Selvstendig: Oppfinner av selskapet InNano, Stian Hauge, satser fullt og helt på en karriere innen nanoteknologi.

Innovasjonsboom

Vi drømmer alle om å skape den neste, store oppfinnelsen. Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder etablering av bedrifter.

Publisert Sist oppdatert

– Maskinen brukes blant annet til å se på størrelsen av nanopartikler og korngrenser på en materialoverflate . Dette er viktig informasjon som kan gi oss en pekepinn på hvorfor man ser de egenskapene man gjør, sier eier av selskapet InNano, Stian Hauge.

Hauge har vært med i etableringen av to selskaper som jobber med nanoteknologi, Nano Rocks og InNano. Sistnevnte er det Hauge selv som står bak.

– Begge selskapene jobber med «clean-tech» og baserer seg på samme grunnteknologien, fotokatalyse, men har ulike anvendelsesområder. Teknologien i Nano Rocks baserer seg på stasjonære nanostrukturer til å rense vann ved hjelp av sollys. Mens InNano søker å rense eksos ved hjelp av den samme teknologien innen maritim sektor, forteller Hauge.

Studier som springbrett

Hauge er en av mange studenter som har funnet opp sin egen arbeidsplass. Han har en bachelor i nanoteknologi fra Universitetet i Oslo (UiO), og begynte på en mastergrad i innovasjon og entreprenørskap i 2010. Det var her gründerdrømmen fikk fritt spillerom.

– Jeg ser på det som en fordel å være innovatør i et student- eller forskningsmiljø. Når det gjelder høyteknologi generelt opplever jeg et gap i finansiering mellom forskning og utdanning og sluttproduktet, sier Hauge.

Han avviser likevel ikke at man må være litt gæren for å satse på en karriere innen nanoteknologi, da det er relativt få som kan noe om feltet.

– Man må nok være dum, naiv og positiv for å jobbe som entreprenør med nano.

Sluttet på dagen

Chris Klemmetvold har også valgt å ta sjansen på å starte eget firma. Han gikk tidligere på studieprogrammet Sosialt entreprenørskap ved UiO, men droppet ut av studiet når selskapet ble etablert.

Jeg sluttet på skolen samme dag som jeg fikk ideen.

Chris Klemmetvold, gründer av Panterne AS.

– Jeg kom på ideen fordi skapet hjemme var fullt av glass, metall og pant. Da tenkte jeg at det hadde vært smart om noen kom og hentet dette for meg. Jeg sluttet på skolen samme dag som jeg fikk ideen. Det hadde blitt for mye å gå på skolen og arbeide samtidig, sier Klemmetvold, gründer av Panterne AS.

Selskapet er basert på den første oppgaven han fikk på kurset.

– Panterne går ut på å hente pant, glass- og metallemballasje hjemme hos folk og bedrifter. Dette skjer ved at de abonnerer på vår tjeneste, og det er fast henting én gang i måneden, forteller Klemmetvold.

Panterne kan vise til en god periode siden oppstarten i februar.

– Bedriften er i vekst, men vi går ikke i overskudd enda. Men jeg ser positivt på fremtiden. Nesten all bedriftsbygging er langsiktig, mener Klemmetvold.

Norge på verdenstoppen

Nano-rocks, InNano og Panterne er langt ifra de eneste bedriftene som har blitt etablert den siste tiden. Direktør i Innovasjon Norge, Kjetil Lundgård, beskriver nemlig Norge som en innovasjonsfabrikk.

– Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder etableringer av bedrifter. Det har vært rekordmange de siste årene, sier Lundgård.

Nyetablerte kan ofte vente seg hardt arbeid og økonomisk risiko. Lundgård kan likevel fortelle at unge mennesker så absolutt tar part i den påfallende trenden.

– Det er mange unge mennesker og studenter som etablerer bedrifter. Vi ser også at unge har høyest ambisjoner om å etablere og utvikle vekstbedrifter. Noe av grunnen til dette kan være at det satses mer på entreprenørskap i skolen.

– Hvorfor er det slik at unge mennesker ønsker å starte noe eget?

– Studenter og yngre mennesker drives gjerne av å ville skape noe nytt, skape verdier, skape sin egen og andres arbeidsplasser. Slik skaperglede er også viktig for fremtidig verdiskaping i landet, sier direktøren.

Rollemodeller avgjørende

Lundgård tror rollemodeller spiller en viktig rolle for at unge gründere tør å prøve ut forretningsideene sine.

– Mye tyder også på at det er blitt mer «in» å skape noe eget. Rollemodellene er viktig for de unge. De ser opp til gründere som har lykkes med oppstart og har oppnådd vekst og internasjonal suksess, sier han.

Hauge har funnet motivasjonen til å gjennomføre drømmen i nærmiljøet.

– Jeg har mine rollemodeller i studentmiljøet rundet meg. Her møter jeg mye entusiasme og erfaring innenfor startup-miljøer, forteller InNano-oppfinneren.

Powered by Labrador CMS