Skrivekyndig lesehest: Marie-Alix Isdahl Voisin elsket å tilbringe timer på lesesalen.

Leste natt og dag

Marie-Alix Isdahl Voisin har nettopp lagt to år som Natt & dags første kvinnelige redaktør bak seg, og skal videre i det journalistiske hierarkiet. Bak en tung lugg møter vi henne i en spirende grønn Botanisk hage på Tøyen.

Publisert Sist oppdatert

Fakta:

  • HVEM: Marie-Alix Isdahl Voisin
  • STUDERTE: Bachelor i kultur og kommunikasjon og bachelor i sosiologi
  • NÅR: 2006-2011
  • AKTUELL MED: Tidligere sjefsredaktør i Natt & dag, nå i prosjektstilling i Morgenbladet

– Jeg var ikke noen skippertakstudent egentlig. Kanskje overraskende nok, sier hun, og mener egentlig at hun var en ekte nerd.

Som tidligere student på både HF og SV-fakultetet på Universitetet i Oslo (UiO), var hennes fartstid på øvre Blindern preget av mye lesing.

– Det er jo et privilegium å bare kunne sitte og lese hele dager, og styre tiden sin selv. Når man er i jobb får man ikke tid til å lese like mye. Det savner jeg definitivt i dag.

Hennes morsomste minne fra tiden på Blindern var å observere oppførselen til Aslak Nore da han leste på UB.

– Han ropte «hold kjeft!» til hviskende studenter, samtidig som han selv hadde med seg vekkerklokke, mimrer hun.

Tiden på UiO tilbrakte hun for det meste på lesesalen på SV-fakultetet. Hun innrømmer at hun ikke var særlig aktiv i studentmiljøet. Selv etter fem år på huset kan hun ikke huske å ha satt en fot innenfor noen av studentpubene. Festen foregikk på Fisk & Vilt på den tiden.

Isdahl Voisin var en kunnskapstørst student, og meldte seg hele tiden opp til ekstraemner som hun ikke alltid rakk å fullføre.

– Emner i idéhistorie, filosofi og kunsthistorie, blant annet på Det norske institutt i Athen i 2011, da det som verst stod på med opptøyer og generalstreik.

Den tidligere Natt&dag-redakt;øren har et elsk-hat forhold til Blindern. Hun synes det er ganske kult at man kan bruke 5-6 år av livet sitt på å fordype seg i det man er mest interessert i. Det hun likte dårligst var termoskaffen og alle studentene som stiller spørsmål til forelesere bare for å høre sin egen stemme.

– Samtidig føler jeg at det er tendenser til silotankegang der oppe. Studerer du sosiologi, så skal du forholde deg til visse sosiologiske tenkere, og ikke tenkere fra idehistorie og filosofi, for eksempel.

Utenfor studiet skrev hun en del freelance for forskjellige magasiner og aviser. Generelt likte hun godt å studere. I 2011 begynte hun på master i sosiologi, men hoppet av da hun innså at hun ville få for mye å gjøre som redaksjonssjef.

– Jeg merket at det var enten eller. Det var all in på studiene eller å jobbe, så jeg valgte jobb. Planen var å fullføre studiene senere. Etter å ha jobbet noen år i dagspressen satte jeg pris på friheten som var i Natt & dag.

Hennes journalistiske karriere har høstet stort utbytte av de akademiske dagene på Blindern. Med medievitenskap som fordypningsemne, skrev hun mange språkanalyser og oppgaver om tabloide sjangre.

– Det å sette seg inn i hvordan ideologi fungerer og hvordan språket former virkeligheten har vært nyttig å ha med seg som skribent og journalist. Det gjør deg både bevisst definisjonsmakten mediene har, i tillegg til at det sosiologiske blikket gjør deg oppmerksom på sammenhenger i samfunnet rundt deg som andre ikke nødvendigvis ser.

Powered by Labrador CMS