TROR FORUNFTEN SEIRER: Kopinor mener at deres løsning for digitalisering av pensum har mnage positive sider for studentene. -- Jeg tror at fornuften seirer i det lange løp, sier viseadministrerende direktør i Kopinor, Hans-Petter Fuglerud

Tjuvstarter med e-pensum

Sluttforhandlingene om e-pensum begynner i januar, men det letes allerede etter test-skoler for prosjektet. – De selger skinnet før bjørnen er skutt, mener NSO-leder Kim Kantardijev.

Publisert Sist oppdatert
TROR FORUNFTEN SEIRER: Kopinor mener at deres løsning for digitalisering av pensum har mnage positive sider for studentene. -- Jeg tror at fornuften seirer i det lange løp, sier viseadministrerende direktør i Kopinor, Hans-Petter Fuglerud
TROR FORUNFTEN SEIRER: Kopinor mener at deres løsning for digitalisering av pensum har mnage positive sider for studentene. -- Jeg tror at fornuften seirer i det lange løp, sier viseadministrerende direktør i Kopinor, Hans-Petter Fuglerud
Positiv: Kopinor mener at deres løsning for digitalisering av pensum har mange positive sider for studentene. -- Jeg tror at fornuften seirer i det lange løp, sier viseadministrerende direktør i Kopinor, Hans-Petter Fuglerud

Dette er saken:

  • Kopinor er organisasjonen som inngår avtaler om kopiering og bruk av åndsverk på vegne av opphavsmenn.
  • Kopinors forslag til løsninger for digitale kompendier er å ta forhåndsbetalt fra institusjonene. Denne løsningen er kritisert for å svekke studentenes rett til å velge eget pensum, i tillegg til å true gratisprinsippet innen norsk utdanning.
  • Kopinor starter forhandlinger med UHR våren 2012, og tar sikte på at elektroniske kompendier vil være på plass vårsemesteret 2013.
  • Kopinor representerer opphavsmenn og utgivere til opphavsbeskyttet materiale.

Veien fra stabler med bøker til digitalt pensum er lang. Kopinors løsning går ut på at digitalt pensum blir obligatorisk og at studentene selv vil sitte igjen med regningen.

Forslaget møtte massiv kritikk tidligere i vår både fra studenter og topp-politikere for å risikere studenters valgfrihet og true gratisprinsippet i norsk utdanning.

Intern konflikt

Forslaget må forhandles via Universitets- og Høgskolerådet (UHR) til universiteter og høyskoler. Siden 2002 har de to partene jobbet for å få på plass en løsning, men en endelig avtale har ikke blitt vedtatt. Selv om sluttforhandlingene ikke starter før i januar 2012, leter de nå etter pilotinstitusjoner som er villige til å være forsøkskaniner for Kopinor.

I et rundskriv fra UHR kommer det frem at de i 2009 brøt forhandlingene med Kopinor på grunn av at Kopinor satte rammebetingelser som var «en monopollignende situasjon for institusjonene og studentene».

– Kopinor etterkom våre krav om å ikke ha en monopolistisk tilnærming til forhandlingene, sier generalsekretær i UHR, Ola Stave, til Universitas.

Andre alternativer?

UHR-ledelsen er helt klare på at det finnes alternativer til Kopinor.

– Hva er i så fall alternativene hvis Kopinor kommer med krav dere ikke kan akseptere?

– Da må studentene i så fall ordne seg sitt eget digitale pensum.

– Så det finnes ingen reelle alternativer til Kopinor?

– Jo, det finnes andre firmaer som kan gjøre dette, både nasjonale og internasjonale bedrifter, sier Stave

– Kan du nevne konkrete bedrifter som kan brukes til å fullføre prosjektet Kopinor er satt på?

– Jeg vil ikke nevne konkrete bedrifter på dette tidspunkt.

Stave synes ikke det blir rart å starte pilotprosjekter før UHR har vedtatt om prosjektet skal gjennomføres eller om det er Kopinor som skal stå for digitaliseringen.

– Hvorfor igangsetter dere pilotprosjekter før prosjektet er vedtatt gjennomført?

– Vi gjør det fordi Kopinor skal teste ut systemet, er svaret fra Stave.

– Utelukker ikke sivil ulydighet

Studenttillitsvalgte raser over måten saken er behandlet på.

– Vi har fra starten av sagt at saken er håpløst behandlet av Kopinor. De har satt i gang store løsninger som for eksempel pilotordningen før noe som helst er bestemt, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Kim Kantardijev.

«Jeg utelukker hverken betalingsboikott eller sivil ulydighet»

Kim Kantardijev, leder i NSO

– På dette tidspunktet kan jeg ikke utelukke hverken betalingsboikott eller sivil ulydighet om Kopinor får det som de vil, legger Kantardijev til.

Uforandret avtale

Kopinor hevder på sin side at innholdet i avtalen er uforandret.

– Ingenting endret seg i realiteten etter UHRs vedtak i 2009. Vi foretok visse justeringer i modellen og gjenopptok samarbeidet, sier viseadministrerende direktør i Kopinor, Hans-Petter Fuglestad.

Han sier at per dags dato, er det ingen andre som kan tilby digitalt pensum med et slikt omfang som de kan, og at markedet er et slags naturlig monopol, sier Fuglestad.

Men han innser problemet med motviljen fra studenthold.

– Prosjektet blir vanskelig å fullføre uten studentpolitisk støtte, sier han.

Powered by Labrador CMS