Munndiaré: Martin Sheen syntes ikke det var noen god idé med pause havveis i showet og kunne gjerne tenkt seg en halvtime til med spørrerunder.

Martin Sheen-effekten

En globalisert studentmasse har satt gnister i en ny generasjon pro-fred. Med kjendis-idoler i spissen, er det håp om at atomvåpen faktisk er faretruet denne gangen.

Publisert Sist oppdatert

– For å følge din egen overbevisning, kommer det til å koste deg noe

Martin Sheen, skuespiller og aktivist

– Alle betaler for de jævla tingene og ingen tjener noe på dem. Bortsett fra de som lager dem.

Martin Sheen snakker om atomvåpen og makten de symboliserer. Den amerikanske skuespilleren har blitt arrestert 65 ganger i sin karriere som aktivist. Første gang var i 1986, samme år som Tsjernobyl ble satt på kartet. Forhåpentligvis vil noe slikt aldri skje igjen. Men hvem vet.

– Alle problemene i et sivilisert samfunn er beslektet med hverandre fordi budsjettene stort sett går til militæret. Og så blir alt annet raskt omprioritert deretter, sier Sheen til en masse av ivrige studenter i Storsalen på Studentersamfundet – med et sceneoppsett og så mange kameraer at det likner mer på et talkshow enn et gustent «Nei til atomvåpen»-møte.

– Som en prest sa til meg om kjernefysiske våpen: «De er hindere for fremtiden». Det stjeler penger fra de fattigste av oss.

Aktivisme holder meg i live

Det finnes fortsatt over 19 000 kjernefysiske våpen i verden, noe som tilsvarer et halvt tonn TNT for hvert eneste menneske som eksisterer på kloden. Stadig kommer det flere atomvåpenstater, samtidig som sjansene øker for at et slikt våpen vil falle i gale hender.

Den gråhårede amerikaneren (som egentlig er halvt spansk, halvt irsk) med tenna på tørk, har vært skuespiller så lenge han kan huske. En kan spørre seg hvorfor Martin Sheen har reist helt til Oslo for å fronte International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

– Mens det å være skuespiller er noe jeg gjør for å leve, er aktivisme noe jeg gjør for å holde meg i live. Og det er det som får meg hit i dag, sier Sheen til studentene.

Protest-effekten

Det var to prester som skulle tenne inspirasjonsgnisten i den unge Sheen. Da de to ble arrestert for å drive protestaksjoner mot Vietnamkrigen, satte det et støkk i Sheen og hans medaktivister.

– Jeg husker jeg spurte prestene, som ikke hadde noen barn: Hva ville skje med våre barn dersom vi ble arrestert for å protestere? Father Bergen responderte: «Hva vil skje med dem hvis dere ikke gjør det?», forteller skuespilleren til Storsalen.

– Det gjorde veldig dypt inntrykk på meg. Jeg begynte å innse at for å følge din egen overbevisning, kommer det til å koste deg noe.

Ungdommelig entusiasme

Sheens historie som aktivist illustrerer betydningen av det å ha forbilder som kan inspirere til å kjempe for sin sak. Selv er han nok den største grunnen til at over 800 studenter gjestet Studentersamfundet lørdag kveld.

Men stadig flere studenter ser summen av delene i en mer globalisert verden, skal vi tro John Gunnar Mæland, styreleder i Norske leger mot atomvåpen og ICAN Norge.

– Noe av det strålende med ICAN er at det er den unge generasjonen som nå bryr seg om dette temaet, og tar fatt i det. Denne ungdommelige energien og entusiasmen, den er veldig tydelig på denne konferansen, sier Mæland.

– Brutt en generasjonsbarriere

– Jeg vet ikke hvor glad jeg er i det, sånn personlig, å bruke kjendiser på denne måten, smiler Martin Tveten, leder i Kulturutvalget – som produserte lørdagens «Martin Sheen Show».

– Men etter dette har jeg fått et litt annet syn på kjendisbruk, for det er jo tydeligvis det som funker.

Tveten legger ikke skjul på at dette er en oppskrift Kulturutvalget vil gå for igjen for å trekke publikum.

– Alt som har skjedd på Studentersamfundet i helga er et veldig godt eksempel på hva man faktisk kan få til som engasjert student i Oslo.

Mæland er på sin side klar på at det ikke kun er kjendiser som styrer studentenes dedikasjon til arbeidet med å avskaffe atomvåpen.

– Jeg tror appellen er at unge ser det globale aspektet og de store spørsmålene som vi står overfor. De unge i dag bruker mediene på en slik måte at de oppfatter seg selv som mer internasjonale. Ikke alle unge tenker sånn, men de vi har som aktive i ICAN, gjør det. Jeg tror det er kjempeviktig at vi har brutt en ny generasjonbarriere, sier Mæland.

Igjen engasjerer de seg i atomvåpen, vel tredve år siden sist, ungdommen. Også Martin Sheen, da.

– Vi må gjøre umiddelbare tiltak for å støtte forhandlinger om en avtale som forbyr atomvåpen. Det er ikke noe som er mer verdt å kjempe for enn at den menneskelige rasen og jorda i seg selv skal overleve – ved å eliminere alle kjernefysiske våpen, tordnet skuespilleren til jubel og applaus lørdag kveld.

Kjendis-frontingen virker utvilsomt som en suksessoppskrift til neste fredsprosjekt.

Med Røde Kors på laget

Mandag og tirsdag denne uken arrangerte Utenriksdepartementet konferansen «Humanitarian Impact of Nuclear Weapons» i Oslo, med representanter fra over 130 land, for å diskutere humanitære konsekvenser ved bruk av atomvåpen. John Gunnar Mæland, styreleder i Norske leger mot atomvåpen og ICAN Norge, er svært fornøyd med å ha fått i stand konferansen.

– Bare en liten andel sprengt atomstoff vil gi dramatiske og klimatiske ødeleggelser på lang sikt. I det ligger både medisinske effekter og samfunnsmessige effekter på klima, på naturen, og hele samfunnet, sier Mæland.

Ifølge ham vil atomvåpenbruk gi en global nedkjøling, noe som igjen vil føre til matvarekrise – og så mye som én milliard mennesker vil dø av matmangel. Dette er bare som følge av det vi kaller en begrenset atomkrig,

Også Røde Kors har bestemt seg for å bli med på laget.

– Røde Kors er vanligvis forsiktige med å gå inn i politiske saker. Men de har besluttet at dette er noe humanitært angående. I tillegg er også Røde Halvmåne med, som enstemmig vil sette atomvåpen på dagsorden, sier en begeistret Mæland.

Powered by Labrador CMS