Grenseløs kjærlighet?

Turtelduer bør vurdere utveksling nøye: Fravær av kjæresten kan sette både forhold og karakterene i fare.

Publisert Sist oppdatert

Tips til å berge forholdet:

  • Knytt sterke bånd før avreise- Hvis man har det Gran kaller en «trygg tilknytning» på plass er forholdet mer rustet til å tåle avstanden. En «trygg tilknytning» er når en opplever den andre som sitt trygge sted.
  • Oppretthold en hverdagskontakt og engasjer deg i kjærestens nye inntrykk. Da blir man en del av hverandres dagligliv. Det er viktig for følelsen av tilknytning, sier Gran
  • Bruk sosiale medier. Det gjør det lett å sende en melding selv når man er travel.
  • Bruk Skype. Da kan man se partneren i øynene og holde en samtale gående i timesvis. Gjerne mens man lager mat eller gjør andre hverdagssysler.
  • Kom på Besøk. Slik korter man ned følelsen av avstand og knytter bånd gjennom fysisk kontakt.
  • Vær åpen om dine kontaktbehov. Noen behøver mer kontakt og bekreftelse enn andre. Det kan bli en utfordring for mange mener Gran. Da er det viktig å si ifra om man trenger mer kontakt.
  • Ikke bli sjalu av kjærestens entusiasme for nye mennesker og nye inntrykk. Et forhold bygger på tillit.
  • Si ifra dersom du blir interessert i andre – det er viktig å være ærlig og åpen med hverandre, poengterer samlivseksperten.
  • Dersom kjæresten begynner å glippe gjelder det å «skru opp varmen litt!»
  • Kilde: Sissel Gran

I disse dager reiser tusenvis av studenter på utveksling med stjerner i øynene. Søknadsfristen for å få reise neste år går ut neste uke. Mange av dem som drar har kjæreste. Det er en rekke fordeler med å dra på utveksling: kunnskap, verdifull erfaring, nye opplevelser og venner. Likevel er det en faktor man ikke må glemme å ta med i beregningen: De fleste forhold ryker ved et utenlandsopphold, mener samlivsekspert Peder Kjøs. Lengsel og kjærlighetssorg kan få fatale konsekvenser for karakterene, ifølge eksperten.

Ustabilt

– Parforhold hos studenter i første halvdel av 20-åra er allerede ganske ustabile. Det er mye som skjer i livene deres og de møter mange nye mennesker. Når avstand også blir en faktor blir det enda vanskeligere å holde sammen, sier Kjøs.

Og hvis det ikke varer, og det blir komplisert kan de involverte føle mye stress og bekymringer. Det kan gjøre det vanskelig å fokusere på studiene og har konsekvenser for karakterene, forklarer Kjøs som er psykolog i barne- og ungdomspsykiatrien.

– Mange unge er veldig seriøst involvert i forholdene sine og kan la slike brudd gå hardt inn på seg, poengterer samlivseksperten.

Når avstand blir en faktor blir det enda vanskeligere å holde sammen

Peder Kjøs, samlivsekspert

Skilles snart

Universitas møter Daniela Vesterås og samboeren Lars Christian Elvenes i Østbanehallen. Mens Lars Christian kommer med kaffe og te til seg og kjæresten forteller Daniela hvordan det slo gnister når de, etter å ha vært venner i 7 år, på impuls tok et tangokurs sammen. Nå skal Daniela på et tre måneder langt opphold i St. Petersburg i Russland.

– Ikke noe nytt

Daniela har vært på utveksling før, også den gang i et forhold.

– Det gikk ikke så bra da, siden jeg sitter her med ham nå, ler Daniela og ser mot Lars.

Paret føler seg likevel trygge på at det skal gå bra denne gangen. De har bodd sammen lenge. Lars Christian har rukket å bli en favoritt i Danielas familie, og de har en avtale om at uansett hva som skjer der nede skal de være sammen når de kommer hjem.

– Så hvis jeg vil ha en affære må jeg dra til Russland, som du skjønner, ler Lars Christian mens Daniela himler med øynene og smiler.

Avstand kan være bra

Sissel Gran, parterapeut, mener avstand kan være positivt for studiene under de rette omstendigheter.

– En får mer tid til studiene og en sjanse til å møte nye mennesker, poengterer hun.

Avstand kan og være positivt for forholdet. Det kan skape en forventning, slik at forholdet tar ordentlig fyr igjen når paret gjenforenes, mener Gran.

Selv om hun har håp for unge studenter i langdistanseforhold bekjenner hun at det skal mye til å få det til å fungere.

– Eldre folk får det ofte til litt bedre, de har vært ute en vinternatt før, sier parterapeuten.

Ikke redde

Daniela og Lars Christian er trygge på at forholdet vil overleve utvekslingsoppholdet. Til tross for samlivsterapeutens advarsel om at et avstandsforhold kan gå utover studiene, er ikke Daniela bekymret. Hun drikker opp téen sin og forteller at hun har som mål å lære så mye hun kan mens hun er der. Med hennes tidsskjema virker det mer som om studiene vil gå ut over forholdet og ikke omvendt. Hun spøker om at hun ikke kan love mer enn et kort lunsjbesøk med kjæresten når han kommer på besøk.

Powered by Labrador CMS