Bjørnar Moxnes. Arkivfoto: Helle Gannestad
Bjørnar Moxnes. Arkivfoto: Helle Gannestad

Kjendisenes råd til studentene:

Slik tar du skippertak!

Et eklektisk panel med varierende akademisk pondus gir sine beste tips til studenter i eksamensnød.

Bjørnar Moxnes

Politisk leder for partiet Rødt. Studerte samfunnsøkonomi og sosiologi på Universitetet i Oslo.

– Jeg var selv i stor grad skippertaksstudent. Jeg tenkte alltid at jeg skulle lese jevnlig, men det ble med tanken. Det er i siste liten at desperasjonen fester grepet, og da bør man egentlig bare la seg fylle av den desperate panikken og lese intensivt. Den beste inspirasjonen er jo selve panikken. Det finnes tusen måter å utsette lesningen på, som å ta flere kaffepauser som varer en halvtime. Det er også viktig for å klarne hodet. Men slå av mobilen og putt den i sekken når du leser. Pust med magen, lag deg en termos med kaffe, og spis havrekjeks og nøttemix. Det er også mulig å lenke seg fast til lesesalpulten. Natur og Ungdom har nok av lenker hvis det trengs.

Les også: Krisehjelp i eksamenstida

Thorbjørn Harr

Norsk skuespiller. Studerte teater på Teaterhøgskolen psykologi på Universitetet i Oslo (UiO).

– Du må lese som faen. Jeg leste vanvittig mye mot slutten av semestrene. Men det er også viktig å ta gode kaffepauser. Slik samler du tankene.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen. Arkivfoto: Patrick da Silva Sæther
Kristin Halvorsen. Arkivfoto: Patrick da Silva Sæther

Tidligere politisk leder for Sosialistisk Ventreparti (SV) og nåværende direktør ved CICERO Senter for klimaforskning. Studerte sosialpedagogikk mellomfag og kriminologi som grunnfag ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Altså, jeg får vondt i magen bare av å tenke på det. Men hvis du sitter og er helt blank før eksamen vil du nok tenke «fy søren, hvorfor leste jeg ikke mer tidligere», og irritere deg over det. På eksamen bør du derfor heller skrive en tordentale til deg selv med tanker om hva du skal gjøre bedre neste semester.

Tiril Eckhoff

Tiril Eckhoff. Arkivfoto: Eskil Wie
Tiril Eckhoff. Arkivfoto: Eskil Wie

Norsk skiskytter. Har for tiden permisjon fra NTNU, der hun er student ved sivilingeniør-/masterprogrammet Produktutvikling og produksjon.

– Dropp karsk og drikk kaffe. Da holder du deg i hvert fall oppegående på eksamen.

Lars Berrum

Lars Berrum. Arkivfoto: Helle Gannestad
Lars Berrum. Arkivfoto: Helle Gannestad

Norsk komiker og programleder. Studerte sykepleier på Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Da er det bare å begynne å stole på «gambler-feelingen», den egenskapen man bruker på rulett. Ta for deg pensum og føl på hva du tror du kommer til å bli spurt om. Som i rulett er det lurt å kombinere feeling med fornuft, og treffer du, blir du rik enten i form av penger eller i dette tilfellet karakter. Det skal sies at jeg har tapt 10 000 på rulett i Las Vegas, så teorien ække bulletproof.

Bernt Hagtvet

Bernt Hagtvet. Arkivfoto: Helle Gannestad
Bernt Hagtvet. Arkivfoto: Helle Gannestad

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Skippertaksstudenter er latterlige, umodne og bør studere et annet sted.

Christine Dancke

Christine Dancke. Birthe Nystad Magnussen
Christine Dancke. Birthe Nystad Magnussen

Norsk programleder, rapper, DJ, musikkanmelder. Studerte sosiologi på Universitetet i Oslo (UiO).

– Hvis du er konkurransemenneske: Bestem deg for at du skal gjøre det bedre på eksamen enn alle andre, og jobb deretter. Ha kaffe- og kakepause hver dag, så har du noe å glede deg til. Men mest av alt, ikke stress deg i hjel. Det er ikke sååå vanskelig å stå på eksamen, og det er ingen som noen sinne har bedt om å se vitnemålet mitt. Virkelig, aldri.

Jørgen Foss

Norsk politiker, forbundsleder og skuespiller. Har ikke studert.

– Jeg har dessverre aldri hatt den fantastiske opplevelsen av å være student, men hypotetisk sett kan jeg si at det alltid er lurt å bruke seg sjøl for alt det er verdt dersom du sitter og ruger på boka siste dag før eksamen. Det enkle er ofte det beste. Det viktigste er at du bruker hele deg, ditt liv og dine erfaringer på sitt beste. I dag er det så mye press på å være skoleflink, men man må huske å ikke bli for skoleflink.