Danseleger: Kvelden ble fyrt i gang av dansegruppa Dancing Doctors og studentkoret Gullstrupene, som nok minnet alle de fremmøtte på hvor bra det er med studentkultur.

Debatt uten dissonans

I mandagens debatt om studentkultur var alle enige om én ting: Oslo er allerede en god studentby.

Oslo er en svært bra studentby, mente samtlige i panelet under Velferdstingets debatt om studentkultur på Samfunnet Bislett.

Den største utfordringen for studentbyen Oslo er imidlertid at det øvrige kulturtilbudet er for godt, påpekte panelets to studentrepresentanter, Karl Kristian Kirchhoff og Silje Andersen.

– Det er vanskelig å skape engasjement i en by med Oslos kulturtilbud. Ting er så bra fra før. Da bør studentene være fornøyde, tenker man, sa Kirchhoff, leder i Kulturstyret.

Ingen debatt

Men selve budskapet – at studentkultur er fint for alle – var panelet var så enig med seg selv om, at debatten uteble.

Også Silje Andersen, leder i Det norske studentersamfund, unnlot å male fanden på veggen. Mangfoldet av læresteder og kulturtilbud kan gi inntrykk av en fragmentert studentkultur, men slutningen var uansett klar:

– Jeg mener Oslo er Norges beste studentby, sa Andersen.

Bare professor ved Universitetet i Oslo, Bernt Hagtvet, tok til motmæle:

Vi er gjenstand for en utbredt enighet

Professor Bernt Hagtvet, Universitetet i Oslo

– Vi er gjenstand for en utbredt enighet. Det må skapes noe som den øvrige Oslo-kultur ikke har. Se utover Norges grenser. Studentene må sikte høyere.

Hagtvets oppfordring harmoniserte godt med Kirchhoffs kommentar:

– Studentkulturen må komme med noe nytt.

Splid om festival

Hvis det var noe i debatten som kunne regnes som en kime til splid, var det samspillet mellom kommunen og studentorganisasjonene i arrangeringen av Studentfestivalen i Oslo.

Silje Andersen var ikke fornøyd med kommunens økonomiske bidrag i fjor.

– Vi søkte til Oslo kommune om støtte. Vi fikk 5000 kroner. Det er nesten så man får lyst til å sende det tilbake, sa Andersen.

Paneldeltager Saeeda Begum (H), medlem av Oslo kommunes kultur- og utdanningskomité, svarte på sin side at kommunen hele veien har vært positiv til festivalen.

Institusjonene kan bidra

Forsamlingen diskuterte også hvordan man kan skape mer engasjement for Oslos studentmiljø. Blant annet ble fordelene med å inneha verv trukket fram: Arbeidspraksis, læring, nye bekjentskap. Studentkultur har verdi både for dem som engasjerer seg og for dem som ser på.

Panel og publikum spurte seg om ikke utdanningsinstitusjonene (representert ved Olgunn Ransedokken, prorektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus) kunne bidra med mer.

Det var de åpne for.

Les Karl Kristian Kirchhoffs kronikk om temaet her.

Powered by Labrador CMS