FØLER ANSVAR: - Du kan kanskje si at vi er moralister, hele gjengen, ler Qadeer Ahmed Awan (t.h). Han studerer finans ved BI sammen med Salman Alam (t.v) og Audun Astrup Bakke (i midten). De føler alle et ansvar ovenfor samfunnet til å tenke på moral i stedet for kapital.

Finansmoralistene

Ansvaret for de økonomiske krisene tilskrives ofte maktens bakmenn i finansverden. Hva tenker studentene om å bli fremtidens børshaier?

Publisert Sist oppdatert

Europa er i økonomisk krise, og skylden legges på finansfolkene som utnytter nedgangen til å gjøre seg selv rike. Føler studentene som er på vei inn i bransjen at de har et ansvar overfor samfunnet?

– Jeg har aldri tenkt på det på den måten, sier Audun Astrup Bakke, bachelorstudent i finans ved Handelshøyskolen BI.

Han kjenner seg likevel fort igjen i problemstillingen.

Det er mange her på huset som hadde solgt bestemora si om de hadde fått godt nok betalt for det.

Audun Astrup Bakke, bachelorstudent i finans på BI

– Jeg mener, det er mange her på huset som hadde solgt bestemora si om de hadde fått godt nok betalt for det.

Fremtidens finansmenn

Astrup Bakke og medstudentene Salman Alam og Qadeer Ahmed Awan er med i Børsgruppen Aktie, en fiktiv aksjehandelsgruppe der de konkurrerer mot andre skoler om å få høyest mulig avkastning på sine fiktive investeringer.

Men den aggressive pengehandelen de driver fiktivt, ville de ikke overført til det virkelige liv. De forsikrer Universitas om at de lar bestemor ligge i fred, alle mann.

– Du kan kanskje si at vi er moralister hele gjengen, ler Awan, før han fortsetter i en mer alvorlig tone.

– Når det kommer til stykket handler det om hva slags person du er. Du vil nok oppleve at du er mer bærekraftig og kan nyte større respekt om du spiller et rent spill.

– Tror dere at dere vil møte stigmatisering for utdannelsen dere tar?

– Ja, det er nok mange utenforstående som kan tenke vondt om oss, men økonomi gjennomsyrer alle deler av samfunnet. Og en finansutdannelse gjør deg ikke automatisk til en dårlig person, sier Alam.

– Til og med statsministeren vår har jo økonomiutdannelse.

Finansens fremtid

Finansverden har endret seg drastisk i de siste årene, og eurokrisen påvirker også studentene.

– Da jeg begynte på utdanningen, var jeg sikker på at jeg skulle ta masteren min i London. Nå ser jeg heller etter andre alternativer, der man ikke må betale en skyhøy studieavgift, sier Astrup Bakke.

– Slik verden er nå, er det ikke særlig kult å ha en mill i studielån og så ende opp med å betale det tilbake fra kassa på Kiwi.

– Hva kommer finanskrisen og eurokrisen til å bety for deres yrker i fremtiden?

– De som tar en utdanning i finans kommer nå inn i et marked der lover og regler er i endring, investeringsbanker har blitt strengere, og sentralbankene følger utrolig nøye med, sier Awan.

– Men det er som de sier: adjust or die.

Ond sirkel

Studentene er svært kritiske til måten eurokrisen blir behandlet på. Hellas har i den siste tiden fått tilført tre nye lån, slik at de kan betale tilbake gjelden landet har opparbeidet seg.

– Måten eurokrisen behandles på er en ond sirkel. Man kan ikke nedbetale et lån med et nytt lån. Det blir litt som å tisse i buksen for å holde seg varm på vinteren. Det er ikke særlig bærekraftig, forklarer Astrup Bakke.

I media fremstilles ofte mennesker med finansutdanning som det sorte får når økonomien kjøres i grøfta. Hva tenker studentene om slike vurderinger?

– Det er ingen enkeltindividers feil, sier Alam.

– Vi har et kollektivt ansvar, og problemer lå og ulmet i lang tid før boblen endelig sprakk i 2008. Det kan være viktig å ta et tilbakeblikk på historiske begivenheter, for å virkelig forstå hva som skjer i dagens turbulente økonomiske klima.

Awan stemmer i.

– Økonomi er ikke bare økonomi, for å si det sånn. Det er psykologi, sosiologi, og masse annet som spiller inn.

Mening over tjening

Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs er en av aktørene som har tjent masse penger på eurokrisen, og nylig sa Greg Smith opp jobben i protest mot bankens handlinger. Smith, som var ansatt høyt oppe i systemet, skrev et innlegg i New York Times, der han begrunner oppsigelsen med at han ikke lenger kan jobbe i banken med god samvittighet.

BI-studentene er godt kjent med Smiths historie, og hans situasjon får dem til å tenke på sin egen fremtid i finansverdenen.

– Banken tjener jo ekstremt bra, og har mye makt, men det er vanskelig å vite hvilke motiver som ligger bak trådene som trekkes i kulissene. Men de er verdensledende i det de driver med, og jeg kunne sikkert lært mye av å jobbe der, sier Alam.

Heller ikke Astrup Bakke vil avskrive en jobb hos bankgiganten.

– Jeg vil jobbe med noe som gir mening innenfor finans, noe som bidrar til BNP og utelukker ikke Goldman Sachs som en aktuell arbeidsplass. Når det er sagt, er det også ekstremt vanskelig å få jobb der. Det viktigste for meg er at jeg vil jobbe med noe som gir mening, sier Astrup Bakke.

Også Alam søker mening før tjening når han er ferdig utdannet.

– Profitt og inntekt er ikke det som motiverer meg til å søke meg inn til denne bransjen. Finansutdannelse kan jo brukes til utrolig mye. Jeg er veldig interessert i politikk og samfunn, og en jobb i UD hadde vært kjempespennende. Eller i en annen statlig institusjon, for øvrig. Da føler du jo også at du gjør noe for landet ditt og bidrar.

Powered by Labrador CMS