Studentskapt Elvelangs

Studentene på Kunsthøgskolen i Oslo sørger for at det blir mye å oppleve på Elvelangs, et av Oslos største kulturarrangementer.

Publisert

Elvelangs i fakkellys

  • Finner sted langs Akerselva, fra Frysja til Schous plass, torsdag 19. september klokken 20.00.
  • Er, med nesten 40 000 besøkende, et av Oslos største kulturarrangement.
  • Ble første gang arrangert under Oslos feiring av tusenårsjubileet i år 2000. Arrangementet holdes torsdagen nærmest høstjevndøgn.
  • Langs elva får man se forskjellige kulturelle innslag som korps, dans, utstillinger, kor, vaffelsalg og flammesjonglering.
  • Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Det store, årlige kulturarrangementet Elvelangs i fakkellys blir til med god hjelp fra mange studenter – og studentene fra Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO) er blant de mest ivrige.

Iulian Bulai, som studerer siste året på master i kunstfag, er en av dem. Han skal vise fram et prosjekt han kaller Feetfulness.

– Prosjektet skaper en ytre ramme der deltakeren speiler føttene sine nedenfra, uten å se ansiktet sitt. Ut fra denne opplevelsen kan deltakeren bli mer bevisst føttenes tilstedeværelse. Denne situasjonen kombinert med samtale med utstillingsverten kan åpne tanken for det jeg har valgt å kalle feetfulness.

Bulai ber oss speile føttene over de sølvfarga keramiske platene før han fortsetter:

Feetfulness er en form for selvhjelp som innebærer å oppdage seg selv ved bruk av impulser som kommer utenfra. Altså det motsatte av mindfulness – impulser som kommer innenfra – for eksempel meditering, sier han.

– Du kan oppnå feetfulness ved for eksempel å ikke tenke så mye på deg selv, arbeide frivillig, spise sammen med folk du ikke kjenner, jobbe beinhardt til det gjør vondt eller ved å vaske andres føtter.

Moa Håkansson, som også studerer på KhiO, skal stille ut på arrangementet for første gang. Hun har brukt minst 15 dager på skulpturen hun skal stille ut.

– Vi fikk bare i oppgave å lage noe stort, utenom det var oppgaven veldig fri, sier hun.

Det er ikke helt godt å si hva Håkanssons skulptur er for noe. Hun sier at hun selv er spesielt glad i non-figurativ kunst, og peker på at skulpturen hennes er annerledes – og langt fra konkret.

– Jeg tror ulike mennesker får svært forskjellige assosiasjoner av verket. Derfor er det utrolig gøy at de som går Elvelangs er alle mulige typer mennesker. Jeg antar for eksempel at et barn vil se noe helt annet enn en voksen, sier Håkansson.

Powered by Labrador CMS