Tar jazzarven videre
Lillesalen konsertserie har gått fra å være et lite internarrangement til å bli en av Oslos viktigste scener for ny jazz.
På 1960-tallet blomstret jazzmiljøet i student-Oslo. Artister som Karin Krogh og Monica Zetterlund, samt datidens mer uetablerte Jan Garbarek og Terje Rypdal, fikk prøve seg foran jazzentusiastene på kroa Amatøren i Sogn studentby. Førti år senere ønsker studentene bak Lillesalen konsertserie å ta opp tråden.
– Studentene bak jazzscenen på Sogn har så absolutt inspirert oss. Vi booker gjerne større navn, men da under forutsetningen at de samarbeider med unge, uetablerte musikere. Vi skal være et annerledes tilbud, og vil ikke konkurrere med de større jazzscenene, forteller Jakop Filip Janssønn Hauan.
Han er student ved Norges musikkhøgskole (NMH), og en av initiativtakerne bak Lillesalen konsertserie. Arrangementet som siden i høst har funnet sted i Lillesalen på Chateau Neuf, har som mål å være en scene for uetablerte jazzmusikere. Ifølge arrangørene er de blant de få som satser utelukkende på denne gruppen.
– Vi ønsker å vise hva som rører seg i Norge, og kanskje også å dyrke fram noen av morgendagens jazzprofiler, sier Hauan.
– Klart behov
I løpet av de seks månedene Lillesalen konsertserie har holdt det gående, har de opplevd en voldsom økning i pågangen fra band som vil spille.
– Før måtte vi spørre folk om de ville komme og spille, men nå er det så mange søkere at vi må si nei til enkelte, forteller Stian Andreas Andersen, også NMH-student og initiativtaker bak arrangementet.
Et av bandene som fikk tildelt sceneplass denne våren, er jazztrioen Wolfram. De mener det er et klart behov for denne typen arrangement på Chateau Neuf.
– Det er en mulighet for folk til å få bedre kjennskap til jazz, og for det andre er det et kjempetilbud for studentband, sier Jan Martin Gismervik, student ved NMH og medlem i Wolfram.
– Arrangørene er dessuten flinke til å booke forskjellige band hver gang. Sånn sett er jo folk så å si garantert en spennende kveld.
En av intensjonene bak konsertserien er å skape en møteplass for jazzmusikere fra hele landet. Med sin tverrkonservatoriske medlemsmasse, kan Wolfram være et godt eksempel på dette.
– Jeg tror Lillesalen er kjent som et bra sted å spille, også i andre deler av landet. I alle fall er det godt kjent blant studenter, sier Fredrik Luhr Dietrichsson, Wolfram-medlem og jazzstudent ved konservatoriet i Trondheim.
Andersen er opptatt av at serien skal treffe alle.
– Det er ikke bare for innbitte jazzfolk. Her er ikke bare frijazz og annen «tung» jazz. Vi viser vel alt fra frijazz til rockjazz, i tillegg til mer melodiøse utgaver Så her skal det være noe for alle og enhver, sier han.