet av året med inn i en ny samskipnad. Flere SiO-læresteder påpeker i høringsuttalelsene at de ikke ser helt hvordan fusjonen skal bedre deres velferdstilbud, og de små SiO-lærestedene frykter at de vil drukne i en 24 skoler stor samskipnad, både hva demokratisk innflytelse og velferdstilbud angår. Det er forståelig. Fra lærestedenes synspunkt er det liten grunn til å ønske sammenslåing dersom det som venter dem på andre siden ikke er bedre enn slik de har det i dag.

At SiO nå går inn for sammenslåing er intet mindre enn en utstrakt hånd til OAS. Sistnevnte framstår sammenlignet med SiO som et anarki som ikke har maktet å gjøre det samskipnadsloven krever: Nemlig at samskipnadene og velferdstilbudet skal være studentstyrt. Det er muligens riktig at man vil ha større politisk slagkraft overfor kommunen og at det er betydelige stordriftsfordeler knyttet til én stor samskipnad. Men bare muligens. Foreløpig er det eneste sikre at OAS’ organisering er for ville vesten å regne sammenlignet med SiO. At de ønsker en SiO-lignende modell i den nye samskipnaden er derfor like overraskende som at UFO 5 kræsjlandet. (Se side 3.)

Konkret visvas

Dannelsesutvalget etterlyser konkrete innspill fra minister Tora Aasland. De vil ha ideer, visjoner, respons. Artig, da, at det samme utvalget ikke vil komme med konkrete innspill i debatten de selv har villet skape. At de oppfordrer til ettertanke uten å gi oss noe å tenke på er det mest tankevekkende med hele utvalget.

Powered by Labrador CMS