EN FLYKTNING KRYSSER SINE SPOR: Til daglig maler Andrej Nebb malerier i en garasje i Zakopane syd i Polen. Men med Novafestivalen er han endelig tilbake på scenen i Oslo.

Folkrock med åtte fingre

Den polske nyveiv-legenden Andrej Nebb gjør comeback på Novafestivalen. Lørdagens Betong-konsert kan fort bli uforglemmelig.

På 15. året feirer Radio Nova seg selv med det de ynder å omtale som «vårens feteste fest». Frem til lørdag 9. april skal Norges største studentradio frese kremen av norsk undergrunnsmusikk, med 15 konserter og en håndfull klubbkonsepter på programmet. Blant mye annet. Du finner det du trenger å vite på [http://www.radionova.no](http://www.radionova.no)" target="_blank"[http://www.radionova.no/a](http://www.radionova.no/a).">www.radionova.no. Eller: skru på radioen! FM 99,3.

[http://universitas.uio.no/?sak=kontakt](http://universitas.uio.no/?sak=kontakt)" target="_blank"[http://universitas.uio.no/?sak=kontakt/a](http://universitas.uio.no/?sak=kontakt/a)">Ole Hjetland Falck • Harald Fagerheim Bugge (foto)

– Nå er det slutt på musikken. Det var det første jeg tenkte når jeg kuttet av meg fingrene.

Andrej Nebb vifter med den ene hånden og viser hvilke fingre som er borte.

– Det går mange historier om hvordan jeg mistet dem, sier Andrej Nebb med utpreget polsk aksent.

Hvis Nebb hadde vært en gjennomsnittlig musiker ville en slik blodig hendelse definitivt toppet listen over mest dramatiske opplevelser i livet. For multikunstneren Andrej Nebb i DePress er det ikke nødvendigvis like opplagt.

Eksilpolakk med motorsag

– Jeg rømte fra Polen i 1970, 17 år gammel. Jeg flyktet sammen med to kamerater. Vi stakk fra skolen og regimet, ingen visste om det. Vi var så drittlei av systemet, og flyktet via det som da het Tsjekkoslovakia og til Østerrike. Du vet, på den tiden var det miner og piggtråd som vi måtte forsere om natten. Men vi kom oss over grensen til Østerrike og søkte om politisk asyl, forteller Nebb.

Andrej Nebb hadde egentlig fått visum til USA, men på grunn av Vietnamkrigen fant han det riktigere «å gi faen». Etter å ha blitt plukket ut av Flyktningrådet endte Andrej Nebb opp i Norge og Oslo. Det var her de to fingrene røyk.

– Jeg skulle skjære over en gitar med motorsag. Før det spilte jeg gitar, men etterpå gikk jo ikke det.

Rock the block

Andrej sluttet heldigvis ikke å spille, men skiftet i stedet til bass. Et resultat av at han fortsatte var albumet «Block to block» som kom i 1981, av mange sett på som Norges beste rockalbum gjennom tidene. Trioen het DePress og sprang ut av en særdeles leken klikk ved Kunstakademiet. Andrej var den eksentriske og skapende frontfiguren.

– Når DePress ble dannet var det mye ABBA, mye kommersielle ting. Vi brøyt med det konvensjonelle, gjorde oss uavhengige av plateselskapet. De skulle ikke få dominere. Vi gjorde det på egenhånd, og det vi drev med ble kalt «new wave».

Slår til igjen

18. april kommer DePress med nytt album; Rekyl. Det er først og fremst besetningen og ikke arbeidsmetodene som er forandret.

– Jeg kommer med tingene, de andre har farget det. Det er en fin prosess, ting skjer kreativt. På den nye plata har vi tatt et skritt videre, lydbildet er fyldigere. Det er fortsatt appell-aktige ting med i teksten. Mye inspirasjon er hentet fra dikteren Tor Johnsen og polsk folkemusikk, og du kan kalle musikken vi spiller for folkerock. Det er litt abstrakt, men ikke helt far out, forklarer Nebb.

Likevel kan de som håper på vinkelsliper under lørdagens konsert på Chateau Neuf, regne med å få ønsket innfridd.

– Jeg skjærer fortsatt i materialer, avslører Nebb.

Skaper blest

Radio Nova er svært fornøyd med å kunne toppe plakaten med legendariske DePress førstkommende lørdag.

– Det er alltid show når Andrej Nebb og DePress spiller, det er noe mer enn bare en konsert. DePress føyer seg dessuten bra inn i et konsertprogram med mange beslektede sjangere, forteller festivalsjef for Novafestivalen 2005, Andreas Prestmo.

Han vil helst anbefale alle bandene, men klarer til slutt å trekke frem tre band som man i hvert fall få med seg i tillegg til headlineren:

– Räuberhöhle som er en jenterommets casioprinsesse er fengende, det låter som Berlin. Next Life er kult live, veldig energisk og intenst. Og The Mormones er jo alltid bra, en kruttønne!

Powered by Labrador CMS