
Dropout og proffspiller
Mens kompisene fortsatte med studiene, droppet Jens Aasgaard ut for å spille dataspill på toppnivå.

– Når jeg drar på turneringer er det alltid mange som kjenner meg igjen, så klart. De følger jo med på spillet og de vet hvem jeg er. Men det hender også at jeg blir kjent igjen på gata, eller på flyplassen og slikt.
Foreldrene mine var selvfølgelig ikke spesielt glade for at jeg skulle slutte på universitetet for å bli proffspiller
Jens Waller Aasgaard, profesjonell e-sportutøver
Jens Waller Aasgaard (25) har i ung alder fått smake på kjendislivet. Men han er ikke fotballspiller, langrennsløper eller syklist. Han er en profesjonell e-sportsutøver – han lever av å være flink til å spille dataspill.
– Det ble holdt en turnering ganske nylig hvor det var flere som ble dollarmillionærer etter å ha vunnet førsteplassen. Han ene var 17 år gammel. Det er veldig kult, forteller Jens.
Jens, også kjent under nettaliaset «Snute», er en av få som har e-sport som levebrød i Norge. I tre år har det å spille StarCraft II vært fulltidsjobben hans. Her i landet er det få som i det hele tatt har hørt ordet «e-sport». Andre steder har det vært en millionindustri i årevis. Sør-Korea fikk nasjonale TV-kanaler dedikert til å vise e-sportkamper allerede tidlig på 2000-tallet. De beste spillerne blir idolisert på samme linje som rockestjerner og toppidrettsutøvere. I Sverige har rikskanalen for lengst begynt å vise e-sport jevnlig.



Sluttet på studiene
Det er vanskelig å leve av å spille dataspill i et så dyrt land som Norge. Jens var i utgangspunktet godt i gang med å studere musikkteknologi ved NTNU i 2012 før han fant ut at han ville satse som profesjonell e-sportspiller. Det var ikke noe enkelt valg.
– Jeg hadde allerede flyttet fra ganske mange ting i Oslo-området før jeg dro for å studere i Trondheim. Så det å bestemme seg for å slutte etter fire-fem måneder virket litt rart. Det var et veldig vanskelig valg sånn sett, og foreldrene mine var selvfølgelig ikke spesielt glade for at jeg skulle slutte på universitetet for å bli proffspiller, forklarer Jens.
For meg er nok den største utfordringen å holde seg i form, og det å trene, og spise sunt når man er ute å reiser
Jens Waller Aasgaard, profesjonell e-sportutøver
På tross av foreldrenes skepsis har han aldri angret på avgjørelsen om å slutte på studiet. Han har fått reist rundt og spilt i land som Russland, Kina, Tyskland, Polen, Frankrike, Sør-Korea og USA – for å nevne noen. Han har minst 60 reisedager i året, og drar på turneringer utenlands minst to ganger i måneden.
– Jeg angrer ikke på at jeg tok valget. Jeg tror det å fortsette på studiene også hadde vært fint, men jeg har fått mange gode minner fra stedene jeg har vært og folkene jeg har møtt. Spesielt det å vinne store turneringer foran et stort publikum er en spesiell opplevelse som jeg ikke ville fått ellers, forteller han.
Usikker fremtid
Det finnes mange dataspill som det konkurreres profesjonelt i StarCraft II, som Jens spiller, er et strategispill som i følge Jens kan beskrives som en blanding av sjakk, poker og tennis. Nøkkelord er å kunne tenke strategisk, å kunne lese motstanderen og å være rask både i hodet og i fingrene. For å bli god har Jens brukt utallige timer bak PC-skjermen, men han fokuserer mye på å holde det fysiske ved like også.
– Det er viktig å holde kroppen i fysisk god form, ellers blir du veldig fort sliten. Når man reiser mye er det fort gjort å bli syk, kanskje forkjøla som jeg er nå, eller å få døgnrytmen snudd på hodet. For meg er nok den største utfordringen å holde seg i form, og det å trene, og spise sunt når man er ute å reiser, og det å sove godt, forteller han.
En karriere som e-sportspiller varer sjeldent veldig lenge; de færreste klarer å holde et høyt nivå etter at reaksjonsevnene svekkes mot slutten av tjueårene. Jens har nettopp fylt 25 år, men er ikke videre bekymret for fremtiden.
Les mer om e-sport: De nye idrettsheltene
– Det er mange muligheter innenfor e-sport. For eksempel kan man bli kommentator når man er ferdig som spiller, eller man kan arbeide for turneringsarrangørene på ulike måter. Jeg er litt usikker på hva jeg vil gjøre akkurat nå, men jeg tenker å gå tilbake til studiene på et eller annet tidspunkt. Men jeg ar tenkt til å spille i hvert fall ett år til, så vi får se.



Om fem år er Norge verdensledende når det gjelder e-sportdeltakere i forhold til folketall
Stein Wilman, ansvarlig for e-sportsatsningen på gamer.no
Verdensledende
Stein Wilmann har lang fartstid i norsk e-sport, og er i dag ansvarlig for e-sportsatsningen til spillnettstedet Gamer.no. I samarbeid med Telenor arrangerer de «Telenorligaen», en liga som går året rundt hvor norske lag og spillere kan konkurrere i ulike dataspill. Han ser lyst på fremtiden til e-sport i Norge.
– E-sport begynner å bli like stort i Norge som i Sverige. De har kanskje flere toppspillere internasjonalt. Likevel har de ikke et stabilt seriesystem som går året rundt, hvor alle kan konkurrere uavhengig av nivå. Om fem år er Norge verdensledende når det gjelder e-sportdeltakere i forhold til folketall. Om ti år er vi verdensledende på infrastruktur og rammeverk, spår han.
At e-sport er i vekst i Norge er det ingen tvil om. Nylig ble det åpnet en e-sportlinje ved Buskerud Folkehøgskole. Det ble raskt den mest populære linjen på hele skolen. Wilmann er ikke videre bekymret for fremtiden til norske e-sportspillere, og tror ikke at industrien fostrer fremtidige arbeidsledige i noen større grad enn tradisjonelle idretter.
– Det er lettere å kombinere e-sport med utdanning enn idrett. Dessuten finnes det nok av tidligere norske e-sportspillere som har fått en vanlig jobb nå i ettertid. Til syvende og sist er det opp til hver enkelt person å ta ansvar for egen framtid, avslutter han.