Venstre-leder Trine Skei Grande hadde en fartsfylt studietid, og dro ofte på nachspiel. I dag, nesten 30 år senere, blir hun heller hjemme. -Nachspiel får ungdommen ta seg av, sier hun.

Trine Skei Grande: Best på nachspiel

Venstre-leder Trine Skei Grande var en skippertaksstudent. Ikke tok hun seg råd til kantinemat, og aldri kom hun seg tidlig nok opp til å sitte på lesesalen.

Det er ikke en dresskledd politisk rådgiver vi blir møtt av på Stortinget, når vi besøker Trine Skei Grande, men Venstre-lederen selv. Hun smiler og småprater mens hun viser veien til kontoret, åpner en Cola Zero-boks og peker på sin knall oransje veske.

–⁠ Dette er valgkampveska mi. Er den ikke fin? Jeg må ha ny i valgkampen, og siden jeg ikke har fri brukte jeg feriepengene på denne.

Audun Lysbakkens studietid: Sosialistisk skippertaksstudent

Det er lite å angre på i livet, synes Skei Grande, som alltid har satt politikken foran studiene, og tok eksamen på sparket.

–⁠ Men jeg sto!

Da hun studerte på Blindern var lesesalene fulle fra klokka åtte om morgenen, og på forelesningene måtte du møte opp en halvtime i forveien for å få sitteplass.

–⁠ Folk satt i gangene eller sto. Selv er jeg B-menneske, så lesesal satt jeg aldri på, sier hun og ler.

–⁠ Jeg er veldig dårlig til å gjøre ting om morgenen. Jeg var nok bedre på nachspiel enn tidlige forelesninger.

I dag er det lite nachspiel. Det passer seg ikke for en partileder, mener Skei Grande.

–⁠ Det får ungdommen ta seg av!

Hun peker på en pingvinbamse på hylla.

–⁠ Det er pingvinen min! Jeg fikk den av Havparken i Ålesund da vi hadde landsmøte der. Den heter Knut Arild, forteller Venstre-lederen lattermildt.

Mens noen stortingskontorer ser ut som om de ble tatt i bruk dagen før, har Skei Grande satt sitt preg på rommet. I løpet av de siste nesten fire årene har hun hengt opp blant annet et stort bilde av Hillary Clinton og en plakat fra SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) med teksten «Beware! They are educated!». Overdimensjonerte studenter jager diktatorer som Josef Stalin, Adolf Hitler – og den iranske revolusjonslederen Ayatollah Khomeini.

–⁠ Er den ikke kul? Da jeg hadde møte med Irans ambassadør håpte jeg at han ikke kikket bort dit. For oss som tror at kunnskap fikser alt er den veldig fin å ha på veggen.

Rasmus Hanssons studietid: På vidda for å se på isbjørn

Sist gang noen i slekta hennes gikk på universitetet var i 1536. Mens begge storesøstrene hennes jobbet ved siden av fagstudier, skulle Skei Grande ta opp studielån og være heltidsstudent. Helst uten å be om hjelp hjemmefra.

–⁠ Jeg hadde seriøst dårlig råd i perioder, sier hun. Men på tross av pengemangel, smiler Venstre-lederen når hun snakker om tida som student.

–⁠ Bare én gang i hele studietida syntes jeg at jeg hadde god råd. Det var da jeg henta ut mitt første stipend.

På den tida ble stipendet utbetalt for et halvt år om gangen, og pengene måtte tas ut i en bank, og settes inn i en annen.

–⁠ Den første natta hadde jeg 25.500 i skuffen på hybelen. Det er den eneste gangen i hele mitt liv jeg har følt meg rik.

–⁠ Rikere enn med stortingslønn?

–⁠ Mye rikere enn jeg føler meg med stortingslønn.