IKKE WALL STREET: Børsen fungerer ikke helt som på film, med folk som roper ut tall og beskjeder. Ingen av studentene drømmer om å jobbe der inne. Fra venstre: Qadeer Ahmed Awan, Audun Astrup Bakke, Mats Kirkebirkeland og Salman Alam fra BI Nydalen og Johan Berentzen Hoem, Hedda Øisjøfoss og Andreas Røijen fra Osloensis Finans

BI best på børs

Faglig praksis kaller de spillet som skal gjøre dem til bedre aksjespekulanter. Det er bare få uker igjen av årets siste match.

Publisert Sist oppdatert
Ikke Wall Street: Børsen fungerer ikke helt som på film, med folk som roper ut tall og beskjeder. Ingen av studentene drømmer om å jobbe der inne. Fra venstre: Qadeer Ahmed Awan, Audun Astrup Bakke, Mats Kirkebirkeland og Salman Alam fra BI Nydalen og Johan Berentzen Hoem, Hedda Øisjøfoss og Andreas Røijen fra Osloensis Finans
IKKE WALL STREET: Børsen fungerer ikke helt som på film, med folk som roper ut tall og beskjeder. Ingen av studentene drømmer om å jobbe der inne. Fra venstre: Qadeer Ahmed Awan, Audun Astrup Bakke, Mats Kirkebirkeland og Salman Alam fra BI Nydalen og Johan Berentzen Hoem, Hedda Øisjøfoss og Andreas Røijen fra Osloensis Finans

Aksjespekulasjon for dummies:

  • Å kjøpe aksje i et selskap er å kjøpe en del av helheten. Kjøp billig og selg dyrt!
  • Hvert selskap er verdt så mye som de tjener. Aksjene kan derfor falle og stige i verdi.
  • Å kjøpe aksjer på nedgang kan være en idé for deg med langsiktige planer og lite penger.
  • Selv om aksjene faller i verdi, går de nemlig normalt opp igjen, med mindre selskapet slås konkurs. Det er derfor dumt å selge aksjene med det samme de synker.
  • Hvis du lærer noe nytt av dette, tyder det på at du ikke bør investere i aksjer med det første.

– Vi kjøper og selger fiktive aksjer med fiktive penger. Alt handler om å investere riktig, og å selge og kjøpe til riktig tid. Vinneren av konkurransen er den som har fått høyest avkastning på aksjene sine, sier Salman Alam fra laget BI Nydalen.

Lagene med unge aksjespekulanter fra BI og UiO er i siste innspurt av en tre måneder lang konkurranse arrangert av interesseorganisasjonen Unge aksjonærer. Begge lagene er i eliteserien – divisjonen for de aller lureste spekulantene.

Ulike strategier

For å kunne investere riktig trengs det både god magefølelse og grundige analyser. Markedet sover aldri. Det betyr ikke at man må være våken hele tiden for å følge med.

– Vi har ukentlige møter der vi diskuterer hva som har skjedd i markedet hittil i uken og hva vi tror kommer til å skje fremover. Vi fremlegger også nye investerings-caser. Forelesningene går tidvis med til å sjekke opp nyheter i økonomiavisene, sier Audun Astrup Bakke fra BI.

– Foreløpig ligger vi på førsteplass, sier Alam.

Laget fra UiO, Osloensis Finans, har på sin side gjort sitt dårligste semester noensinne, og står i fare for å rykke ned fra eliteserien.

– Vi har gjort det dårlig nå, men håper å klatre opp igjen. Dette semesteret har vi satset mye på langsiktige strategier, og det i en periode der «momentum trading» har vært mest lønnsomt, sier Johan Berentzen Hoem.

Han sikter til handel og salg som foregår innenfor kort tid, noe som krever at du følger nyhetene tett.

– Kommer dere til å ta igjen BI?

– Vår strategi har fungert godt tidligere år, og vi har prestert jevnt over i toppen. Men vi ser jo at momentum tradingen har gitt avkastning denne runden, sier han

Ryggsekk tolerert

Det er harde kår i bransjen for tiden, og eurokrisen påvirker investeringene lagene kan gjøre. De prater mye om krisen og hvordan den kan løses, men sitter foreløpig ikke på noen fasit som kan redde verden

– Det er ingen enkel løsning på gjeldskrisen i eurosonen. Krisen har en tidshorisont på flere år, og akkurat det kan vi dra nytte av i konkurransen, ettersom den bare varer i tre måneder, sier Qadeer Ahmed.

Lagene er likevel enige om at det mest gunstige er å late som om det er ekte penger de spiller med.

– Det er litt som en slags «laiving», eller?

– Nei, det er det ikke! Dette spillet er fag i praksis, sier Hedda Øisjøfoss.

– Alle må ikke stille opp i blå skjorte og nypussa sko. Til og med ryggsekk er tolerert hos oss, sier Alam fra BI.

– Har dere noen investeringstips til studenter som ønsker å spe litt ekstra på studielånet?

– Deltidsjobb! Det er dumt å begi seg inn på markedet dersom man ikke har noen kjennskap til markedspsykologi og økonomi.

Powered by Labrador CMS