STUDENT-HYPE: Artisten Pål Moddi Knutsen har de siste månedene opplevd en voldsom hype i forbindelse med sin nye plate. Denne uken spiller han på by:Larm.

Stjerneskuddet

By:Larm, plateslipp og mediehysteri. Hvordan klarer Pål Moddi Knutsen å holde beina på bakken?

Publisert Sist oppdatert

by:Larm:

  • Internasjonal musikkonferanse og festival.
  • Ble mellom 1998 og 2007 holdt i Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand, men har siden 2008 hatt fast tilhold i Oslo.
  • Avholdes i år fra 18. til 20. februar.
  • 150 band spiller rundt 400 konserter fordelt omtrent 20 scener.

Pål Moddi Knutsen:

  • Født i 1987.
  • Kommer fra bygda Medby på Senja i Troms.
  • Begynte å skrive sanger som syttenåring.
  • Ga i forrige uke ut debutalbumet Floriography som har fått strålende kritikker i flere av landets største medier.

– Det er viktig med input fra noe annet en selve studiene, så får man også flere knagger å henge det man leser på. Pensum er jo der ute i verden, og når man er på turné er man jo dømt til å møte en eller annen sosiolog, sier artist og student ved Universitetet i Oslo, Pål Moddi Knutsen (22).

STUDENT-HYPE: Artisten Pål Moddi Knutsen har de siste månedene opplevd en voldsom hype i forbindelse med sin nye plate. Denne uken spiller han på by:Larm.
STUDENT-HYPE: Artisten Pål Moddi Knutsen har de siste månedene opplevd en voldsom hype i forbindelse med sin nye plate. Denne uken spiller han på by:Larm.

Han er en av artistene det knyttes størst forventninger til når by:Larm går av stabelen til helgen. De siste tre månedene har artistnavnet Moddi vært en gjenganger mange norske medier. Før han møter Universitas har han allerede hatt tre andre intervjuer samme dag, og skal rett på forelesning etter at dette intervjuet er ferdig.

Han sitter på gulvet i foajeen på Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo med macen på fanget, og har «kontortid». Men han mener likevel at stresset ikke tar helt overhånd.

– Man må prøve å time presseintervjuer slik at det ikke kolliderer med forelesningene, sier han.

God dag, mann økseskaft

Nå er Moddi i det fjerde semesteret på bachelorgraden i kultur og kommunikasjon, selv om studiet ikke var akkurat slik han hadde forventet.

– Jeg valgte å studere kultur og kommunikasjon fordi jeg trodde det hadde litt mer med utøvende kunstkommunikasjon å gjøre, men jeg burde jo ha skjønt at man ikke lærer noe om det på et universitet der man lærer å teoretisere hver dag, sier han.

Det viste seg imidlertid at han syntes studiet var interessant, selv om det dreier seg mer om sosiologi og medievitenskap enn om den utøvende kunsten. Han mener samtidig at det uansett ville vært skummelt å teoretisere og analysere sin egen musikk i et studium, selv om det er nettopp det han ofte må gjøre i intervjuer med pressen. Han forteller at det ofte er de samme spørsmålene som gjentar seg, og at det lett kan bli til at man kommer med innøvde standardsvar.

– Det blir mye «God dag, mann! – Økseskaft!» og standardsvar i intervjuene. Alle journalistene spør jo om akkurat det samme, og alle skal skrive om ullgenseren og det krøllete håret, sier han.

By:Larm er en festival som har vært kjent som et bindeledd mellom den nasjonale og den internasjonale musikkbransjen. Moddi har likevel ikke alt for store forhåpninger om at by:Larm vil bringe musikken hans ut i verden, og der ligger heller ikke ambisjonsnivået.

– Jeg synger for menneskene som er til stede. Enten det er full sal på Folketeateret under by:Larm, eller det er en gjeng med studentvenner som griller i parken på St. Hanshaugen, sier han.

Superstudent

Debutplata Floriography ble sluppet mandag i forrige uke, og har blitt rost opp i skyene av store deler av anmelder-Norge. NRKs journalist skrev blant annet i sin anmeldelse at «Floriography er en bortimot sensasjonelt bra debutplate.».

– Plata er utsolgt i hele landet, så nå har jeg kontortid og jobber med å få trykket opp nye plater, sier han mens han taster på macen.

Plata ble spilt inn på Island, og alle som spiller på platen er under 23 år og er alle omgangsvenner av Moddi. Under innspillingsperioden lagde også det unge bandet en filmdagbok som ble publisert på NRK Lydverkets hjemmesider. Noen av disse filmklippene viser et frustrert band, midt i et kreativt kaos.

– Det var faktisk helt krise, men vi reddet oss inn ved hjelp av tre måneders etterarbeid i Norge, sier Moddi.

– Og midt i den hektiske innspurten av mikseperioden hadde jeg to eksamener. Da dro jeg i skytteltrafikk mellom studioet og Blindern, sier han.

– Og hvordan gikk det med eksamenene?

– Jeg fikk faktisk en A og en B.

Powered by Labrador CMS