SUKSESS: Big Bang trakk 5000 publikummere til Fredrikkeplassen. FOTO: ASBJØRN GABRIELSEN

Universitetet i hundre

Universitetets jubileumsfest levde opp til arrangørenes forventninger.

Publisert Sist oppdatert

Universitetet i Oslos (UiO) 200-årsdag fredag 2. september gikk ikke ubemerket av stabelen. Som forrige ukes Universitas kunne melde spente planene fra festtaler og prisoverrekkelser, via nyåpning av bygg til rockekonsert og nachspiel. I etterkant melder UiO om at vel 8000 studenter og ansatte fant veien til Blindern fredag ettermiddag, og at nærmere 5000 osloborgere innfant seg for omvisning og kake på Universitetsplassen ved Karl Johan på lørdag.

UiOs rektor Ole Petter Ottersen kan ikke beskrives som annet enn smørblid da vi snakker med ham mandag ettermiddag.

– Gratulerer, Ottersen! Hva føler du nå?

«Denne helgen har hatt den effekten vi håpet, nemlig å styrke fellesskapet på UiO..»

Ole Petter Ottersen, rektor ved UiO

– Føler? Jeg føler meg oppstemt! Denne helgen har hatt den effekten vi håpet, nemlig å styrke fellesskapet på UiO. Vi ser det på oppmøtet – det var visstnok 5000 på Bigbang-konserten på Fredrikkeplassen. Og Chateau Neuf var jo så fullt at bygget holdet på å revne utover kvelden!

Ottersen mener jubileumshelgen har nådd målsetningene: å nå ut til alle, å synliggjøre universitetets historie som nasjonsbygger, og vise at vi er et viktig sikkerhetsnett for det åpne demokratiet. Etter det Universitas erfarer sees det på muligheten for å gjøre universitets bursdag til en årlig begivenhet. Rektor Ottersen er positiv til dette.

– Det synes jeg er en kjempegod idé! At vi ikke bare samles til felles undervisning, men i sosialt felleskap for å feire bursdag – det er noe vi burde kunne gjenta årlig. Dette er selvfølgelig også et ressursspørmål, og samme dimensjoner som i år kan vi nok ikke regne med, men likevel.

– Hva var best i år, synes du?

– Hva som var best kan jeg umulig svare på! Men for å si det sånn: det at studentene var så sterkt tilstede og satte sitt preg på universitetshaugen var fantastisk. Universitetet er ikke 200 år gammelt, det er 200 år ungt. Barnehagebarna som åpnet ballet med bursdagssangen viste det med all tydelighet.

Jubileumsåret er ikke over med dette.

– Vi skal feire Nansen, ha idéfestivaler, bruke tid på kritsk selvrefleksjon. Vi har mye å se fram til, og vi håper på stor oppslutning om resten av jubileumsåret, sier Ottersen. Ifølge ham var helgens bursdag startskuddet for den virkelige feiringen.

– Vi lurer – hvor mange paller cava gikk det, egentlig?

– Åh, der går grensen for hva jeg har svar på. Men la meg si det sånn: det var nok for lystig stemning. Alt gikk på skinner, mener jeg, selv om jeg selvfølgelig er dypt inhabil her. Men jeg håper historikerne som skal skrive om dette om 100 år er enige.

Rektor Ottersen imponerte selv stort med danseferdigheter på Chateau Neuf utover kvelden. Det samme gjorde avtroppende teknisk direktør Frode Meinich, for anledningen iført kostyme à la vaktmester Gorgon.

– Hva var greia med kostymet til Meinich?

– Det er vel åpenbart? Meinich vil gjerne være sjefen for universitetet – i hvertfall på jubileumsdagen! Dette var en anledning til å vise hvem som regjerte. Kunne så absolutt tenke meg å låne den frakken og nøkkelknippet i framtida!

Powered by Labrador CMS