Korrupsjonsjegere
Verdier for minst 130 billioner kroner skjules i hemmelige skatteparadiser. Nå ønsker Eva Joly og Tax justice network hjelp fra norske studenter.
Stadig mer penger skjules i skatteparadiser. Forskning viser at skatteparadisene bidrar til en rekke alvorlige problemer som fattigdom, finansiering av terror og menneskesmugling. Omfanget er enormt. Verdier for minst 130 billioner kroner, eller nesten 130 norske statsbudsjett, gjemmes bort.
Det viser en rapport skrevet av den berømte økonomen James Henry for Tax justice network (TJN). Organisasjonen ønsker nå hjelp fra norske studenter.
– Forunderlig lite forskning
Korrupsjonsjeger Eva Joly mener det trengs mer kunnskap om skatteparadiser og kapitalflukt. Hun tror en satsing på ett eller flere kompetansesentre kunne bedret situasjonen.
– Det er veldig forunderlig at det ikke finnes mer forskning innen dette feltet. Det finnes for eksempel ingen ordentlige studier på hvilken makroøkonomisk effekt de ulovlige pengestrømmene har, sier Joly til Universitas.
Joly ble internasjonalt kjent på grunn av sin innbitte kamp mot korrupsjon i Frankrike på 90-tallet. I år stilte hun som presidentkandidat i samme land for partiet De grønne, der endte hun opp med 2,3 prosent av stemmene. Joly har også vært med på å utforme en rapport om skatteparadiser for regjeringens kapitalfluktutvalg i 2009.
– Studenter bør forske på dette fordi det ikke finnes en større enkeltgrunn til ulykke i verden. Å ta et oppgjør med skatteparadiser vil gjøre mye for utvikling og rettferdighet, sier Joly.
Ønsker hjelp fra studenter
Styreleder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge, håper at flere studenter vil forske på skatteparadiser i årene som kommer.
– Vi er avhengig av å vite mer. Derfor henvender vi oss til studenter innen økonomi, jus og statsvitenskap. Vi håper studenter blir inspirert til å skrive om dette. Vi har mye kunnskap og et stort internasjonalt nettverk som studentene kan ha nytte av, sier Jacobsen. Hun mener at mer forskning på feltet blant annet vil kunne bidra til å utforme bedre lover og regler.
Overveldende problemer
– Det er først nå vi begynner å forstå hvilke alvorlige følger skatteparadiser medfører. De bidrar blant annet til fattigdom, finansiering av terrorisme, og potensielt til flere finanskriser, sier historikeren Kristine Sævold, som har forsket på skatteparadiser.
En av faktorene som er med på å bidra til kapitalflukt er land som tilbyr spesielt gunstige skatteordninger til multinasjonale selskaper. Sævold mener de fleste OECD-landene har bidratt til dette i større eller mindre grad, også Norge i form av svært lave rederiskatter.
– Rederinæringen har vært i forkant av utviklingen fordi den er så internasjonal. Land underbyr hverandre for å tiltrekke seg næringen. Til slutt er det blitt umulig å skattlegge rederinæringen. Den store frykten er at det samme vil skje i andre næringer, etter hvert som økonomien generelt blir mer internasjonal, sier Sævold.
Trussel mot samfunnet
Ifølge Sævold er problemet med skatteparadiser svært utbredt, også blant norske selskaper.
– Bankhemmelighold er svært problematisk fordi det rammer så mange land på så mange nivåer. Samtidig er det blitt en etablert businesspraksis. Barnehagen til ungen min henter for eksempel ut overskudd på Guernsey, som er kjent som et skatteparadis, sier hun.
Sævold mener skatteparadiser er med på å undergrave viktige samfunnsfunksjoner.
– Det har oppstått en systemfeil. Den økonomiske liberalismen er blitt så sterk at staten mister kontroll med sentrale samfunnsfunksjoner. Det betyr i praksis at norske politiske beslutninger blir underminert av mer liberale politiske beslutninger fattet i andre stater, sier hun.
Strengere rapportering
Statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet, mener det er svært krevende å overvåke pengestrømmene til multinasjonale selskaper.
– Manglende åpenhet er et problem. Vi vet at det kan føre til både skatteunndragelser og korrupsjon, sier Schjerva, som er enig i at det er for lite oppmerksomhet om korrupsjon og skatteflukt i Norge i dag.
20. juni 2012 annonserte finansminister Sigbjørn Johnsen at Norge vil innføre en ny type økonomisk rapportering. Den såkalte land-for-land-rapporteringen (LLR) vil kontrollere at selskaper legger igjen skattene der de faktisk har sin virksomhet. En slik rapportering vil gjøre det vanskeligere for norske selskaper å benytte seg av skatteparadiser.
Eva Joly har vært en av forkjemperne for å innføre ordningen. Hun tror rapporteringen kan bli et effektivt verktøy i kampen mot kapitalflukt.
– Selskapene må blant annet rapportere om antall ansatte og overskudd. Hvis du da ser at det er mange ansatte i Tanzania og ikke noe overskudd, mens det i Mauritius ikke er noen ansatte og store overskudd kan du lese ganske tydelig hvordan selskaper bruker skatteparadiser, sier Joly.
For å skape oppmerksomhet om temaet skal Tax justice network avholde en kapitalfluktkonferanse på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) 15.-16. november.