Tomt hus: Siden februar i år har Fredagsbaren på KHiO vært stengt grunnet naboklager på bråk og problemer med politiet.
Tomt hus: Siden februar i år har Fredagsbaren på KHiO vært stengt grunnet naboklager på bråk og problemer med politiet.

Fredags­baren har låst dørene

KHiOs studenter har holdt en etterhvert ganske berømt fredagsbar i lokalene til skolen i en årrekke. Nå er det slutt etter naboklager.

Siden februar har Fredagsbaren på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) vært stengt på grunn av naboklager og organisatoriske problemer. Politiet har også vært innblandet. Studentene reagerer, og synes det er trist.

–⁠ Jeg ble veldig skuffet da skolen stengte Fredagsbaren, sier Henrik Nordahl, tidligere leder for studenthuset Akers Mek, hvor fredagsbaren holder til. Huset styres av KHiOs elever. Han savner at de sto fritt til å disponere huset slik de ville.

–⁠ Det som var så digg var at det var vårt eget hus, mimrer Nordahl.

Kanskje ble ryktet for stort. Fredagsbaren tiltrakk seg studenter fra langt utenfor campus.

–⁠ Jeg synes det er trist at baren er stengt fordi det hadde et kult konsept. Det var litt som å være på hjemmefest med ølservering, forteller Blindernstudent Henrik Giæver.

Lei deg for at fredagsbaren er stengt? Festen er ikke over. Vår kulturredaktør har samlet andre studentbarer du bør sjekke ut!

Samlingspunkt

Det er flere som savner baren. Den var viktig fordi den knyttet studentene sammen, mener Henriks søster, Ingrid Giæver, som går i førsteklasse på skuespill.

–⁠ Det er ikke så mange steder på skolen hvor alle linjene kan samles. Det er et fint forum for å bli kjent med folk, sier hun.

Simen Formo Hay som er registudent, mener det springer et felles miljø ut av stedet.

–⁠ Jeg synes dette er veldig kjipt. Baren har vært et fint samlingspunkt på tvers av linjer, og for alle rundt Akerselva, sier Hay.

Det har vært mye bråk. Veldig mye bråk. Vi må finne andre måter å bruke huset på som er litt fredeligere

Jon Strømme, direktør ved KHiO

Nattero

I vinter ble det bestemt at dersom Fredagsbaren eller andre festarrangementer skulle fortsette å holde det gående i bygget, måtte det være stille klokken elleve. Det klarte de ikke å overholde.

Som konsekvens av naboklager og streng beskjed fra politiet, besluttet direktør ved KHiO, Jon Strømmen, seg for å lukke samlingsstedet inntil videre.

–⁠ Det har vært mye bråk. Veldig mye bråk. Vi må finne andre måter å bruke huset på som er litt fredeligere, sier Strømmen.

Les også: Eldre professorer mener alkohollovene på Universitetet i Oslo innskrenker den personlige friheten

Må bli strengere

Husets fremtidige bruk er under diskusjon med studentrådet og ledelsen. Studentene tror fortsatt på en gjenåpning, selv om de er usikre på hvordan de skal klare det.

–⁠ Vi håper det vil åpne igjen, men det må nok bli litt strammere, sier Nordahl.

Hvordan tenker dere å gjøre det?

–⁠ Hvis vi hadde hatt svaret hadde vi ikke hatt problemet. Men det er fortsatt håp! Jeg tror baren kommer tilbake igjen – det er bare et spørsmål om tid, spår han.

Hemmelig studentopprør

Selv om det er stukket kjepper i hjulene på Akers Mek, har studentene allerede laget et protestalternativ til Fredagsbaren. Ryktet sier at studentene, som en reaksjon på stengingen, har opprettet en rullende bar på skolen. «En statement mot institusjonen», står det i facebook-gruppen. På grunn av en disputt med ledelsen, vil ikke de ansvarlige røpe noen detaljer rundt den nye baren. Når Universitas’ fotograf vil ta et bilde av den alternative Fredagsbaren nektet de. De ville heller ikke svare på hvorfor, men det er trolig i frykt for nok en gang å miste fredagshyggen.