Illustrasjon: Pontus Hanneteg

Oversvømmes av trusler om søksmål fra Hollywood

Årlig kommer ulike henvendelser fra underholdningsselskaper i Hollywood som mener norske utdanningsinstitusjoner bryter amerikansk lov. IT-avdelingen på UiO lar seg ikke skremme.

Publisert Sist oppdatert

Bernkonvensjonen

  • Vedtatt i 1886.
  • Norge sluttet seg til avtalen i 1896, USA i 1989.
  • Fastslår at verk som tilhører et land som er med i konvensjonen også får beskyttelse i de andre landene.
  • En film laget i USA har dermed vern i Norge.
  • Ved krav om blokkering av nettsider må saken likevel gjennom den norske domstolen.
  • Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, Irina Eidsvold Tøien

Takedown notice:

  • Irdeto og lignende selskaper oppdager potensielt ulovlig aktivitet gjennom en internettbrukers IP-adresse.
  • IP-adresse står for Internet Protocol Address og er nummer som angir datamaskinens adresse.
  • Irdeto samler inn informasjon som identifiserer datamaskinen via fildelingsnettverk.
  • Offentlige IP-registre blir så brukt til å bestemme hvilken internettleverandør som leverer internett til IP-adressen.
  • Varsel om brudd på opphavsretten og anmodning om at den ulovlige filen fjernes, såkalt takedown notice, blir oversendt leverandøren.
  • Takedown notice har blitt kritisert for å blokkere innhold som ikke krenker opphavsretten.
  • Kilder: Irdeto og Wikipedia

UNINETT, som er leverandør av internett til alle universiteter og høyskoler i Norge, mottok i fjor 4181 e-poster med varsel om ulovlig fildeling på vegne av store underholdningsselskaper i Hollywood. Leverandøren videresender samtlige henvendelser til de internettbrukerne det gjelder.

Men Per Arne Enstad, sikkerhetskoordinator i UNINETT, vedgår likevel at det er stor strid om hvem som er ansvarlig for å ta de som har delt filer ulovlig på universitetenes nett.

– Vi er leverandør av nett, så å stille oss til ansvar for ulovlig fildeling blir det samme som å si at Vegvesenet har skylda for en som fyllekjører, sier Enstad.

Les også: [Cyberforsvaret](1)

Han forteller at det finnes jurister som har beskyldt UNINETT for å utføre ulovlige handlinger når de videresender disse e-postene, på grunn av personloven.

– Det er en av grunnene til at vi vil ha så lite å gjøre med e-postene som mulig, understreker sikkerhetskoordinatoren.

– Gjør dere noe for å prøve å forhindre ulovlig fildeling?

– Nei, hva skulle vi i så fall ha gjort? Det vi gjør, er å legge til rette for at nettet vi leverer, er sikkert, ikke forhindre at noen laster ned ulovlig. Vi har ingen myndighet til å ta noen som har gjort noe galt, det er politiets oppgave.

Enstad legger til at det aldri har skjedd at en jurist har henvendt seg og truet med å gå rettens vei for å få stanset en nedlaster.

You’ve Got Mail

«Vi ber dere herved om å igangsette umiddelbare tiltak for å stoppe denne ulovlige aktiviteten». Slik lyder oppfordringen som Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT) – IT-avdelingen ved Universitetet i Oslo (UiO) – har mottatt på e-post fra Irdeto, et multinasjonalt selskap som arbeider med å beskytte opphavsrettigheter. E-posten, som Universitas har fått tilgang til, er sendt på oppdrag fra Marvel Comics, tegneseriegiganten som står bak klassikere som X-men, Spider man, Iron man og Captain America.

Eksempelet får Espen Grøndahl, IT-sikkerhetssjef på USIT, til å riste på hodet.

– De hevdet at en Iron man-tegneserie var blitt delt ulovlig via UiOs nettsider. Men da vi undersøkte filen, viste den seg å være en miljørapport som het Environmental flood management og tilfeldigvis hadde ordene «iron» og «man» i tittelen.

Videre i e-posten henvises det til seksjon 106 i U.S. Copyright Act: det vil bli tatt rettslige skritt overfor UiO om ikke filen fjernes.

Wild Wild West

E-posten ble sendt i 2008, men USIT har de siste tre månedene alene mottatt 34 tilsvarende e-poster med advarsel om ulovlig fildeling på UiOs nettverk. De aller fleste av dem fra Irdeto. Grøndahl mener Iron man-eksempelet vitner om at selskapets terskel for å sende advarsler er for lav, og han stiller seg tvilende til at deres metoder er gode nok til å fastslå at det er snakk om fildeling.

– Systemet til Irdeto virker overfølsomt og henvendelsene må derfor tas med en stor klype salt. Jeg vil tro de benytter et automatisk system som scanner fildelingsprogrammer på jakt etter filer klientene deres har opphavsretten til, og IP-adressene som har delt eller lastet dem ned (nummeret som gjør det mulig å identifisere brukeren, red.anm.). Deretter sender de mailer til oss, i håp om at vi videreformidler advarselene til de brukerne det gjelder.

The Intouchables

Märtha Felton, som er juridisk ansvarlig i USIT, lar seg heller ikke skremme av amerikanernes trusler.

«Amerikansk lov gjelder ikke her.»

Märtha Felton, juridisk ansvarlig i USiT

– De mener sikkert selv at de har en god sak, men det er ikke vår jobb å overvåke studentene for amerikanske selskaper. Ved åpenbart automatiserte henvendelser gjør vi som regel ikke annet enn å registrere det. Amerikansk lov gjelder ikke her, sier hun.

Men hverken Felton eller Grøndahl utelukker at mange av henvendelsene fra Irdeto faktisk dreier seg om reell ulovlig fildeling – også etter norsk lov. De har sluttet å følge opp e-postene.

– Selv om det meste av den ulovlige fildelingen antageligvis finner sted i hjemmet, vil det være naivt å tro at dette utelukker slik aktivitet på UiO-nettet, som har over 10 000 unike brukere hver uke, sier Grøndahl.

Finding UiO

Samtidig støtter han Felton i at det ikke er deres jobb å overvåke de som bruker nettet til ulovlig nedlasting. Så langt det ikke utgjør en sikkerhetsmessig trussel eller er en sak for norsk rettsvesen, er det ikke deres ansvar.

– Når var sist dere sjekket opp en henvendelse fra Irdeto?

– Vi sluttet nærmest å undersøke henvendelsene i 2011. Før det hadde vi ansvar for nettet til SiO-boligene og fikk så mange e-poster at det ville krevd et helt årsverk å behandle dem. Nå kan jeg nesten ikke huske sist vi kontaktet noen etter forespørsel fra Irdeto, sier Grøndahl.

– Så dere gjør ingen ting med henvendelsene?

– Det blir en prioriteringssak. Om noen gjennom en norsk kontaktperson kommer på banen med bevis, og den som har delt eller lastet ned filen, nekter å fjerne den, må vi iverksette tiltak for å stoppe den ulovlige aktiviteten. Dette skjer heldigvis svært sjeldent, og 99 prosent av dem vi kontakter, gjør som de blir fortalt, sier Felton.

Law & Order

Irina Eidsvold Tøien, stipendiat ved institutt for privatrett ved UiO, mener i utgangspunktet at det ikke foreligger noen relevante forskjeller mellom norsk og amerikansk lov på området.

– Bern-konvensjonen likestiller amerikanske og norske åndsverk i Norge, og de skal derfor behandles likt.

Hun er likevel enig i at en norsk domstol må vurdere bevismaterialet før det kan bli snakk om tiltak overfor en fildeler.

– Men det vil ikke sende ut riktig signal med tanke på USITs autoritet overfor studentene om det forekommer ulovlig nedlasting uten at det blir gjort noe med det, selv om det ikke er deres ansvar.

Märtha Felton i USIT sier det er det samme om åndsverk er skapt i Norge, USA eller Burundi hva norske lovbrudd angår, men samtidig at mailene fra Irdeto ikke later til å bevise rettighetskrenkelse.

– Vi følger ikke opp henvendelser som ikke er annet enn løse påstander om ulovlig nedlasting.

L.A. Confidential

Stipendiat Eidsvold Tøien mener derimot at selv om regelverket ikke gjør tekniske tilretteleggere som USIT eller UNINETT ansvarlige for ulovlig fildeling på Universitetets nettverk, kan det stilles spørsmål ved hvorvidt det er forsvarlig å la ulovligheter pågå uten å gripe inn.

– Dersom rettighetshaverne kan påvise at regelbrudd pågår i stor skala, tror ikke jeg at Universitetet ønsker å ignorere at slik aktivitet skjer på deres arena. Det norske regelverket åpner for å sette opp blokkeringer mot ulovlige nettsteder og likeledes har vel UiO et regelverk som pålegger studentene å opptre lovmessig på deres arena og at tiltak kan iverksettes dersom dette ikke overholdes?

Universitas har vært i kontakt med PR-ansvarlig Katherine Walsh i Irdeto. Hun sier selskapet er i sikkerhetsbransjen og derfor svært restriktivt med å kommentere informasjon om konkrete klienter og saker.

Powered by Labrador CMS