Fettrikt: Ekspertene krangler om hvor farlig fett egentlig er.

Vitenskapskamp om helsegevinst

– Det er sjelden at vitenskap heller så til én side, sier kostholds- og treningsekspert Pål Jåbekk, som hevder deler av norsk kosthold er direkte skadelig for kroppen. Studentmathjelpen mener studenter spiser sunt nok.

Publisert Sist oppdatert

De fleste av oss forbinder kanskje sunn helse med ting som trening, umettet fett og fiber.

Det er det bare å glemme, skal vi tro én av Norges fremste ernærings- og treningseksperter.

– Det finnes ingen studier som viser at høyt inntak av mettet fett gir hjerte- og karsykdommer, og det finnes ingen studier som viser at trening fører til vekttap, sier Pål Jåbekk.

Rydder opp i feilrådgivning

Jåbekk sverger til vitenskapen når han kommer med en rekke oppsiktsvekkende funn rundt trening og kosthold.

– Det er mange feilaktige råd fra kostholds- og ernæringseksperter. De tar for eksempel ofte feil i råd om vekttap og hjerte- og karsykdommer når det egentlig ikke finnes data som beviser det, sier Jåbekk.

Lege og forsker ved Oslo Universitetssykehus, Wasim Zahid, er uenig i Jåbekks teorier.

– Når det kommer til spørsmålet om mettet fett, bør man ha et nyansert syn. Noen typer mettet fett er farlige med tanke på hjertesykdommer. Det er skummelt å si at alt av fett er greit.

Zahid sier at både epidemiologiske, kliniske og mekanistiske studier viser at risikoen for hjerte- og karsykdommer går ned dersom man erstatter mettet fett med flerumettet fett i kostholdet.

– Dette viser at det finnes en sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdom, sier Zahid.

Lokkemat: Mye mat leder inn i fristelse. Ifølge ny forskning er det en såkalt steinalderdiett som er det optimale kostholdet.

Vitenskapelig steinalderdiett

Jåbekk prøver i sin nye bok Helt naturlig mat og trening å gi svar på hva som er det sunneste kostholdet og hva som er den sunneste treningen. Han peker på lavkarbo som den gylne middelvei.

– Hva som er et naturlig og bra kosthold finnes det ikke noe konstant svar på, men lavkarbo går igjen i studier. Et såkalt steinalderkosthold uten korn, fiber, belgfrukt, planteolje og annet umettet fett er det optimale kostholdet.

For omtrent ett år siden var vi vitne til et lavkarbohysteri uten sidestykke. Jåbekk står på lavkarbodiettens side, og advarer på det sterkeste mot alle kornprodukter.

– Korn ødelegger tarmer og sørger for kroniske betennelser i kroppen. Kornplanter produserer stoffer som er skadelige for mennesker, og evolusjonært sett er vi dårlig tilpasset kornplanter.

Jåbekk viser til forskning som forteller at et kosthold uten korn og lavkarbo kan kurere diabetes og andre sykdommer. Han mener det er ingenting som tyder på at lavkarbo er usunt, og tror derimot at det er den mest effektive måten å gå ned i vekt på.

– Dette er blitt bekreftet i to egne studier og i masse annen forskning internasjonalt. Det er sjelden at vitenskap heller så til én side.

Rydder opp: Pål Jåbekk mener at det ikke finnes studier som viser sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdommer eller at trening fører til vekttap.

– Ingenting magisk med lavkarbo

Erik Arnesen har master i samfunnsernæring, jobber som ernæringsfysiolog og er innehaver av bloggen Sunn skepsis. Han stiller seg skeptisk til lavkarbo.

– Jåbekks hovedpunkter er absolutt oppsiktsvekkende. Jeg tror lavkarbo kan hjelpe med vektreduksjon, men det er lite som tyder på at det er bedre enn et «vanlig» kosthold, sier Arnesen.

Ekspertene fra de ulike hold fulgte lavkarbodebatten tett, men forteller nå at de synes debatten var bortkastet tid.

– Kritikk mot lavkarbo kommer fra folk som ikke kan nok om det.

Pål Jåbekk, forsker, ernæring- og treningsekspert

– Kritikk mot lavkarbo kommer fra folk som ikke kan nok om det. Debatten er dum og unødvendig, og skaper ingenting annet enn forvirring, mener Jåbekk.

Zahid er enig i at debatten ikke har ført noe sted, men tror selv ikke lavkarbo har noe for seg.

– Debatten omkring lavkarbo har vært ekstrem, og folk går dypt ned i sine leire. Man kan gå ned i vekt av lavkarbo, men over tid er ikke vekttapet større enn for andre dietter.

– Ikke bekymret

Selv om studenter kanskje ikke er ansett for å være spesielt helsefiksert, tror Evy Szasz Nergård i Mathjelpen at hovedstadsstudentene stort sett har et bra kosthold.

– Det virker som om studentene i Oslo er opptatt av helsen sin. Jeg tror studentene følger et ganske vanlig norsk kosthold, og tror ikke så mange endrer kostholdet sitt basert på diverse ekspertuttalelser, forteller Nergård.

Mathjelpen er en matopplysning som har som formål å formidle informasjon om mat og ernæring til blant annet studenter. Nergård tror at mange kunne hatt et mer helsebringende føde, men føler ikke at studentenes helsesituasjon er noe å bli forskrekket over.

– Det er sikkert mange som kunne spist sunnere. Men, jeg er ikke bekymret for studenter sine matvaner.

Powered by Labrador CMS