Alle priser er oppgitt i kilopris om ikke annet er nevnt
Alle priser er oppgitt i kilopris om ikke annet er nevnt

Grønlandsguiden

På jakt etter billig mat? Universitas har funnet de billigste varene grønnsakshandlerne på Grønland har å by på.

Det er en kjensgjerning at studenter har kronisk dårlig råd. Noe som betyr at det er ekstra viktig å få mest mulig ut av pengene. Universitas har derfor dratt på ekspedisjon til Grønland på jakt etter de beste grønnsakskuppene.

Grønlands Torg

Når man går opp fra t-banen på Grønland stasjon er det bare å gå noen hundre meter før man ser en overveldende folkemengde i Smalgangen.

Pågangen ved grønnsaksmekkaet er overveldende. Du står i kø fra du går inn i butikken, til du går ut av den. Å kartlegge priser på Grønlands Torg blir en utfordring når en hele tiden må unnskylde seg med at man ikke sniker, men kun er på utkikk etter priser.

Trengselen er absolutt til stede, også utenfor butikken. Her blir vi stående å lete etter den perfekte avokadoen, men konsentrasjonen forsvinner raskt når vi får en albue i ryggen. Puffet kommer enten fra kunden til høyre som forsyner seg grådig av cherrytomatene eller den ansatte til venstre som lesser på med enda flere mangoer.

I 2016 er ikke mirakelet å gjøre vann om til vin, men heller sitron, banan og løk om til øl. Det gjør du ved å handle varene på Grønlands Torg til smått sjokkerende lave priser, som i lengden kan spare inn betydelige summer.

Asian Food Import

Oppdagelsesferden går videre to steinkast opp mot trikken. I den godt trafikkerte Brugata, mellom busser og støy, finner man den smått legendariske Asian Food Import. Den lille butikken er kanskje ikke like overveldende som Grønlands Torg, men veier opp med sjarm og behagelig ro.

Thanh Nguyen sitter i kassa. Han er ikke i tvil om hvorfor kundene kommer til Asian Food Import.

– Vi har eksotiske varer fra Asia, varer som de færreste butikker har. Asian Food Import og typiske norske dagligvarebutikker er ikke det samme, sier Nguyen, før en stamkunde skyter inn at de har billige grønnsaker også.

Hos Nguyen kan man handle en rekke delikatesser. Billige råvarer som kan imponere både venner, kjæresten eller svigers.

Studentmåltidet over alle studentmåltider – nudler – kan kjøpes inn til en særdeles rimelig pris. Kun 32 kroner for kiloen. Eventuelt kan man i tillegg la seg friste av billige druer til 13,90 kroner boksen og sardiner til 12,90.

– Er du ferdig? Da blir det wok da, gliser Nguyen mens Universitas gjør seg ferdig i kassa.

Grønt er skjønt: Matbutikkjedene er ikke alltid så billige. Noen utvalgte varer vil det lønne seg å kjøpe på en mindre etablert grønnsaksforhandler.
Grønt er skjønt: Matbutikkjedene er ikke alltid så billige. Noen utvalgte varer vil det lønne seg å kjøpe på en mindre etablert grønnsaksforhandler.

Nor Dagligvarer Import

I 2011 ble Nor ilagt virksomhetskarantene av Mattilsynet på grunn av dårlig hygiene, men daglig leder Salah Abdulla Ost Faraj har fått butikken på fote igjen de siste årene. Etter å ha trøblet med kjøtt før, satser butikken nå stort på krydder og te med rundt 150 til 200 typer krydder og 300 ulike sorter te.

Comeback-historien ga Nor en sjanse hos Universitas. Etter 30 sekunders gange oppover Brugata, trengs bare en kjapp høyresving før man omtrent snubler over butikken. Tårnhøye hyller med bredt utvalg dominerer interiøret og gjør butikken intim, mens inviterende grønnsaksboder står på utsiden.

Faraj går gjerne et ekstra steg for å hjelpe kunder på jakt etter spesielle varer.

– En dag kom det noen og spurte om Agar Agar, en vare som jeg aldri hadde hørt om. Da gikk jeg og fant leverandøren, så kjøpte vi inn ti pakker, og kunden kjøpte seks.

Den sultne student burde ta turen innom Nor og Storgata nesten utelukkende for å måpe over hvor mange hyller med te og krydder du faktisk kan ha i en butikk. Det vil imidlertid være et rutinert grep å ta med seg noen kilo ris til spottpris. Ifølge Faraj har beboerne ved Anker Studentbolig allerede skjønt tegningen og er ofte på besøk.

Izmir import

Ekspedisjonens siste ledd følger Osterhaugsgate i noen få minutter. Så leder en babord sving til Izmir import. Med sitt tilbud på Gresskar er Izmir en go-to-destinasjon i de kommende Halloween-tider. Eventuelt kan det jo også spises.

Izmir er av mer beskjeden størrelse enn de andre butikkene, men lar seg ikke stoppe av den grunn. Butikkens eier, Hakan Ercan, trekker frem rimelige produkter fra Italia, Iran og Hellas. Han henter spesielt frem pasta, en av signaturvarene til butikken, og et populært alternativ for mange studenter.

– De har skjønt at det er her man kan gjøre et kupp, sier han.

Utover den billige pastaen, de eksotiske varene, og den enda billigere kaffen, er det noe mer som fanger blikket inne på Izmir, nemlig store tyrkiske brød som daglig kommer rett fra bakeren. Ercan smiler lurt når han blir spurt om brødene.

– De var billige, ikke sant? spør han retorisk.