GRAMMATIKK: Deltakerne på Arguments nynorskkurs fulgte oppmerksomt med i undervisningen til Ingar Arnøy fra Norges Mållag.

Setter skribentene på skolebenken

Flere artikler på nynorsk kan bety mer penger for den kriserammede Blindern-blekka.

Publisert Sist oppdatert

Argument i pengekrise:

  • I 2009 mistet Argument 40 000 kroner etter en avsluttet avtale med Akademika, 20 000 kroner etter avslag fra Fritt Ord og 90 000 kroner i manglende støtte fra Universitetet i Oslo.
  • I oktober i fjor fikk Argument tildelt 150 000 kroner mindre enn de hadde søkt om fra Velferdstinget.
  • Argument reddet seg ut av krisen ved å bytte trykkeri. De ser nå på Norsk Kulturråds pott på 25 000 kroner til nye prosjekter. Til dette må de øke sin nynorskandel i tekstene sine.

Torsdag i forrige uke holdt studenttidsskriftet Argument nynorskkurs for sine skribenter og andre interesserte. Målet er tosidig: Å styrke bruken av vårt andre skriftspråk, og samtidig få inn mer penger i en slunken tidsskriftkasse. Norsk kulturråd gir 25 000 kroner i pengestøtte til tidsskriftet hvis 25 prosent av tekstene er på nynorsk.

Redaktør i Argument Anna Helene Valberg ser på økt nynorskandel som et ekstra pluss for tidsskriftet.

– Vi ønsker et språklig mangfold i tekstene våre.

Anna Helene Valberg, redaktør i Argument.

– Vi ønsker et språklig mangfold i tekstene våre, sier hun.

– Bør tilby nynorsk

Da nynorskkurset ble avholdt i forrige uke, deltok rundt 20 studenter, hvorav seks allerede var med i Argument-redaksjonen. Trine Østreng, kulturredaktør i tidsskriftet, nynorskbruker og initiativtaker til kurset, er fornøyd med at såpass mange utenfor redaksjonen valgte å delta.

– Vi er kjempefornøyd med oppmøtet. Målet med kurset er at deltakerne skal føle seg mer trygge på å skrive nynorsk som de allerede har lært på videregående. Samtidig ser vi på dette som en fin mulighet for Argument til å tilknytte oss nye skribenter.

Kursholder Ingar Arnøy fra Norges Mållag mener det er bra at Argument nå går inn for å øke nynorskandelen.

– Oslo er Norges politiske hovedstad. Men i motsetning til Paris, som er en opplagt kulturhovedstad, har Oslo aldri vært det. Språket vårt bør gjenspeile det kulturelle mangfoldet som finnes i alle kanter av landet vårt.

Arnøy ser behovet for flere nynorskkurs.

– Studenter som tar lektorutdanning, eller studerer media eller journalistikk, etterlyser opplæring i nynorsk. Læringsinstitusjoner bør tilby dette, sier han.

Ut av krisen

Universitas skrev i oktober i fjor at Argument var i krise etter at de kun fikk tildelt 208 240 kroner, mindre enn 60 prosent av det de hadde søkt om, da Velferdstinget delte ut sin mediestøtte for 2010.

– Vi vet ikke om vi kan drive videre. Bare trykkerikostnadene våre er på 200 000, sa redaktør Valberg den gang.

Nå har imidlertid krisen bedret seg etter at studenttidsskriftet halverte kostnadene da de for litt siden byttet trykkeri. Og med et større fokus på nynorsk håper Valberg at de på sikt kan få inn enda flere kroner i kassa.

– Vi har allerede kontaktet nynorskmiljøet, og har på den måten gått aktivt ut etter å få tak i nynorskskrivende skribenter. Ellers spør vi nå våre skribenter om de vil la tekstene sine bli oversatt til nynorsk, men det er ingen tvang. Vi oppfordrer kun til bruk av nynorsk, sier Valberg og legger til:

– 25 prosent er et høyt tall, og jeg tror ikke at vi rekker første søknadsfrist som er 1. september. Vi ser heller på dette som noe vi kan oppnå etter hvert.

Powered by Labrador CMS