ROBOTER: The Hitch Hiker’s Guide to Circuit Bending and Junkbots heter workshopen der deltakerne får lage roboter av gamle leker og annet skrap.

Kunstverkets oppfinnelse

Teleportering, virtuelle rom og levende lysdioder. Velkommen til teknokunstfestival – all makt til hackere og teknologi til folket.

LEVENDE MARIONETTER: Danserne Johan Hess og Sandro Masai studerer Kunst og teknologi ved Universitetet i Aalborg. De bruker X-box-sensoren Kinect til å gi publikums beveglser makt over forestillingen.

VIRTUELT ROM: Liv Hanne Haugen danser på Betong i Oslo, mens Lisa Waymore er på danselaboratoriet på Universitetet Berkley i California. Men projeksjonene deres danser med hverandre i et eget virtuelt rom. I år er det todimensjonalt. Til neste år kanskje i 3D?

IDEALIST: Post. doc, forsker og hacker Alexander Eichhorn.

«Hackere har et ansvar for samfunnet, for mulighetene og risikoene ved teknologi.» Alexander Eichhorn

Det er kaos på Betong. Et kaos av ledninger, laptoper og summende teknologi, omringet av entusiastiske kunstnere, forskere, teknohuer og hackere. Det handler om kulturell evolusjon og ny digital livsstil. Om 3D-dansing, intelligente lysnoder og teknologisk framtidskunst.

Art On Wires er festivalmekka for digitalt anlagte akademikere med kunstneriske ambisjoner. Forskningssenteret Simula og Universitetet i Oslo er vertskapet, mens teknostudenter og –forskere fra Danmark, Frankrike, Storbritannia, USA, Tyskland, Østerrike og Sveits, stimer til Betong som våryre teknofisk

Teknologi pluss akademia pluss kunst. Men hva blir det?

Når her møter der

På en hvit scene beveger dansekunstner Liv Hanne Haugen seg alene på en hvit plastduk. På lerretet bak ser hun seg selv danse – som i et speil. Men hun er ikke alene på lerretet. Der danser også professor Lisa Waymore, som befinner seg på danselaboratoriet på Berkley University i California. Texaner, musikkteknolog og post. doc ved Universitetet i Tromsø, Jason Geistweidt, forklarer.

– Det handler om å dele samme rom. På Simula jobber de med å få til dette i 3D, sier han.

Liv og Lisa svinger seg i den virtuelle valsen. Enn så lenge er det altså bare todimensjonalt, men tenk å fysisk danse med en på andre siden av Atlanteren... Utsiktene for fungerende avstandsforhold ser plutselig dramatisk mye lysere ut.

– Teknologien skal gjøre en i stand til å samhandle, en skal ikke bare projiseres på lerret eller i 3D. En ting er å ha et møte via Skype, en annen er å kunne sitte rundt et bord og ha øyekontakt med hverandre selv om en egentlig er på helt forskjellige steder.

– Vil det si at det for eksempel kan bli mulig å få en lærer fra Kina rett inn i et klasserom i Oslo?

– Ja, det er en mulighet. Og hun kan også ta med seg studentene til Kina så de kan se seg om. Det er jo også et miljøaspekt ved dette, folk trenger kanskje ikke reise like mye? svarer Geistweidt entusiastisk.

Teknologi, kunst og demokrati

Alexander Eichhorn er grunnlegger, festivalsjef og forsker. Han forteller at hans Øst-Tyske bakgrunn ga grobunnen for en demokratisk holdning til hacking.

– Teknologi kan brukes mot folket. Folk trenger å forstå hva teknologi kan gjøre, og ta makt over den selv. Hackere har et ansvar for samfunnet, for mulighetene og risikoene ved teknologi, sier han.

Og det er det Art On Wires dreier seg om. Her møtes akademikere, kunstnere og hackere i skjønn forening, og senker terskelen for bruk av teknologi i hverdagen. Dag og natt er elektronisk på Studentersamfunnet denne helgen, med gjenbruk, oppfinnelse, lek og lærdom som stikkord for arrangementene på dagtid, mens rekreasjon, performancekunst, og elektronisk musikk og klubbing er hovedtemaene på kvelden.

X-box-dansere

I et annet ledningkledd hjørne beveger to menn seg i dvelende kampsport-aktige bevegelser. En lasersverdsumming stiger og synker i intensitet i tråd med bevegelsene deres, og skarpe bevegelser genererer framtidslydene blip, plink og ploink.

Danserne Johan Hess og Sandro Masai studerer Kunst- og teknologi på Universitetet i Aalborg.

– Som danser er jeg veldig opptatt av samhandling med publikum, forteller Masai.

– Gjennom teknologi deltar tilskueren ved å utløse lyset som faller på danseren. Danseren må bevege seg innenfor lysområdet for å lage musikken, sier han.

Men blip, ploink og lasersverdsumming er ikke riktig bra nok.

– Akkurat nå jobber vi med å få musikken til å høres litt bedre ut..., sier Masai.

Og magien ligger i taket. Nærmer bestemt i en hacket X-box-Kinect, en bevegelsessensor som gjør en fysisk spillkontroller overflødig. Å omprogrammere elektroniske dippedutter er ofte ulovlig, forteller studentene, men her er ingen lover brutt.

– Først var det ulovlig å hacke denne, men nå er det tillatt. Vanligvis er det professorer ved MIT (Michigan Institute of Technology, red. anm.) og slikt som klarer å få til hackingen først. Deretter legges fremgangsmåten ut på nettet slik at hvem som helst kan gjøre det, forteller Johan Hess.

– Så dere har hacket denne selv?

– Nei, sier en kvinnelig medstudent som har revet seg løs fra programmering av lyd.

– The geeks are over there.

Kjærlige diodenoder

De omtalte geeksa er godt gjemt blant harddisker, ståltrådbiter, verktøy og diodelys. Martin Steinsgård og Bendik Søvegjarto er med i studentforeningen Ping ved UiO, nettverksteknologientusiaster som bidrar til å holde festivaldeltagerne på nett helgen igjennom.

– Men akkurat nå lager vi swarm-cubes, sier Martin.

Kubene, funnet opp av Nora Dibowski og Simon Laburda fra Østerrike, består av en høyttaler, en mikrofon, lysdioder, og en liten harddisk. Som i små elektroniske voodoodukker stikker Bendik og Martin små metallbiter i kroppene deres.

– Man setter i gang en kube ved å pipe til den med mobiltelefonen, demonstrerer Simon, og kubene blinker og piper som sårede tamagotchier.

– Så snakker de seg imellom, akkurat som på chat eller twitter, bare med lys og lyd. Vi vil lage en sverm av dem for å studere oppførselen deres, forklarer Nora.

– Dere snakker om dem som om de gjør ting helt på egenhånd?

– Ja, skyter fesitvalsjef Eichhorn inn fra sidelinja.

– Dette er nærmest en ny type skapning. Med kunstig intelligens på et veldig lavt nivå.

Kunstig eller ikke – ingen skal si at teknologi er upersonlig. Oppi alle ledningene, datamaskinene og den kunstige intelligensen finnes det glimt av ekte menneskelighet. Nora kaster et moderlig blikk på skapelsene sine.

– Er de ikke egentlig veldig vakre når de er ferdig montert med glass og alt?

Fakta

Art On Wires
  • Festival og ideell organisasjon som har som mål å utforske og kartlegge det territoriet der kunstene, media, design og teknologi møtes.
  • Internasjonalt anerkjente kunstnere og teknologer har workshops og underholdning med studenter, publikum og hverandre over fem dager i kjelleren på Chateu Neuf.
  • Festivalen ble for første gang avholdt i fjor, og finansieres av Universitetet i Oslo og Simula Research Laboratory, en statseid forskningsbedrift som samarbeider tett med UiO.

Annonse

En kommentar

Ane Hem

Det bildet som er øverst er ikke det som hører til billedteksten. Sjekk igjen.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i kultur

Min studietid:

– Bra med selvtillitsknekker i blant

Da Kjersti Annesdatter Skomsvold begynte å studere, hadde hun mareritt om at hun ikke greide å lage passord til datamaskinene på Blindern.

Foto- og videoreportasje:

Utdanning i skuddlinjen

I løpet av en tre uker lang bootcamp lærer politistudentene å uttøve dødelig makt. Universitas fikk være med på trening.

Tobakksplanten som redder liv

Medisinen «ZMapp» er foreløpig ebola-smittedes fremste håp. Mannen bak medisinen mener myndighetene har gjort for lite.

Stjerneøkonom gjestet Blindern:

Hyller den norske velferdsstaten

Nobelprisvinner Joseph Stiglitz håper norske ungdommer klarer å ta vare på den norske modellen.

Min studietid:

Ingen Wrangforestillinger

Når Pixel-bassist Ellen Andrea Wang skal turnere med Rikskonsertene, vil hun vise at også jenter kan spille instrumenter og at man ikke nødvendigvis må spille gitar for å spille i band.

Thor Heyerdahl 100 år:

– Han var ikke redd for å trosse etablerte sannheter

Mandag ville Thor Heyerdahl ha fylt 100 år. Han er fortsatt like aktuell i dag, mener Kon-Tiki-museets styreformann.

Idealmannens bakmenn

Middelklassens idealmann er fri, empatisk og fredelig, men ikke nødvendigvis representativ.

Min studietid:

– Jeg ville redde verden hver eneste dag

Mahmood Amiry-Moghadam har ett av Norges ti skarpeste hoder. I studietiden brukte han mer tid på å redde verden enn på å lese.

Mastermalern

Maleren Jonas Bals, som nylig skrev boken I bevegelse sammen med Jonas Gahr Støre, savner den røffe humoren på byggeplassen fra årene som maler.


Flere saker fra kultur »

Annonse

evalueringsportalen

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Annonse

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.