Forebyggende?: Foreningsleder «Kari» demonstrerer hvordan healing foregår. -Det handler om å gi det beste man har til den andre, forteller hun. Om det er selve healingen som hjelper, eller om det er det sosiale, er hun usikker på.

Ikke akkurat åndenes makt

Den Norske Spiritistiske Studentforening ved Universitetet i Oslo forteller oss hva spiritisme egentlig er.

Publisert Sist oppdatert

Mye av poenget bak spiritisme er selvutvikling. Vi må begynne med oss selv, for deretter å spre det videre»

«Kari», Foreningsleder for Norske Spiritistiske Studentforening

Spiritisme

  • Grunnlagt og formalisert av franskmannen Allan Kardec
  • Læren om ånder og det åndelige
  • Kontakt med åndeverden skjer gjennom et medium, en person som virker som mellomledd mellom den åndelige og den materielle verden
  • Viktigste formål: menneskenes forbedring
  • Alle aktiviteter skal være gratis
  • Grunnsetning: «Uten kjærlighet og barmhjertighet finnes det ingen redning»
  • «Bli født, dø, bli gjenfødt og gå stadig fremover: det er loven»
  • «Spiritismen er vitenskapen som omhandler Åndenes natur, opprinnelse og skjebne, samt deres samvirke med den legemlige verden»
  • Søker å bryte skillet mellom menneskelivet og den åndelige verden
  • Kristi moral, nedskrevet i Evangeliet, er veien for en sikker utvikling for alle mennesker. Praktisering av denne moralen er løsningen på alle menneskelige problemer, og målet menneskeheten bør strebe etter
  • Er en forlengelse av kristendommen på vitenskapelig basis, men spiritistisk filosofi tror ikke på helvete

Hva er spiritisme? De fleste av oss får assosiasjoner til et mørkt rom, ouija-brett, stearinlys og tenåringer som gru-gleder seg til å komme i kontakt med ånder når vi hører ordet. Gjør du et raskt søk på google, dukker det opp flere advarsler mot å prøve ut den skumle leken og en rekke fortvilte gjenfortellinger om lyspærer som glimrer og glass som beveger seg.

– Spiritismen handler blant annet om evolusjon og inkarnasjon. Man gjenfødes på nytt, og sjelen dør aldri, forteller de tre medlemmene i Den Norske Spiritistiske Studentforening.

Ikke noe leketøy

De møtes en mandag i måneden i Rom for tro og tanke. Det ligger vegg i vegg med Blindern Athletica i Frederikkebygget. Det er ingen stearinlys eller ouija-brett i sikte. Ingen ånder tilkalles. For å komme i kontakt med åndeverdenen trenger du mange års kursing, og det krever høy kompetanse, skal vi tro spiritistene. De understreker at det ikke er noen lek, og at man kan ende opp i situasjoner som er vanskelige å håndtere hvis man velger å gjøre det på egenhånd. I verste fall kan det forårsake ubalanse og besettelse.

– Vi har ikke som mål å gå inn i åndeverdenen. Vi er opptatt av å sette en dråpe av godhet og kjærlighet. Man kommer hit for å få et løft i hverdagen. Vi er venner, vi er sammen. Vi er ikke alene, det er det som er poenget her, forteller foreningsleder «Kari». Hun studerer ved Universitetet i Oslo (UiO), men ønsker å forbli anonym i frykt for sin fremtidige karriere.

Opptatt av moral

I dag skal det først leses et utdrag fra boken Et lykkelig liv. Deretter diskuteres Per Fugellis kronikk i Aftenposten tidligere i høst, Gleden ved å være vanlig.

– Mye av poenget bak spiritisme er selvutvikling. Vi må begynne med oss selv, for deretter å spre det videre. Det er godheten og kjærligheten som står sterkest, sier Kari.

I det siste har det vært de tre medlemmene i studentforeningen, men de forteller at det er flere som har vært innom.

– Man må ikke være her fast. Man kan følge med en stund, for så å gå videre. Det viktigste er at man er glad og har det bra når man er her, forteller Kari.

Spiritistene forteller at de ofte drøfter viktige og samfunnsaktuelle temaer på møtene sine, og knytter dem opp mot etikk og moral.

Aktuelt: Else Marie Nerland leser kronikken Gleden ved å være vanlig av Per Fugelli. Medlemmene i Den Norske Spiritistiske Studentforening diskuterer ofte samfunnsaktuelle temaer på møtene.

Spennende forskning

Else Marie Nerland er cand.philol. fra UiO, sitter i styret for Norsk Parapsykologisk Selskap og forsker på spiritismen i Norge. Det var også slik hun fant frem hit.

– Det er så fint at vi møtes her. Det sosiale er veldig koselig, sier Nerland.

For noen år siden var hun på Litteraturhuset da et medium (se faktaboks) fra Brasil, invitert av Gruppen for Spiritistiske Studier Allan Kardec, holdt et foredrag.

– Det var nesten bare brasilianere der. Det var noe med atmosfæren og de nydelige menneskene som nesten var litt unorskt, forteller Nerland.

Men selv om Nerland trives på de månedlige mandagsmøtene, er hun ikke så dypt engasjert i det religiøse aspektet ved spiritismen. For henne er spiritisme et interessant forskningsobjekt.

Møtet med spiritismen

Kari har derimot lang fartstid i det religiøse miljøet, og ble spiritist i 1996. Hun er født inn i en protestantisk familie, men følte seg aldri helt hjemme, verken i kirka eller i religionen. Det var da hun flyttet hjemmefra for å studere at hun fant fram til et spiritistisk senter.

– Det var kjærlighet ved første møte, sier hun og smiler.

Samtidig understreker hun viktigheten av toleranse. For Kari er det viktig å respektere andres religion og livssyn.

– Man skal aldri kritisere eller være uvenner med noen fordi de tilhører en annen tro, sier hun.

Foreningens tredje medlem, som også ønsker å være anonym, er født og oppvokst med det spiritistiske livssynet.

Fikk du med deg? Khalid Nesheim gikk fra islam til scientologi, og mener troen har hjulpet ham med studiene

Hjelper med healing

Vanligvis avsluttes møtet med healing og et glass med vann. Healing er noe som gjøres for å hjelpe sin neste. Det ligner en slags bønn hvor man ønsker noen godt. I spiritistisk lære er healing «en overføring av fluidic-energien fra en person til en annen, i en atmosfære av bønn, med bistand av åndelige på høyt nivå». Siden det ikke blir tid denne mandagen, demonstrerer Kari kort hvordan det foregår. Hun holder hendene sine over hodet til et av foreningens medlemmer.

– Healing er håndspåleggelse hvor man overfører det beste man har av positive energier.

Hun forteller om folk som har kommet på møtet og gått ut med ny gnist.

– Jeg vet ikke om vedkommende følte seg bedre av det å komme hit og bli sett, eller om det er håndspåleggelsen som hjelper. Men vi tror på at healing har en effekt, sier Kari.

Powered by Labrador CMS