SYLVEST LOMHEIM: Tidligere direktør for Språkrådet

Chomsky for dummies

Verdens åttende mest siterte forfatter siden tidenes morgen er høyt og lavt i Oslo denne høsten. Oslos intellektuelle står i kø for å få et glimt av den akademiske kjendisen.

BERNT HAGTVET: Professor i statsvitenskap
IVER B. NEUMANN: Fungerende NUPI-direktør

«En av vår tids største tenkere». «Den moderne lingvistikkens far». Anarkist, aktivist og debattant. Toneangivende innen filosofi, matematikk og psykologi. Det er med andre ord ingen hvem som helst som står på scenen i Chateau Neufs storsal neste uke.

– Vi vet ennå ikke helt hva han skal snakke om, faktisk. Det eneste vi vet er at han har gitt foredraget tittelen «Changing Contours of World Order», sier Kulturutvalgets Ole Martin Huser-Olsen til Universitas.

Det legger imidlertid ingen demper på forventningene til foredraget den akademiske superstjernen skal holde i Chateau Neufs storsal 6. september.

– Det er veldig spennende at han kommer. Chomsky er jo en av de tydeligste proteststemmene i USA, spesielt når det gjelder amerikansk utenrikspolitikk. Det er kjempestor interesse for ham, han er en verdenskjent akademiker, sier Huser-Olsen.

Det er halvannet år siden Kulturutvalget fikk bekreftet at Chomsky kommer. Det er ennå lenger siden de som i utgangspunktet inviterte ham, Center for the Study of the Mind in Nature (CSMN), først la inn forespørselen.

– På vårt senter er det mange som har hatt et nært og godt forhold til Chomsky i lang tid. Så det har bare handlet om å finne et tidspunkt som passet for alle, sier Olav Gjelsvik, direktør ved CSMN.

Noam Chomsky starter sin mini-turné på Universitetet i Oslo mandag 5. september. Selv om Gjelsvik ikke har et nært forhold til Chomsky selv, legger han ikke noe i mellom i beskrivelsen av Chomskys akademiske størrelse.

– Det er vel ingen som når ham høyere enn til knærne innenfor lingvistikken. Ingen annen disiplin i humaniora og samfunnsfag som har en person som definerer så mye av et fagfelt som han gjør i lingvistikken, sier han.

Tirsdag 6. september bærer det videre med foredrag i en fullsatt storsal på Chateau Neuf.

– Det er over 2000 påmeldte på facebook, samtidig som det bare er plass til litt over 1000 i storsalen. Det kommer til å bli helt fullt. For de som ikke får plass kommer vi til å live-streame foredraget på Betong, sier Ole Martin Huser-Olsen.gabriel.steinsbekk@universitas.no

Powered by Labrador CMS