Vinekspert: Ken Canaiolo Engebretsen har erfaring som vinkelner i over 20 år og er i dag eier av Norsk Sommelierutdannelse.
Vinekspert: Ken Canaiolo Engebretsen har erfaring som vinkelner i over 20 år og er i dag eier av Norsk Sommelierutdannelse.

Vinsmaking for nybegynnere

Vil du lære deg vinsmaking? Her er fire viner å starte med, anbefalt av vinekspert Ken Canaiolo Engebretsen.

Dette sier Engebretsen om utvalget: Fire viner for høsten som kan gi deg inspirasjon til å se de ulike karakterene en drue kan gi i ulike klima og dyrkingsforhold. Det er mye å hente på å kjøpe bare «litt» dyrere vin enn normalt grunnet de norske alkoholavgiftene. Til rundt 150 kr får du en del bra viner å starte med.

Visste du at: Det finnes et studie om vin

Riesling-druen:

Navn: Christmann Riesling Trocken

Årgang: 2015

Type: Hvitvin

Land: Tyskland

Pris: Kr. 149,90

Fra regionen Phalz som er en av 13 regioner i Tyskland. Phalz regnes som Tysklands paradishage da det og regnes som en ganske varm region samt at det regner lite. Vinene blir typisk litt varme i stil til å være Tyskland og får mer fylde enn regionene bare litt lengre nord.

Navn: Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken

Årgang: 2012/2013

Type: Hvitvin

Land: Tyskland

Pris: Kr. 149,90

Fra Tysklands mest kjente region, sammen med Mosel, kommer denne friske, delikate og tørre vinen. Rheingau regnes av mange som selveste inkarnasjonen på Riesling-viner. Stramme mineralske og syrlige smaker med god balanse. Denne kommer fra byen Rudesheim og vinmarken Berg Rottland. Loven sier at Riesling-druene ikke bare skal høstes i Rheingau, men og i byen Rudesheim og kun i vinmarken Berg Rottland for å få lov til å sette dette på etiketten.

Syrah/Shiraz-druen:

Navn: Allesverloren Shiraz

Årgang: 2013

Type: Rødvin

Land: Sør-Afrika

Pris: Kr. 149,90

Syrah, eller Shiraz som druen også kalles, er en av verdens beste rødvinsdruer. Den besitter mye varm og kjølig frukt med god konsentrasjon og friskhet. Denne kommer fra Sør-Afrika, fra regionen Schwartzland. Her er det varmt, og ikke mange druer takler denne varmen som Syrah. Kjenn etter hvor fyldig og rik den er, men med et fint preg av både urter og nesten litt hengt kjøtt der bak.

Navn: Cave de Clairmont Crôzes-Hermitage Cuvée Classique

Årgang: 2014

Type: Rødvin

Land: Frankrike

Pris: Kr. 159,90

Selveste moderen for Syrah druen er Rhône-dalen i Frankrike og her er det lille området Crozes Hermitage verdt å prøve ut. Det ligger ved foten av Hermitage-fjellet og lager strukturerte, friske og fruktige viner med stor finesse. Denne vinen kommer fra et kooperativ som leverer høy kvalitet til en fornuftig pris. Sammenlign den med den noe varmere vinen fra Sør-Afrika og se hva mineralene i Crozes Hermitage gjør med vinen.