Hjemmebane: – Jeg sa til den sure naboen min at «vi skal bare ha noen venner over, le litt, ha litt stand up i stua mi». Det syntes til og med han hørtes gøy ut, forteller Markus Finnanger (t.v.). Her i selskap med kompanjong Mike Johansen.

Stand-up i stua

Fem Westerdalsstudenter går inn for å arrangere de beste, mest intime stand up-opplevelsene i Oslo. Og det helst i stuen din.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har ikke sagt til naboen at jeg skal ha 60 stykker i stua i kveld, så hvis de ringer på, kommer jeg til å si at vi har en vake for Pushwagner, sier Magnus Kristiansen Finnanger.

Latteren runger blant de 60 tilstede. Det er premierekveld for stand up-konseptet Hemmelig humor, og stuegulvet i den lyse leiligheten i gamle Oslo er fylt til randen. Med i underkant av en halv kvadratmeter hver til rådighet, er både bekjente og fremmede intimt plassert i sofaer, stoler og puter på gulvet. Foran dem står to av kveldens initiativtakere, Finnanger, som også er blant leilighetens beboere, og Mike Torsvik Johansen. De er kveldens konferansierer, og skal til å introdusere den første komikeren i en rekke av fem. Humor er ikke fremmed for denne dynamiske duoen, og de setter den lattermilde stemningen hos publikum fra første stund.

– Litt av målet er at det skal føles som en hjemmefest.

Mike Torsvik Johansen

Tidligere Sofar

Du har kanskje hørt om Sofar, et internasjonalt konsept der hverdagslige rom blir brukt som intime scener. Artisten som opptrer er hemmelig helt frem til showstart, og man vet derfor aldri helt hva man går til. Det er dette konseptet studentene bak Hemmelig humor springer ut i fra. Gjengen på fem; Finnanger, Johansen, Ida Kviteberg, Sunniva Kviteberg og Sara Figenschau, driftet tidligere Sofar Comedy, men har nå valgt å stå på egne ben. Forandringene er dog ikke så store.

– Forskjellen blir bare at folk må kjøpe billetter på en annen nettside. Også har vi litt større frihet rundt planleggingen, forteller Johansen.

Kan man lære seg å bli morsom? Universitas testet stand-up

Populært: På premierekvelden for Hemmelig humor 8. mai, sprengte arrangørene publikumskapasiteten. 60 stykker fikk Westerdalsstudentene presset inn i studentkollektivet som stilte stua til disposisjon.

Store navn

Avslappet: En av kveldens underholdere, Rasmus Wold, trives med uhøytideligheten stua byr på. – Man kan teste litt mer her enn det man kan gjøre på Latter, liksom. Her er det lave skuldre.

All jobben bak Hemmelig humor er frivillig, noe initiativtakerne sjonglerer med studier og jobb. Alle, bortsett fra ferdigutdannede Ida Kviteberg, er studenter ved tekst- og skribentlinja på Westerdals. Å drifte et konsept der man sirkulerer rundt noen av de største navnene i komikerbransjen, går derfor under kategorien relevant erfaring. Det er nemlig ikke hvem som helst som slippes ut på stuegulvet.

På kveldens program står blant annet Rasmus Wold og Lars Berrum, folk man kanskje har observert fra stuen sin før, men da gjennom TV-skjermen.

– I komedie opplever jeg at folk går på det de vet er trygt. Stand up er en underholdningsform med stor trynefaktor. Hvis det ikke funker, så funker det virkelig ikke, sier Kviteberg.

Du skal med andre ord slippe å åpne lommeboka for klein stillhet.

Verdt å holde hemmelig

At Hemmelig humors premierekveld er utsolgt, mener Kviteberg henger sammen med arrangementets mystikk.

– Vi prøver å pirre litt med uvitenheten. Vi mikser det at vi kan overraske, og at folk kan se noe de aldri har sett før.

Det publikum imidlertid får vite på forhånd, er at medbrakt alkohol er lov. «Medbrakt og moro, forestilling og vors» er en av de få setningene i beskrivelsen på Facebook-arrangementet. Konferansier Johansen mener det er med på å skape den avslappede stemningen de ønsker å oppnå.

– Litt av målet er at det skal føles som en hjemmefest. Det er god stemning og folk får drikke det de vil, men ingen blir fulle på de få timene vi holder på.

Markus Nebys studietid: – Vitsene mine slo bedre an på Westerdals

Forkaster norske normer

Kai Hanno Schwind, førsteamanuensis ved Westerdals og humorforsker, synes at hjemmekonsepter og stueunderholdning er en spennende trend.

– I digitaliseringens tid der vi ikke forlater stuene våre men bare ser i skjermer, er det spennende å søke konsepter som får oss ut og oppleve noe nytt. Slike konsepter som er i andres hjem er lavterskel, der det er et mer personlig og intimt preg, sier Schwind.

Arrangørene selv er klare på at intimitet er et nøkkelord. Litt kroppskontakt med en vilt fremmed er å forvente, men det er helt etter planen.

– Det er jo Norge, sant. Folk setter seg ikke ved siden av folk de ikke kjenner med mindre de må, og her må de, sier Johansen og ler.

Selv om det strider i mot norske normer, funker det ganske bra. Etter pausen tar konferansierene en sjekkrunde på hvor mange som har minglet med en fremmed, og det er fullt av hender i været. Kombinasjonen hjemmefølelse, latter og pils virker til å fungere magisk.

Andre produktive Westerdalsstudenter: Setter opp musikaltrilogi

Smått eksklusivt: – Vi kan leve med at det ikke er sikkert du får plass, og at du da heller må være med neste gang. Det skal ikke være for stort, det skal være intimt, forteller arrangør Ida Kviteberg. Sammen med fire venner skal hun arrangøre Hemmelig humor én gang i måneden fremover.

I publikums hender

Etter to timer er showet over, og latteren holdes helt til utgangsdøra er lukket bak siste gjest. At tilskuernes forventninger ble møtt er viktig.

– Vi er liksom avhengig av at noen som ser showet i kveld har lyst til å ha det neste gang. Og sånn blir det jo egentlig fremover, forteller Johansen.

Sett at noen stiller med leiligheten, hagen eller huset sitt, skal Hemmelig humor arrangeres en gang i måneden. Gjengen på fem har bevist at ti ben er nok å stå på når man har engasjementet og viljen til å fullføre, noe Sunniva Kviteberg understreker at de har.

– Jeg føler det som får det til å funke er at alle bryr seg oppriktig. Alle tar det personlig hvis ikke det her går bra. Derfor legger vi alle inn en innsats.

Powered by Labrador CMS