Frekkhetens nådegave

Manusbasert battling flørter med stand-up-formatet og sluker unge talenter med sans for verbal kickboksing.

Publisert Sist oppdatert

Poesikvelder og kinobesøk blir farlig kjedelig i kontrast til det som skjer inne på Blå. Skyggeluer, joggedresser og basketballsko er på vei inn Brenneriveien 9. Her skal det battles i fire hissige timer.

Hypen med Skeez-TV i spissen har den siste tiden fått en stigende interesse blant hovedstadens unge og studerende.

– Ekstrem konkurranse-kultur

Når og hvor verdens første rap battle holdt sted, vites ikke. Øyvind Holen, forfatter av boka «Hiphop-hoder» har selv fulgt battlingkulturen innenfor hiphop, men viser også til det mye eldre fenomenet «the Dozens».

– Dette er i praksis det samme som battling, man prøver å overgå hverandre i å rakke humoristisk ned på hverandre. Hip-hop har jo alltid hatt en ekstrem konkurranse-kultur, der DJene, rapperne og danserne konkurrerte mot hverandre, forteller han.

Både «the Dozens» og battling handler om deltakere som fornærmer hverandre før noen gir opp eller det bryter ut i vold. Vanligvis spilles det ut foran et publikum som oppfordrer deltakerne til å svare med flere skjerpede fornærminger og dermed høyner stemningen.

Uttrykker aggresjon

– Den første akademiske oppgaven på dette tema er fra 1939. Det er flere teorier som prøver å forklare hvorfor spillet ble utviklet, forteller Holen.

En hypotese fra 1939 tyder på at spillet ble dannet som en måte afro-amerikanere kunne uttrykke aggresjon i et undertrykt samfunn styrt av de hvite. En annen teori fra 1962 fokuserer på morra di-vitsene.

– Der er spillets fokus på motstanderens mor som en refleksjon av dominans av kvinner i afro-amerikanske familier, og hvordan unge menn kan føle seg avvist av kvinner og reagere deretter, sier Holen, og legger til:

– Det er umulig å si hvor det opprinnelig kommer fra, men det er såpass lange røtter at teoriene florerer. Det har alltid vært en kultur blant afro-amerikanere hvor man holder på med dette.

Battlebølgen nådde Norge tidlig på 2000-tallet.

– Det nådde en topp med 8 Mile-filmen I 2004. De årene der var det jo årlige battles og NM i fristil, mimrer Holen.

Manus gir smartere spøker

Magne Flemmen, også kjent som «Definite», har flere år på baken som tidligere battler og er i dag dommer i Skeez-TV. Han trekker en parallell til standup-komikk.

– Det som folk vinner på, er å få publikum til å le og det å skape bra reaksjoner. Sånn sett likner det på stand-up. Det er vel like mye en stand-up-konkurranse som en rap-konkurranse, egentlig, sier han.

Før battlet man med improvisert rap, i dag er battlesene grundig forberedt. Flemmen tror en av grunnene til at man har begynt å ha det manusbasert er fordi det har en bredere publikumsappell.

– Da får du smartere spøker og tekstmessig blir det morsommere innhold. Styrken med den gamle måten var at det var veldig basert på denne «her og nå»-følelsen som du får av å høre på noe de står og finner på i farta. Det var jo mer spontant.

Flemmen mener at det i dag er mer fokus på komikk.

Når Adept driter ut André Jensen fordi han er høy sier han ikke bare «du er høy ass», men at André Jensen kan stjele frokosten ut av fuglereir og stoppe E.T. fra å sykle forbi månen.

Magne Flemmen, mangeårig battler og dommer i Skeez-tv

– Vinnerne i disse battlene er de som finner opp de mest oppfinnsomme dissene og henger ut noen på en artig og overraskende måte så folk ler. Når Adept driter ut André Jensen fordi han er høy sier han ikke bare «du er høy ass», men at André Jensen kan stjele frokosten ut av fuglereir og stoppe E.T. fra å sykle forbi månen.

Youtube-fenomen

Øyvind Holen har ikke vanskeligheter med å forklare hvorfor battling-fenomenet er in igjen, og folk strømmer til Blå for å se folk som rakker ned på hverandre.

– Grunnen til at det er populært, er fordi det er underholdende. Man må filme det, og det har nå blitt enklere å nå ut, og spre det på Youtube, sier han og legger til:

– Jeg vil tippe at hvis freestyle-battlene på 2000-tallet kunne blitt vist på samme måten, hadde de blitt like populære som i dag. På den tiden måtte du jo være til stede i lokalet. I dag kan du velge når og hvor du vil se en battle på maskinen din.

Narsissistisk sport

Battleren Daniel, også kalt INT, var en av de som begynte da battling-konkurransene bestod av tredve stykker i et kjellerlokale og hadde «dødsdårlig filming». INT har en klar grunn til hvorfor han begynte å battle:

– Narsissisme, sier han og ler.

– Jeg tror egoet trenger å pleies. Også gjør man det mye for stemninga, og for å få med seg andre battles. Det er jo god underholdning.

Men selv om ukene i forkant av en battle er adrenalinfylte og brukes til å psyke seg selv opp, er metodene til INT ikke særlig likt forberedelsene til et idrettsmesterskap.

– Jeg røyker mye hasj og drikker mye vin, sier han og ler høyt.

– Nei, men ofte har jeg tekstene i hodet uka i forveien, og øver hele tiden. Teksten kverner liksom i hodet på bussen hjem, under forelesninger og sånn. Det kan være ganske forstyrrende.

Powered by Labrador CMS