Foto: Pressefoto
Foto: Pressefoto

Sterkt møte med glemt krigshistorie

Teknisk museums Grossraum er noe så sjeldent som en ukjent fortelling fra andre verdenskrig, lavmælt og effektivt fortalt.

Seks år med forskning har resultert i en utstilling om tvangsarbeid i Norge under okkupasjonen. En utstilling som effektivt vever personlige tragedier sammen med krigens storpolitikk.

Utstillingen viser hvordan utenlandske krigsfanger og mer eller mindre tvangsvervede nordmenn betalte med liv og helse for de tyske ingeniørenes stormannsgalskap. De omkom i arbeid for både norske og tyske selskaper, og den dag i dag tøffer NSB-tog av gårde på skinnene de la.

Gjennom dokumenter, intervjuopptak og brev, blir vi kjent med ofrene. Særlig arbeidernes ID-papirer griper fatt i deg. «Synøve Andresen, født 1919, 1 barn på 6 år». Men tragediene skriker aldri mot deg, du oppdager dem nærmest i forbifarten. Sterke bilder flimrer foran øynene dine i korte i øyeblikk. Det gir et stikkende behov for å vite mer og lete videre blant gamle oppsigelsesbrev og propagandaplakater.

Denne fortellerformen krever noe av publikum, men man blir rikelig belønnet med følelsen av å oppdage, ikke bare belæres. Dette er en styrke for enhver utstilling om andre verdenskrig, et tema hvor du tror du har blitt fortalt alle historier, og har møtt alle helter, skurker og ofre.

Teknisk Museum lar deg oppdage menneskene som ufrivillig bygde landet. Det er vel verdt besøket.