Rekordholder: Det nærmeste de fleste studenter kommer Guinness rekordbok, er nok den mørke ølen fra Irland. Krister Borge (til høyre) er imidlertid ikke som andre studenter.

Studentroboten

En liten gjeng studenter holder på med store prosjekter. Nå vil robotgjengen ha flere med på laget.

Publisert Sist oppdatert

Mikros konstruksjonslaug

  • Klubben representerer studenter innenfor blant annet robotikk og nanoelektronikk.
  • Studentforeningen har informasjonsmøte på Ole Johan Dahls hus torsdag 10. november kl. 16:15.
  • Sonen brukes først og fremst av studentforeninger på IFI, samt av studenter fra HiOA.
  • Sonen har mellom 25 og 30 faste brukere, men med av-og-til-brukere havner de på omkring 500 studenter.
  • Sonen får pengestøtte fra blant annet IFI, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Oslo studentinnovasjon og SiO.

I tredje etasje på Ole-Johan Dahls hus, informatikkbygget ved Universitetet i Oslo, ligger Åpen sone for eksperimentell informatikk, bedre kjent som Sonen. Rommet er sjølberga med en 3D-printer, blant annet brukt av en historiestudent for å lage en 3D-modell av Osebergskipet. Her finnes en rekke datamaskiner, og et eget bord til loddeutstyret som gnistrer når små metalldeler skal sveises sammen. Midt i rommet står en ganske anonym konstruksjon, omkranset av en gjeng studenter dette er «Robotgjengen», eller «Mikros konstruksjonslaug» som de kaller seg utad. De er faste brukere av Sonen og holder for tiden på med å lage en robot.

Digital guide

Det er en liten, men avansert robot studentene setter sammen. Eirik Kvalheim, en av robotgjengens medlemmer, har i utgangspunktet ganske ydmyke ambisjoner for den.

Vi lærer mer av å arbeide her enn vi gjør av fagene våre

Eirik Kvalheim, medlem av robotgjengen

Dette trenger vi roboten til:

  • AVISBUD: Hvor ofte har man ikke drømt om å lese Universitas til frokost onsdag morgen? Ofte.
  • FOTOGRAF: Er du av den jordnære typen som elsker bilder i froskeperspektiv? En fotograferende robot kunne fint kjørt rundt blant studentenes føtter og tatt bilder under forelesning – for eksempel.
  • VENN: En trofast studiekamerat som støtter den ensomme student i tykt og tynt, en å ha kollokvier med, en å spise lunsj med, en å dra ut med i helgene, en å klemme når eksamensangsten tar deg... Det finnes ingen grenser for hvor vennlig en robot kan være.
  • MASKOT: Robotene kan fungere som identitetsmarkerende maskoter som motvirker fremmedfølelsen studenter opplever på studiestedet sitt.

– Vi lærer mer av å arbeide her enn vi gjør av fagene våre. Vi har obligatoriske oppgaver på studiet, men ellers er det lite praktisk arbeid, forteller Kvalheim, som studerer informatikk i samme bygg som Sonen ligger i.

– Oppgavene roboten skal utføre blir opp til brukeren, men vi tenker på den som en slags maskot, som kan hente kaffe og den slags, forklarer han.

– I tillegg ønsker vi at den skal fungere som guide, skyter konstruksjonslaugsleder Bjørn Ivar Teigen inn.

– Vi har innarbeidet et 3D-kart av Ole Johan Dahls hus, slik at den kan navigere og vise folk rundt på huset.

Verdensrekord

Daglig leder for Sonen, Krister Borge, mener prosjektene fungerer som inspirasjonskilde for barn og ungdom, i tillegg til å tiltrekke oppmerksomhet mot Sonen.

– Vi hadde nylig noen ungdomsskoleelever på besøk som ble veldig imponerte. Det er nok ganske utrolig å se at en slik robot kan lages av studenter med så få ressurser, forteller han.

Borge viser oss rundt og peker på flere prosjekter. Mange av dem er halvferdige, som den hjemmelagde luftputebåten som bruker vifter fra kasserte datamaskiner. Mest imponerende er prosjektet Borge deltok på i fjor. Det er et såkalt multikopter med åtte armer og 48 propeller, som klarte å fly med 63 kilos last i 37 sekunder, og dermed ble notert i Guinness rekordbok og dekket på direkten av TV2 Nyhetskanalen.

– Vi trenger flere folk til prosjektene våre. I dag er vi sju-åtte personer som sitter her og gjør altfor mye, forteller Borge. Blant annet trenger de kjemistudenter til framtidige prosjekter, slik at også batterier kan lages fra bunnen av.

Av og for studenter

Prosjektleder for Oslo studentinnovasjon, Are Bye-Andersen, gleder seg over roboten studentene har skapt.

– For oss er prosjektet til Mikro spennende, fordi de gjennom sitt arbeid skaper en arena for innovasjon, av studenter, for studenter og fra flere utdanningsinstitusjoner.

Powered by Labrador CMS