Fire tredjedels magi: Matematiker Roger Antonsen fengsler publikum med sitt yndlingstall, 4/3. Foto: Dorthe Karlsen

Kløkt og klokskap i tidens ånd

TEDx er en velmenende formidler av kunnskap. Spørsmålet er om de går dypt nok.

Forrige torsdag ble TEDx arrangert i universitetsaulaen til fullsatt sal. TEDx er en avlegger av konseptet TEDTalks og har som mål å inspirere og spre ideer gjennom foredrag tilgjengelige for allmennheten. Arrangørene i Oslo hadde samlet forskere, kunstnere, designere, politikere, økonomer og forretningsfolk som hver holdt korte innlegg om vidt forskjellige temaer.

Forskjellen mellom en klassisk forelesning og et TED-foredrag, er wow-faktor og underholdningsverdi. Men er det mulig å virkelig lære noe ved hjelp av korte foredrag og vitser?

«Let’s share ideas»

Vel inne i salen er det mye venting før arrangementet starter. Folk tar selfies og Maria Amelie glir forbi med ny sveis. Plutselig kommer det lyd og lys fra scenen, og TEDx Oslo er i gang med en videosnutt.

«You are a part of your future» står det, etterfulgt av «This is a day for curiousity» og «Lets share ideas». Videointroduksjonen minner om FN-dagen på barneskolen.

Det er ikke før Doktor Kaja Nordengen (27) entrer scenen at folk skjerper interessen. Nordengen er Norges yngste hjerneforsker med medisinsk doktorgrad. Hun viser bilder av eksotiske dyr og snakker om matrix-piller for å forklare hvordan vi oppfatter verden. Det er en del oppramsing av naturvitenskapelige funfacts, som at dyr har bedre luktesans enn mennesker, før det avsluttes med et retorisk spørsmål om hvordan verden ville vært uten farger og sensoriske opplevelser. «Why hunt rabbits?» står det på skjermen, og publikum er fra seg av jubel.

Neste foredragsholder er Mark Eddo, utenriksjournalist fra BBC. Nigerianeren er morsom og fantasifull når han snakker om medias feilaktige fremstilling av Afrikas økonomiske vekst. Han viser bilder fra Makoko i Nigeria og sjarmerer publikum med norsk-afrikanske vitser om snø og reserverte nordmenn. Alle humrer når Eddo prøver å uttale ordet «koselig».

Forbløffende kortvarig

«Man blir ikke ekspert av å surfe på TEDTalks, men man kan kanskje imponere i sosiale lag med pussige bruddstykker av spesialisert kunnskap»

Samtlige foredragsholdere benytter humor som et virkemiddel. De aller fleste klarer å oppnå en eller annen type forbløffelse blant publikum, men så tar det slutt og nestemann kommer på scenen. På mange måter er TEDx et skreddersydd tilbud til vår digitale underholdningsgenerasjon, som kjeder seg lett og må ha påfyll av rask underholdning. Det er synd, for veldig mange av bidragsyterne kunne med fordel gått mer i dybden. Man blir ikke ekspert på noe av å surfe på TEDTalks, men man kan kanskje imponere i sosiale lag med pussige bruddstykker av spesialisert kunnskap.

Tidstypisk overfladisk

TEDx er nemlig et barn av sin tid. I en verden der alt går raskt, er synet på kunnskap i endring. Tidligere var kunnskap forbundet med eksklusivitet, både fordi det krevde mange års arbeid og fordi utdanningsinstitusjonene ikke var åpne for alle. Her bringer TEDx inn et velkomment element. Alle deres foredrag kan nemlig sees gratis på nettet. Til tross for rettferdighetstanken som gjennomsyrer konseptet, fremstiller TEDx kunnskap som noe man kan erverve på skarve 20 minutter. Konseptet TEDx kan lære oss litt om alt, men gir en svært overfladisk analyse. At et arrangement tilbyr sitt publikum kule og morsomme foredrag høres kanskje ikke ut som en alarmbjelle. Problemet oppstår når et slikt konsept blir verdensomspennende og bidrar til å forme flere millioner menneskers syn på kunnskap.

Den norske versjonen

TEDx har skapt stor oppmerksomhet i Oslo, og arrangementet er helt utsolgt. Flere gjenkjennelige fjes entrer scenen til tross for at den norske versjonen av TED mangler de virkelig store navnene. Forfatter og journalist Oda Faremo Lindholm minner oss på medias negative effekt på jenters selvbilde. Maria Amelie kan fortelle om vonde møter med grensekontroll og manglende identitetspapirer. Mange av foredragsholderne er gode formidlere, og behersker å kommunisere egne tanker, satt i lys av dagens kontekst, på en elegant måte. Her fungerer TEDx godt, og vi blir forklart hvorfor dette er relevant å høre.

Etter nesten seks timer med ulike bidrag, avslutter TEDx Oslo med Torgeir Waterhouses foredrag om datakoding. Waterhouse påpeker at barn i dag lever online 24 timer i døgnet og trenger verktøy for å mestre ny teknologi. Foredraget har et kritisk perspektiv med god balanse mellom ideologiske og virkelige målsettinger. TEDx kunne selv nytt godt av dette kritiske blikket, idet de bidrar til en kunnskapskultur som er basert på hurtighet fremfor dybde.

«Get real»

I år er det overordnede temaet for TEDx «GET REAL». Utsagnet kan tolkes som en oppfordring til en reality check, men kan også leses som et «skjerp deg». Om reality checken er ment til publikum som bør engasjere seg mer -eller TEDx Oslo som kunne dempet wow-faktoren og fokusert litt mer på formidling av kunnskap -vites ikke. TEDx har de beste intensjoner, men vitenskapelig læring og show er ikke alltid en god kombinasjon. Selv om mange av foredragene drar publikum med seg med morsomme anekdoter, gaper TEDx over for mye når de tar sikte på å forandre verden gjennom kunnskap på 20 minutter. På nettsidene til TED kan vi lese at organisasjonen ønsker å gi verdensbefolkningen er dypere forståelse for hvordan verden fungerer. Det klarer de ikke.