Taus kunnskap

Silje Ræstad Karlsen mener musikkstudenter ikke får nok hjelp til å klare seg etter studiene. Musikerne bør se til BI for hjelp.

Publisert Sist oppdatert

– Det er vanskelig for mange nyutdannede utøvende musikere å livnære seg av musikken. Jeg har funnet ut at det er lagt lite vekt på å forberede musikkstudenter på det arbeidslivet de møter etter studiene, sier Silje Ræstad Karlsen.

Masterstudenten ønsker å skape oppmerksomhet rundt problemet mange musikkstudenter møter etter endte studier.

Hun mener at musikerne går glipp av mye uutnyttet kompetanse.

– Slik det er nå, er det kun de studentene som spør som får svar. Slik skal det ikke være, det er ikke studentene sitt ansvar å oppsøke slik kunnskap og kompetanse, sier Ræstad Karlsen.

Kan lære fra BI

Studentenes kunnskap om arbeidslivet er ofte så dårlig at Ræstad Karlsen foreslår å innføre obligatorisk trening i å takle arbeidslivet for musikkstudenter.

Vi har mye å lære av BI når det kommer til kunnskap om markedet og å promotere seg selv.

– En løsning på problemet ville vært å innføre obligatoriske studiepoeng eller kurs der musikkstudentene bedrer sin bransjekunnskap. Vi kan se på for eksempel BI som en ressurs. Vi har mye å lære av dem når det kommer til kunnskap om markedet og å promotere seg selv, sier Ræstad Karlsen og legger til:

– BI kunne også lært mye av oss. Det kunne vært et samarbeid begge tjente på.

Musikken og markedet

Masterstudenten har gjort kvalitative intervjuer med fire fagpersoner som er involvert i fire studieplaner. Hun har lagt mest vekt på utøvende jazz, som er hennes eget fagfelt.

– Jeg har definert tre kompetanser i min masteroppgave som er gode å ha når man skal møte arbeidsmarkedet. Disse er bransjekompetanse, fagkompetanse og sosial kompetanse. Det er mange på NMH og sikkert også andre musikkhøyskoler som har mye peiling på dette, men som ikke får delt all kunnskapen med studentene som trenger det, sier Ræstad Karlsen.

Musikkstudenten mener at selv om det viktigste er å lære seg å bli en flink musiker, må man også sette av tid til å lære seg å takle jobbmarkedet.

– En bachelor på tre år er egentlig ganske kort tid, og man vil jo forsøke å gjøre studentene så flinke som mulig i løpet av den tiden. Men jeg mener fortsatt at man hadde vært tjent med å forberede studentene på arbeidslivet, sier hun.

Uforutsigbart jobbmarked

– Mange mener at man må være både allsidig og flink, og de mener dette er grunnen til at man greier seg i arbeidslivet. Men man må også være flink til å promotere seg selv og få spillejobber, sier Ræstad Karlsen.

I dag får mange musikere statlig støtte for å klare seg økonomisk. Ræstad Karlsen mener det kan endre seg, og det må studentene forberede seg på.

– Studentene må lære å drive seg selv, for man vet jo aldri hva fremtiden bringer. Det kan godt hende at det blir vanskelig å leve av å være musiker fremover, sier masterstudenten.

– Et regjeringsskifte eller dårligere tider kan fort gjøre det vanskeligere å leve som musiker.

Powered by Labrador CMS