Generasjon perfekt

Vi trener, klager på C-er og bygger CV for harde livet. – Gi litt faen, sier forsker Asle Toje.

Publisert Sist oppdatert
Sliter seg ut: Crossfit er en treningsform som er populær blant mange studenter.

Crossfit

  • Treningsprogram for styrke og kondisjon
  • Skapt av Greg Glassman på 80-tallet i California
  • Kombinerer øvelser innen kondisjon, turn og olympiske løft
  • Øktene er ofte korte og intensive med mange repetisjoner
  • Kosthold står sentralt. Typisk diett er søtpotet og biff
  • # Kilde: Wikipedia

I en hall i Oslo sentrum sprader muskuløse og veltrente kvinner og menn. Skuldrene er usedvanlig brede: noen overarmer er større enn et gjennomsnittlig lår. De knasker grønnsaker og proteinvafler, mens de slurper i seg energidrikk, klare til å løfte tungt, hoppe høyt, gå på henda og presse seg til utmattelse.

Det er tevling i crossfit, en treningsform som har slått rot i Oslo de siste årene. De fleste er i 20-30 årene, og mange av dem er studenter, forteller arrangør og deleier i Crossfit Christiania, Oskar Nøkling.

– Det appellerer nok til studenter og unge som følger med i tiden. Treningen passer for oss som lever et hektisk liv, er opptatt av raske resultater og få gjort mye på kort tid, sier Nøkling.

Søker det perfekte liv

Nøkling har akkurat tatt en master i rettsvitenskap. Samtidig som han var fulltidsstudent på jussen startet han et crossfit-senter, der han trente aktivt i tillegg til å ha en ekstrajobb på si. I dag er han også hovedtrener på Crossfit Christiania, med to lokaler og stor pågang. Nøkling innrømmer at de siste årene har vært krevende.

– Jeg har kjent på presset. I dag skal vi prestere på mange fronter. På studiet, på trening i tillegg til å jobbe. Jeg tror mange forventer mye av seg selv, sier han.

– Hvorfor er det sånn, tror du?

– I dag er alt så tilgjengelig og vi blir kontinuerlig minnet på hva andre får til. Det bidrar nok til å skru opp forventingene og søken etter det perfekte liv. Særlig på elitestudier som jus. Her er karakterer og en god CV veldig viktig.

På mange av debattene jeg deltar på er ikke blindernstudentene fulle engang. Det er et dårlig tegn.

Asle Toje, forsker og statsviter

For lite fulle

Oppgitt: Forsker ved Nobellinstituttet, Asle Toje, som også er aktuell med boka jernburet, mener dagens studenter er altfor streite og kjedelige. Han savner et ungdomsopprør mot tidligere generasjoner. Foto: Dreyer forlag

Forsker, forfatter og statsviter Asle Toje er mildt sagt oppgitt over studenter som Nøkling. Han skrev nylig i Morgenbladet om hvor streite, prektige og kjedelige vi er sammenliknet med tidligere generasjoner. I stedet for å gjøre opprør mot foreldrene våre spiller vi på lag med dem, mener Toje.

– Det er en fordømt plikt å utfordre foreldregenerasjonen og jeg skulle gjerne sett en mer rebelsk ungdom. I stedet går de på treningsstudio, kler seg pent, tenker langsiktig og passer på at det de gjør ikke biter dem i baken senere.

Toje sier at han og kollegaene stadig forbauses over hvor lydige studentene er i forelesningene. Selv når professorene ønsker å provosere, får de heller laber respons fra studentene som er for opptatte med å notere på PC-ene sine.

– Vi har en generasjon med flink, ganske konservativ ungdom. Ikke politisk, nødvendigvis, men i sin livsførsel. De vil spille etter reglene, ikke forandre dem. På mange av debattene jeg deltar på er ikke blindernstudentene fulle engang. Det er et dårlig tegn.

Gode lutheranere

– Det må understrekes at dette ikke er empirisk underbygget, kun basert på inntrykk og fordommer. Men den overveldende responsen kan tyde på at mange tenker det samme, sier Toje.

Fenomenet Toje beskriver minner han om studenter han møtte da han studerte i USA. De tilhørte eliten, var lite opptatt av å utfordre systemet og hvis de var idealistiske, var det alltid for å ta seg bra ut på CV-en.

– Men er det egentlig et problem?

– Dere er rørende arbeidsvillige og gode lutheranere. Det er bra at dere drikker, sloss og doper dere mindre. Men dere er forbausende konforme. 68-erne hadde rett i at man blir mer interessant hvis man tenker selv. Vennskap kan også bygges på uenighetsfellesskap. Slik blir også Norge mer mangfoldig. Selv er mine beste venner sosialister og liberalister, svarer Toje, som anser seg selv som konservativ.

– Du blir hva du spiser

På crossfit-banen lader ernæringsstudenten Angelica Veskoukis opp med en bolle spinat, brokkoli og blomkål. I tillegg til å ta en bachelor i kostvitenskap på Uppsala universitet, gjør hun crossfit fem ganger i uka. Hun jobber også som trener.

Sunn, sterk student: Angelica Veskoukis trener crossfit fem ganger i uka. Hun føler treningen og vegankostholdet gir henne overskudd til å mestre studiene.

– Treningen gir meg energi til å gjennomføre mye. Det blir litt stress noen ganger, men man må lage gode planer og bestemme seg for å følge dem. Så går det, sier Angelica.

Hun er også opptatt av spise sunt for å mestre treningen og hverdagen. Riktig kosthold er også en sentral del av CrossFit.

– Du blir hva du spiser, sier Angelica, som også er veganer.

Trener Oskar Nøkling sier at selv om treningsprogrammet er hardt og kosthold viktig, kan også «crossfitere» ta seg noen øl i blant.

– Du har de som tar treningen veldig seriøst, og de som trener for å kunne spise og drikke godt. Vi prøver å være en idrett for både topptrente og utrente, sier han.

Du blir hva du spiser

Angelica Veskoukis, ernæringsstudent og Crossfit-uttøver

Work hard, play hard

Toje mener vi bør lære av britenes motto work hard, play hard og gi mer faen. Generasjonskritikeren ser likevel noe potensial i dagens studenter. Og tror det vil ende bra med generasjon prestasjon og Norge AS.

– Men jeg kjenner en nagende følelse av at opprør er nødvendig, fordi det bidrar til å skape innovasjon og fornyelse. Det trenger vi i en omskiftelig tid, sier Toje.

Powered by Labrador CMS